Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022

Ντονέτσκ: «Σοκαρισμένος» ο Τζόνσον από την καταδίκη των Βρετανών στρατιωτών – «Υστερική η Βρετανία» λέει η Μόσχα


Η Ρωσία δήλωσε σήμερα Παρασκευή ότι η Βρετανία θα πρέπει να προσφύγει στις αρχές της αποσχισθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ- που αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα της Ουκρανίας- για τους δύο Βρετανούς πολίτες που καταδικάστηκαν χθες Πέμπτη σε θάνατο από το δικαστήριο του Ντονέτσκ.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα έγραψε σε ανάρτηση της στο Telegram ότι η αντίδραση της Βρετανίας σ αυτές τις περιπτώσεις είναι «συχνά υστερική».

Η Ρωσία χαρακτηρίζει τους δύο Βρετανούς και τον έναν Μαροκινό, που συνελήφθησαν αιχμάλωτοι και οι οποίοι υπηρετούσαν στον ουκρανικό στρατό στην ανατολική Ουκρανία ως μισθοφόρους. Η βρετανική κυβέρνηση, λέει ότι είναι αιχμάλωτοι πολέμου και πρέπει να προστατευθούν με βάση την Σύμβαση της Γενεύης για την μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου.
«Σοκαρισμένος» ο Τζόνσον από τις θανατικές καταδίκες των δύο Βρετανών

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είναι «σοκαρισμένος» από τις καταδίκες σε θάνατο δύο Βρετανών από φιλορώσους αυτονομιστές στην Ουκρανία, ανέφερε σήμερα η Ντάουνινγκ Στριτ, λέγοντας ότι το Λονδίνο συνεργάζεται με το Κίεβο για να απελευθερωθούν.

«Ο πρωθυπουργός είναι σοκαρισμένος από την καταδίκη αυτών των ανδρών», είπε ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού σε δημοσιογράφους, τονίζοντας ότι το Λονδίνο «υποστηρίζει την Ουκρανία στις προσπάθειές της να τους απελευθερώσει».

Όπως τόνισε το Λονδίνο δίνει προτεραιότητα σε συνομιλίες με την Ουκρανία και όχι με τη Ρωσία για την κατάσταση των δύο κρατούμενων Βρετανών που καταδικάστηκαν σε θάνατο από δικαστήριο της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ (DPR) στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

«Τους παρέχεται προστασία βάσει της Σύμβασης της Γενεύης ως μέλη των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, γι’ αυτό θέλουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά μαζί τους για να προσπαθήσουμε να τους απελευθερώσουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε».
Ανησυχία εκφράζει ο ΟΗΕ

Η μη δίκαιη δίκη αιχμαλώτων πολέμου συνιστά «έγκλημα πολέμου», ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ, μετά την καταδίκη σε θάνατο από δικαστήριο της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ τριών αλλοδαπών που συνελήφθησαν ενώ πολεμούσαν για την Ουκρανία.

«Από το 2015 έχουμε παρατηρήσει ότι το λεγόμενο δικαστικό σύστημα αυτών των αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών δεν ικανοποιεί τις βασικές εγγυήσεις μιας δίκαιης δίκης, όπως είναι οι δημόσιες ακροαματικές διαδικασίες, η ανεξαρτησία, η αμεροληψία των δικαστηρίων και το δικαίωμα να μην εξαναγκάζεται κάποιος να καταθέσει», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ραβίνα Σαμντασάνι.

«Οι δίκες αυτού του είδους κατά αιχμαλώτων πολέμου συνιστούν έγκλημα πολέμου», σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Γενεύη, κατά την οποία υπογράμμισε ότι στην περίπτωση καταδίκης σε θάνατο «οι εγγυήσεις μιας δίκαιης δίκης είναι ακόμη πιο σημαντικές».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters
onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου