Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Πρώην βοηθός του Λευκού Οίκου «καίει» τον Τραμπ για την εισβολή στο Καπιτώλιο

AP Photo/Manuel Balce Ceneta
Πρώην βοηθός του Λευκού Οίκου «καίει» τον Τραμπ για την εισβολή στο Καπιτώλιο
efsyn.gr
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ γνώριζε ότι το πλήθος που συγκέντρωσε στην Ουάσιγκτον στις 6 Ιανουαρίου 2021 ήταν οπλισμένο και μπορούσε να γίνει βίαιο, αλλά ήθελε να αρθούν τα μέτρα ασφαλείας επειδή είπε ότι οι υποστηρικτές του δεν βρίσκονταν εκεί για να του επιτεθούν.

Ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος απαίτησε να βαδίσει προς το Καπιτώλιο με τους υποστηρικτές του, ακόμη και όταν οι ταραχές ήταν σε εξέλιξη, προσπαθώντας να αρπάξει το τιμόνι της προεδρικής λιμουζίνας από έναν πράκτορα των Μυστικών Υπηρεσιών για να προσπαθήσει να οδηγήσει το αυτοκίνητο εκεί όταν του είπαν ότι δεν ήταν ασφαλές.

Και μέσα στον Λευκό Οίκο, χτύπησε το τραπέζι και πέταξε πιάτα, πιτσιλίζοντας με κέτσαπ τον τοίχο αφού έμαθε ότι ο γενικός εισαγγελέας είχε δημοσίως καταρρίψει τους ψευδείς ισχυρισμούς του για νοθεία στις εκλογές.

Αυτές ήταν μερικές από τις εκρηκτικές αποκαλύψεις της Κάσιντι Χάτσινσον, βοηθού του Μαρκ Μέντοους, του τελευταίου επιτελάρχη του Τραμπ, η οποία κατέθεσε την Τρίτη ενώπιον της επιτροπής της Βουλής που διερευνά τα επεισόδια στο Καπιτώλιο.

Η κα Χάτσινσον σκιαγράφησε το πορτρέτο ενός ιδιοσυγκρασιακού και παιδαριώδη προέδρου που ήταν αποφασισμένος να φανεί ισχυρός και πρόθυμος να καταφύγει σε σωματική βία κατά της δικής του ασφαλείας όταν οι πράκτορες αρνήθηκαν να του επιτρέψουν να ενωθεί με τους υποστηρικτές του, καθώς μαζεύονταν στο Καπιτώλιο, πολλοί κουβαλώντας όπλα και φορώντας πανοπλίες.


Η Κάσιντι ΧάτσινσονAP Photo/Jacquelyn Martin

Μεταξύ των άλλων αποκαλύψεων που παρουσίασε η επιτροπή την Τρίτη:Η κ. Χάτσινσον είπε ότι ο κ. Τραμπ ζήτησε οι υποστηρικτές του να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα, παρόλο που ήταν οπλισμένοι, καταθέτοντας ότι βρισκόταν «κοντά σε μια συνομιλία όπου άκουσα τον πρόεδρο να λέει κάτι με την έννοια: «Ξέρεις. Δεν με νοιάζει που έχουν όπλα. Δεν είναι εδώ για να με βλάψουν... Αφήστε τους ανθρώπους μου να μπουν. Μπορούν να κάνουν πορεία προς το Καπιτώλιο από εδώ. Αφήστε τον κόσμο να μπει».
Η κ. Χάτσινσον κατέθεσε ότι ο κ. Μέντοους ανησυχούσε ήδη από τις 2 Ιανουαρίου ότι η συγκέντρωση του κ. Τραμπ θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο. «Τα πράγματα μπορεί να γίνουν, πραγματικά, πολύ άσχημα στις 6 Ιανουαρίου», υποστήριξε ότι της είπε ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου.
Είπε ακόμα ότι ο Άντονι Ορνάτο, ο πρώην επικεφαλής επιχειρήσεων του Λευκού Οίκου, προειδοποίησε τον κ. Μέντοους στις 6 Ιανουαρίου ότι το πλήθος φαινόταν έτοιμο για βία και είχε μαχαίρια, όπλα, σπρέι για αρκούδες, πανοπλίες, δόρατα και κοντάρια. Είπε ότι ο κ. Μέντοους δεν σήκωσε τα μάτια από το τηλέφωνό του, αλλά ρώτησε τον κ. Ορνάτο εάν είχε ενημερώσει τον κ. Τραμπ, κάτι που ο κ. Ορνάτο είπε ότι είχε κάνει. «Σχεδόν είχε έλλειψη αντίδρασης», κατέθεσε η κ. Χάτσινσον για την αντίδραση του κ. Μέντοους για τον όχλο που επιτέθηκε στο Καπιτώλιο.
Η κ. Χάτσινσον κατέθεσε ακόμα ότι γίνονταν συζητήσεις προκειμένου ο Τραμπ να δώσει άλλη μια ομιλία στις 6 Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο ή ακόμη και να πάει στην αίθουσα της Βουλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου