Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022

Κύμα λαϊκής οργής προ των πυλών στην Ευρώπη - Πώς θα αντιδράσουν οι εταίροι;

Κύμα λαϊκής οργής προ των πυλών στην Ευρώπη - Πώς θα αντιδράσουν οι εταίροι;
Μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση βρίσκεται η Ευρώπη, καθώς πλέον από τα πιο επίσημα χείλη ακούγεται αυτό που όλοι βλέπουμε αλλά οι εταίροι... εθελοτυφλούν: 
Ένα κύμα λαϊκής οργής, έτοιμο να «πνίξει» τα πάντα!

«Είναι σημαντικό να σκεφτούμε ότι αυτός ο σύνθετος αντίκτυπος πολλαπλών κρίσεων δοκιμάζει ήδη την υπομονή και την ανθεκτικότητα των ανθρώπων. Και αν δεν αναλάβετε δράση για να υποστηρίξετε τους πιο ευάλωτους, θα υπάρξουν συνέπειες». Με αυτά τα λόγια, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επικεφαλής του ΔΝΤ, περιέγραψε με τον πλέον γλαφυρό τρόπο τα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη.

Ακρίβεια. Ενεργειακή κρίση. Επιστιστική κρίση. Αντιμετώπιση της πανδημίας. Αν κάποιος άκουγε αυτές τις φράσεις, δεν θα μάντευε πως όλα αυτά διαδραματίζονται στο 2022. Σε μια Ευρώπη που διατυμπανίζει την αλληλεγγύη και την ασφάλεια των πολιτών της, ωστόσο στη θεωρία παραμένει... θεωρία.

Το κύμα της κοινωνικής αναταραχής απειλεί να φέρει την Ευρώπη προ των πυλών μιας απίστευτης ανθρωπιστικής κρίσης, που όμοιά της, πιθανότατα είχε αντικρίσει κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο!
Η ανατριχιαστική πρόβλεψη της Γκεοργκίεβα

Θα βγουν «άνθρωποι στο δρόμο» παγκοσμίως, εκτός εάν ληφθούν μέτρα για την προστασία των πιο ευάλωτων από τον πληθωρισμό, προειδοποίησε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

«Είναι σημαντικό να σκεφτούμε ότι αυτός ο σύνθετος αντίκτυπος πολλαπλών κρίσεων δοκιμάζει ήδη την υπομονή και την ανθεκτικότητα των ανθρώπων. Και αν δεν αναλάβετε δράση για να υποστηρίξετε τους πιο ευάλωτους, θα υπάρξουν συνέπειες», είπε στο CNN.

«Αν δεν μειώσουμε τον πληθωρισμό, αυτό θα βλάψει τους πιο ευάλωτους, γιατί η έκρηξη των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας για όσους βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση είναι ταλαιπωρία — για τους φτωχούς ανθρώπους, τραγωδία. Επομένως, σκεφτόμαστε πρώτα τους φτωχούς ανθρώπους όταν υποστηρίζουμε τη δυναμική επίθεση στον πληθωρισμό», είπε η Γκεοργκίεβα.

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο δεν έχουν «καμία επιλογή» από το να αυξήσουν τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, πρόσθεσε.

«Η δημοσιονομική πολιτική, αν βοηθήσει γενναιόδωρα τους πάντες, θα είναι στην πραγματικότητα εμπόδιο στη νομισματική πολιτική, θα ήταν ο εχθρός της νομισματικής πολιτικής, επειδή αυξάνεις τη ζήτηση και αυτό ωθεί τις τιμές ξανά προς τα πάνω, και μετά πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη αυστηροποίηση», συμπλήρωσε. «Το κρίσιμο ερώτημα που έχουμε μπροστά μας είναι να αποκαταστήσουμε τις συνθήκες ανάπτυξης και η σταθερότητα των τιμών είναι μια κρίσιμη προϋπόθεση», πρόσθεσε.

«Φέτος είναι δύσκολα, του χρόνου δυσκολότερα. Γιατί; Εξαιτίας των σοκ επί σοκ. Σε λίγα μόλις τρία χρόνια: η πανδημία (δεν έχει ακόμα τελειώσει), ο πόλεμος, η εισβολή της Ρωσίας που ωθεί τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων προς τα πάνω και μετά το αποτέλεσμα είναι μια κρίση κόστους ζωής», είπε στο CNN.

Όταν ρωτήθηκε για την αύξηση της υποστήριξης σε ακροδεξιούς υποψηφίους όπως η Ιταλία και η Σουηδία, η Γκεοργκίεβα είπε ότι «δεν εκπλήσσεται που βλέπει ανθρώπους να θυμώνουν. Είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους μήνες και μήνες και μήνες. Βλέπουν τις τιμές να ανεβαίνουν δραματικά. Και αυτός είναι ο λόγος που η έκκλησή μου προς τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής είναι «να είστε προσεκτικοί».
Η γελοία αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Όσα αναφέρει η Γκεοργκίεβα, αποτελεί προφανώς ένα... πρελούδιο όλων των επιμέρους προβλημάτων. Το μεγαλύτερο αυτή τη στιγμή που πρέπει να λύσει (και δεν θα λύσει) η Ευρώπη, είναι αυτό της ενεργειακής κρίσης.

Με μπαλώματα και στρατηγικές καφενείου η Ευρωπαϊκή Ένωση νομίζει πως θα αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα έφερε το κλείσιμο της στρόφιγγας της Ρωσίας μετά το μπαράζ των κυρώσεων.

Ενδεικτικά όσα προτείνει η ελληνική κυβέρνηση:

-Απομόνωση χώρων που δεν χρησιμοποιούνται. Κλείνουμε τα σώματα θέρμανσης και τις εσωτερικές πόρτες (εάν υπάρχουν) που οδηγούν σε διαδρόμους ή κοντά σε σκάλες. Έτσι, κλείνουμε τις φυσικές διόδους αέρα, εμποδίζοντας το ζεστό αέρα να διαφύγει μέσα από το σπίτι.

-Ελεύθερα θερμαντικά σώματα

Τα θερμαντικά σώματα δεν πρέπει να είναι σκεπασμένα, π.χ. με καλύμματα, ή να εμποδίζεται η απόδοσή τους από έπιπλα.

-Στεγανοποιούμε πόρτες και παράθυρα

Τοποθετούμε μονωτικές ταινίες ή κουρτίνες. Σύμφωνα με μελέτες (DOE), όταν τραβηχτούν, οι κουρτίνες μπορούν να μειώσουν την απώλεια θερμότητας από ένα ζεστό δωμάτιο έως και 10%. Επίσης, μπορούμε να βάλουμε μεμβράνες σε παράθυρα και μπαλκονόπορτες ή μόνο σε δωμάτια που δεν χρησιμοποιούμε.

-Ελέγχουμε το μονωτικό λάστιχο στις πόρτες ψυγείων, καταψυκτών και φούρνων, ώστε να κάνει καλή επαφή και να μην υπάρχει απώλεια ενέργειας (απώλεια ψύξης). Περιορίζουμε τη διάρκεια που αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα του ψυγείου

-Ρυθμίζουμε το θερμοστάτη του συστήματος ψύξης ψυγείων και καταψυκτών σε μεγαλύτερη θερμοκρασία. Του θερμοσίφωνα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Του aircondition (εάν το αφήνουμε ανοικτό) κατά τις ώρες απουσίας μας από το σπίτι σε χαμηλότερη θερμοκρασία. Επίσης κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορούμε να μειώσουμε τη θερμοκρασία έως και 2 βαθμούς.

-Τοποθέτηση των οικιακών συσκευών (π.χ. ψυγείου, καταψύκτη και στεγνωτηρίου ρούχων) μακριά από εστίες θέρμανσης.

-Πλένουμε τα ρούχα μας στο πλυντήριο ρούχων σε χαμηλή θερμοκρασία.

-Κλείσιμο συσκευών όταν είναι σε κατάσταση αναμονής (stand-by).

-Όταν δεν χρησιμοποιούμε το τζάκι, η καμινάδα πρέπει να είναι κλειστή από το κλείστρο της.

-Κλείνουμε το φούρνο μας 10 – 15 λεπτά πριν τελειώσει το μαγείρεμα, καθώς η θερμότητα που υπάρχει επαρκεί για να ετοιμαστεί το φαγητό μας.

-Τα μαγειρικά σκεύη πρέπει να εφαρμόζουν καλά στα μάτια της κουζίνας.

-Όπου είναι εφικτό όταν μαγειρεύουμε χρησιμοποιούμε χύτρα ταχύτητας.

-Χαμηλώνουμε τη φωτεινότητα όσο μπορούμε στις συσκευές με οθόνη (π.χ. Η/Υ, τηλεοράσεις).

Δηλαδή την ώρα που κάθε μήνα οι οικογένειες πληρώνουν αδικαιολόγητους λογαριασμούς 500 και 600 ευρώ, θα σωθούμε κλείνοντας το κλείστρο από το τζάκι;

Με απλά λόγια, τα χειρότερα στο ενεργειακό για την Ευρώπη δεν έχουν έρθει. Τα «κεφάλια» της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλέον κοιτάζουν και επίσημα τον... καιρό, με την ελπίδα να μην βυθιστεί η ήπειρος στο χειμώνα, αλλιώς θα ζήσουμε δεκάδες νεκρούς από το ψύχος!

Στην Ευρώπη του 2022!
Φάκελος: Ακρίβεια

Η... έμπνευση για σωρεία κυρώσεων στη Ρωσία, έφερε λοιπόν ένα ντόμινο, που προφανώς στις Βρυξέλλες δεν είχαν σκεφτεί καλά.

Το ντόμινο κινείται κάπως έτσι: Κυρώσεις προς τη Ρωσία - Κόψιμο αερίου - Αύξηση της τιμής της πρώτης ύλης - Αύξηση στην ενέργεια- Αύξηση στα προϊόντα - Αύξηση για τον καταναλωτή.

Με απλά λόγια, το τρομακτικό κεφάλαιο της ακρίβειας, δεν έχει φτάσει στο τέλος του.

Και αν στην Ελλάδα, οι μισθοί πείνας σε συνδυασμό με την αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, μας έχουν φέρει στο «αμήν», ενδεικτικό είναι πως στη Μεγάλη Βρετανία το πρόβλημα είναι το ίδιο. Και στην Ιταλία. Και στην Ισπανία. Σε χώρες με πολλαπλάσιους μισθούς από τη δική μας και φυσικά οικονομιές δυσθεώρητων μεγεθών που η ταλαίπωρη ελληνική δεν μπορεί να συγκριθεί.

Σε αυτό το κεφάλαιο, δεν αντιστοιχεί φυσικά η κονσέρβα που είναι στο ράφι (προϊόν που έχει πάρει 100% πάνω στην τιμή παρεμπτιπτόνως), αλλά και το ενεργειακό.

Αφού πλέον το φυσικό αέριο (και το πετρέλαιο σε μικρότερο βαθμό) δεν υπάρχει, αυτόματα ανέβηκε η ζήτηση στην ηλεκτρική ενέργεια και η αισχροκέρδια των εταιριών γνώρισε την άνθηση που αναμενόταν.

Τι έκανε δε η Κομισιόν για να αντιμετωπίσει το (σίγουρο...) black out του χειμώνα; Πρότεινε ρεύμα με το δελτίο! Το ξαναλέμε. Στην Ευρώπη του 2022...

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προ ημερώνομιλία της της Τετάρτη δεν είχε κάτι νέο να παρουσιάσει στους Ευρωπαίους και καμία έκπληξη δεν προκάλεσαν οι δήθεν εξαγγελίες της, μιας και για πλαφόν δεν είπε κουβέντα. Πλέον, οι ηγέτες των χωρών καλούνται να βγάλουν μόνοι τους τα «κάστανα από τη φωτιά» αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την «σωτηρία» των λαών τους.
Το φάντασμα του επισιτισμού

Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα σενάριο το οποίο βασίζεται σε στατιστικά και αναλύσεις και το παρουσίασε η Eurasia Group. Τα νούμερα είναι αμείλικτα:

-Τουλάχιστον 280 εκατ. άνθρωποι θα βιώσουν επισιτιστική ανασφάλεια φέτος
-Επιπλέον 200 εκατ. άνθρωποι θα βρεθούν σε καθεστώς ακραίας φτώχειας
-Επιπλέον 7 εκατ. άνθρωποι θα βρεθούν στα πρόθυρα της πείνας.

Παράλληλα, ακόμη και σε περιοχές όπου ο κόσμος δεν θα βρεθεί αντιμέτωπος με την πείνα, οι υψηλότερες τιμές των βασικών προϊόντων θα ασκήσουν πίεση στα νοικοκυριά, αυξάνοντας τις πιθανότητες εκδήλωσης κοινωνικών αναταραχών.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, θα πρέπει να αυξηθούν κατακόρυφα τα κονδύλια για την καταπολέμηση του επισιτισμού.

Αυτό σημαίνει πως τα κράτη που συμμετέχουν θα πρέπει να προχωρήσουν σε αύξηση και τον προσφορών, οπότε το ζήτημα επέρχεται στην πολιτική βούληση της εκάστοτε κυβέρνησης.

Η δεύτερη λύση, η οποία μάλιστα είναι και άμεση, έχει να κάνει με το ξεμπλοκάρισμα του ουκρανικού σιταριού. Μια λύση η οποία ωστόσο «σκαλώνει» στις κυρώσεις της Δύσης προς την Ρωσία και προφανώς στην αντίδραση της Μόσχας σε αυτές.

Η Ευρώπη προφανώς δεν θα αντιμετωπίσει λιμό, όχι τουλάχιστον στον βαθμό που θα τον βιώσει η Αφρική ή χώρες της Λατινικής Αμερικής. Οι τιμές, ωστόσο, σε βασικά είδη διατροφής αναμφίβολα θα αποτελέσει ένα τεράστιο πρόβλημα για τον πληθυσμό της Ευρώπης.
Ποια αλληλεγγύη;

Αφού λοιπόν αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει να αντιμετωπίσει όχι μια, αλλά τουλάχιστον τρεις «καυτές πατάτες», το μεγάλο ερώτημα είναι τι κάνει; Τι θα κάνει; Και το σημαντικότερο: ΠΟΤΕ;

Δυστυχώς, η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη. Και αυτό από μόνο του φέρνει τον κόσμο σε μια ανησυχία. Πως μπορείς να σηκωθείς την επόμενη ημέρα να πας για δουλειά, μη γνωρίζοντας αν θα έχεις φαγητό ή τη δυνατότητα να ζεσταθείς;

Η αλληλεγγύη των εταίρων της Ευρώπης φαίνονται στις φωτογραφίες και πίσω από τις κλειστές πόρτες, όπου όλοι συμφωνούν πως πρέπει να υπάρχει μια ενωτικότητα, αλλά μέχρι εκεί.

Ο κόσμος κουράστηκε. Θέλει πλέον πράξεις. Να γίνει αυτή η «αλληλεγγύη» που διατυμπανίζει η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πράξη.

Εξάλλου, τα εκατομμύρια Ευρωπαΐων πληρώνουν (κυριολεκτικά) έναν πόλεμο που δεν συμμετέχουν. Πληρώνουν την τιμωρητική διάθεση προς την Ρωσία και τη «ξύλινη» διπλωματία που φέρνει πολλά χρόνια τη διπλωματία σε κάθε επίπεδο.

Η δράση φέρνει αντίδραση. Και η (μη) δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μην ξεχνάμε άλλωστε και την παροιμία του θυμόσοφου ελληνικού λαού: «Φωνή λαού, οργή Θεού»...

newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου