Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

Όταν ο Τσίπρας συνάντησε τον Τσούνις

▸Διαφωνία στα «σημεία», συμφωνία στα βασικά

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση γνωριμίας που είχαν στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με το νέο πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνη. Ο Α. Τσίπρας εξέφρασε τη στήριξη του στην προώθηση του στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας με έμφαση στην «άμυνα», την οικονομία και την ενέργεια.

Ωστόσο, εξέφρασε τη διαφωνία του με την πρόσφατη αναθεώρηση της αμυντικής συμφωνίας όσον αφορά τη χρονική της διάρκεια (αορίστου χρόνου) και τη μη εξασφάλιση δέσμευσης από τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν την Ελλάδα σε περίπτωση ελληνοτουρκικής σύρραξης.
Ακόμα, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε ενστάσεις για την αποστολή βαρέως οπλισμού στην Ουκρανία, ειδικά εφόσον αυτή η αποστολή εξασθενεί τις αμυντικές θέσεις στα παραμεθόρια ελληνικά νησιά. Μεταξύ άλλων, στη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα της προοπτικής ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία. O αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε επιφυλάξεις, όχι γιατί αυτή η επέκταση του ΝΑΤΟ μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση και παραπέρα ανάφλεξη των πολεμικών συγκρούσεων, αλλά για το ενδεχόμενο να κερδίσει πόντους η Τουρκία με τις αξιώσεις της σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων. Επιπλέον, ζήτησε από τις ΗΠΑ να παγώσουν την αναβάθμιση των τουρκικών F16 και την πώληση οπλικών συστημάτων στη γειτονική χώρα.

Με απλά λόγια, εκφράστηκαν από την πλευρά του Τσίπρα επιμέρους διαφοροποιήσεις και ενστάσεις αλλά όχι στρατηγική διαφωνία με την ουσία του ασφυκτικού εναγκαλισμού της χώρας από τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό.
ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου