Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Ιστορικής σημασίας αποφάσεις στο ΝΑΤΟ με κομβικό ρόλο της Ελλάδας στην εκδήλωση της αμερικανικής επιθετικότητας

Σκόρπισε ανησυχία η συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής του NATO που πραγματοποιήθηκε στο Ταλίν της Εσθονίας σε επίπεδο αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων (Military Committee Conference in Chiefs of Defence Session). Οι αποφάσεις που πήρε εντάσσονται στο πλαίσιο της όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ΗΠΑ-ΕΕ-Ρωσίας-Κίνας, με το ΝΑΤΟ να αναδεικνύεται σε αιχμή του δόρατος για την επιβολή των συμφερόντων του Δυτικού ιμπεριαλιστικού ρόλου σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν περνά απαρατήρητος ο κομβικός ρόλος που αναλαμβάνει το ελληνικό αστικό κράτος σε Βαλκάνια, Μεσόγειο και όχι μόνο για την εκδήλωση της αμερικανικής επιθετικότητας. 

Κατά την έναρξη της Συνόδου, ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής, Ολλανδός ναύαρχος Rob Bauer, αναφέρθηκε στην εξέλιξη της υλοποίησης των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη για τη λεγόμενη διάταξη άμυνας και αποτροπής της Συμμαχίας. Θυμίζουμε ότι τόσο το ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, όσο και ο ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟΣ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ είχαν αναπτύξει συγκεκριμένες δράσεις και πολιτικές πρωτοβουλίες στην χώρα μας αλλά και στην Ισπανία αναδεικνύοντας τις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις, θέλοντας να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του αντιπολεμικού κινήματος που απαιτεί η εποχή μας.
Ιδιαίτερη σημασία στην πραγματοποίηση της συγκεκριμένης  Στρατιωτικής Επιτροπής είχε η παρουσία του νέου ανώτατου διοικητή Ευρώπης (SACEUR), Αμερικανού στρατηγού Christopher G. Cavoli που τονίζει την στρατιωτική επιστροφή των ΗΠΑ στην Ευρώπη, αλλά και η παρουσία των αρχηγών Άμυνας της Φινλανδίας και Σουηδίας, οι οποίοι για πρώτη φορά συμμετείχαν στη Σύνοδο ως προσκεκλημένοι, ενόψει της ένταξης των χωρών τους στο ΝΑΤΟ.

ΤΟ ΝΑΤΟ ΔΙΝΕΙ ΒΡΟΝΤΕΡΟ ΠΑΡΟΝ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής, Ολλανδός ναύαρχος Rob Bauer διαβεβαίωσε ότι το ΝΑΤΟ θα υποστηρίξει τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις «για όσο χρόνο χρειαστεί», ενώ ενδεικτική και για τον χαρακτήρα του πολέμου ως σύγκρουσης του ΝΑΤΟ με τον υπό διαμόρφωση ευρασιατικό άξονα ήταν και η αποστροφή του ότι «η σύγκρουση είναι μεγαλύτερη από την Ουκρανία (…) Η τεράστια στρατιωτική συσσώρευση και η επικίνδυνη ρητορική της Κίνας πλανώνται πάνω από όλους μας». «Να είστε έτοιμοι να περιμένετε το απροσδόκητο», «όλοι έχουμε ένα τεράστιο έργο μπροστά μας», τόνισε απευθυνόμενος στους αρχηγούς.

Στην ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ αναφέρεται χαρακτηριστικά:
Κατά την διάρκεια της Συνόδου, οι Αρχηγοί Ενόπλων Δυνάμεων ενημερώθηκαν και συζήτησαν για τις τρέχουσες επιχειρήσεις, αποστολές και δράσεις του ΝΑΤΟ με έμφαση στις «NATO Mission in Iraq» (NMI) και «Kosovo Force» (KFOR), καθώς και για την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία και την υποστήριξη της αμυντικής της προσπάθειας. Ακολούθως, ο SACEUR αναφέρθηκε στην τρέχουσα και μελλοντική Διάταξη Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, τόσο στην Ανατολική Πτέρυγά του όσο και συνολικά για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και απειλών άμυνας και ασφάλειας στην περιφέρεια του, ενώ ο SACT αναφέρθηκε στην απαίτηση και στις παραμέτρους της αναβάθμισης της συνεργασίας και της αποτελεσματικότητας του συνόλου των λειτουργιών και οντοτήτων της Συμμαχίας και στην προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού της.
Νομίζουμε ότι αυτή την παράγραφο πρέπει να την σκεφτούμε με βάση τον ρόλο που αναλαμβάνει ο ελληνικός Στρατός μετά την Συμφωνία των Πρεσπών που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να συνυπολογίσουμε τις παραμέτρους μέσα στις οποίες εκδηλώνεται ο ελληνο-τουρκικός ανταγωνισμός.

Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΝΑΤΟΪΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΩΝ - ΕΥΡΥΤΕΡΟΙ ΠΟΛΕΜΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
Ο Bauer υπογράμμισε ότι η ένταξη των Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, «με τις εντυπωσιακές αμυντικές τους ικανότητες, θα ενισχύσει την ασφάλεια της περιοχής της Βαλτικής Θάλασσας και θα ενισχύσει τη Συμμαχία στο σύνολό της». 
Πρόσθεσε ότι οι αρχηγοί Άμυνας συζήτησαν την επιχειρησιακή εφαρμογή της λεγόμενης «Στρατηγικής Αποτροπής και Αμυνας» που ενέκριναν το 2020. 
«Αυτή η Στρατηγική διασφαλίζει ότι: 
Τα εθνικά σχέδια συνδέονται στενότερα με τα σχέδια της Συμμαχίας. Οι στρατιωτικοί ηγέτες έχουν κοινό πλαίσιο αναφοράς τόσο για τις απειλές της Συμμαχίας όσο και για τις περιφερειακές απειλές. Και ότι ενισχύουμε την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα των ταχέως αναπτυσσόμενων δυνάμεών μας», διευκρίνισε, κάνοντας λόγο «για τη μεγαλύτερη αναμόρφωση των στρατιωτικών μας δομών από το 1949».
Νομίζουμε ότι αυτές οι δηλώσεις αποκαλύπτουν την σοβαρότητα των επιλογών και ξεκαθαρίζουν ποιες προτεραιότητες εξυπηρετούν οι κολοσσιαίοι εξοπλισμοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη-ΝΔ και η Αναδιοργάνωση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με βασικό χαρακτηριστικό τις προσλήψεις δεκάδων χιλιάδων Μισθοφόρων Στρατιωτών ΟΒΑ και ΕΠ.ΟΠ.
Δεν υπάρχει αντίθεση μεταξύ της εξυπηρέτησης των στρατηγικών σχεδιασμών του ελληνικού κράτους και της αστικής του τάξης με τους Νατοϊκούς σχεδιασμούς, αλλά αντίθετα πάντα υπήρχε και τώρα ενισχύεται το συνεχές της επιθετικής επεκτατικής αστικής πολιτικής με τους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.
Η λέξη άμυνα απλώς είναι ο φερετζές όλων αυτών!
Το αποδεικνύει και η τοποθέτηση του ΑΓΕΕΘΑ Κ.Φλώρου που περιγράφει τα βήματα που κάνει ο Ελληνικός Στρατός και το αστικό κατεστημένο για να διαδραματίσουν διευρυμένο ρόλο στο ΝΑΤΟ καθώς τόνισε τις «εκτεταμένες και εντατικές πρωτοβουλίες στρατιωτικής συνεργασίας και επιχειρησιακής συνεκπαίδευσης που έχουν αναληφθεί από το ΓΕΕΘΑ και είναι σε εξέλιξη στο πλαίσιο της υποστήριξης του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας», «πυλώνα» των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Και ο Bauer επανέρχεται για να περιγράψει την συνέχεια της επικίνδυνης στρατηγικής του ΝΑΤΟ: 
«Ο σχεδιασμός για αυτό ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια, αλλά τώρα τον υλοποιούμε», τόνισε, σημειώνοντας μάλιστα ότι «τα πυρομαχικά, ο εξοπλισμός και η εκπαίδευση που προσφέρουν οι Σύμμαχοι κάνουν τη διαφορά στο πεδίο της μάχης», ενάντια στις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο ΚΟΜΒΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕΣΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ-ΣΟΥΔΑΣ-ΛΑΡΙΣΑΣ
Ο καθεστωτικός τύπος ανέλαβε πρόσφατα να μας ενημερώσει για τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει το ελληνικό αστικό κράτος, τόσο με τις βάσεις που έχει παραχωρήσει στις ΗΠΑ, όσο και με τις υποδομές του που φυσικά χρησιμοποιούνται από το ΝΑΤΟ.
Κεντρικός ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης. Οι ΗΠΑ προωθούν την αναβάθμιση των δυνατοτήτων της Αλεξανδρούπολης και έχουν προτείνει στην κυβέρνηση την περαιτέρω εκβάθυνση του λιμανιού και την επέκταση, ενδεχομένως και τη δημιουργία νέας προβλήτας, με στόχο να μπορούν να ελλιμενιστούν και να εξυπηρετηθούν από το λιμάνι αντιτορπιλικά του μεγέθους και των δυνατοτήτων της κλάσης «Arleigh Burke» του αμερικανικού Ναυτικού, την ενίσχυση της σιδηροδρομικής σύνδεσης με τα Βαλκάνια, όπως και την επέκταση των στρατιωτικών αγωγών μεταφοράς καυσίμων. Αυτό στα πλαίσια των σχεδίων για δημιουργία ενός βαλκανικού δικτύου υποδομών, το οποίο θα ξεκινάει από το Αιγαίο και θα φθάνει έως τη Ρουμανία και από εκεί στην Ουγγαρία και την Πολωνία, στη σύγκρουση με τη Ρωσία. 
Οι ΗΠΑ αναβαθμίζουν και τη βάση της Σούδας.
Υπάρχουν σχέδια για παραπέρα αναβάθμιση υποδομών στη Σούδα που θα μπορούν να φιλοξενήσουν κι επιπλέον συστήματα, είτε πρόκειται για UAV μεγάλων δυνατοτήτων είτε για αεροσκάφη πέμπτης γενιάς όπως τα F-35, και ότι προχωρά με γοργούς ρυθμούς η τοποθέτηση ραντάρ ακριβείας επιφανείας (Maritime Awareness Domain) στο Αιγαίο, καθώς οι Αμερικανοί θέλουν να έχουν σαφέστερη επιχειρησιακή εικόνα για τις μετακινήσεις των ρωσικών ναυτικών μονάδων. 

Και η αεροπορική βάση της Λάρισας πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ
Η αεροπορική βάση της Λάρισας ουσιαστικά ανακατασκευάζεται από τους Αμερικανούς προκειμένου να μπορεί σε εύθετο χρόνο να εξυπηρετεί σε πιο μόνιμη βάση UAV και ιπτάμενα τάνκερ.

ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΙ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ;
Το δικό μας καθήκον είναι να μπλοκάρουμε τους εξοπλισμούς, τη μηχανή του πολέμου και της καταστολής, τη συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο και στα σχέδια του ΝΑΤΟ. Αγωνιζόμαστε για να αποχωρήσουν Ρωσία και ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ από την Ουκρανία, να φύγουν τα αμερικανικά στρατεύματα και οι βάσεις του από την Ελλάδα και την Ευρώπη, να βγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και να διαλυθεί το ΝΑΤΟ και κάθε επιθετικός πολεμικός συνασπισμός.

Ενάντια στους θερμούς και ψυχρούς πολέμους τους, το μασκάρεμα των καπιταλιστικών-ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε αντιπαράθεση δήθεν «δημοκρατικής Δύσης – αυταρχικής Ανατολής», την διαρκή εκστρατεία του κεφαλαίου κατά των εργαζομένων, της νεολαίας, των προσφύγων και των μεταναστών, προβάλλουμε την ανάγκη ενός σύγχρονου Αντιπολεμικού Διεθνιστικού Αντικυβερνητικού Αντιμπεριαλιστικού Αντικαπιταλιστικού Κινήματος, που αγωνίζεται για τα κοινά ταξικά συμφέροντα του κόσμου της εργασίας.
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437
diktiospartakos.blogspot.com
diktiospartakos@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου