Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

Γ΄ Σώμα Στρατού: Χακί τιμές για τον «Κοκό»;

Γ΄ Σώμα Στρατού: Χακί τιμές για τον «Κοκό»;
Αληθεύει ότι έκριναν αναγκαίο να τιμήσουν τον Κωνσταντίνο Γκλύξμπουργκ;

▸Η είδηση θανάτου του Κωνσταντίνου Γκλύξμπουργκ το βράδυ της Τρίτης (10/1) φαίνεται ότι άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση στο Γ΄ Σώμα Στρατού, με επίδικο το αν και πώς θα τιμούσαν τον εκλιπόντα έκπτωτο βασιλιά.

Πέρα από το γεγονός ότι οι βασιλιάδες πάντα δήλωναν ότι «ο στρατός τούς άνηκε» προκειμένου να μπορούν να ελέγχουν και να καθορίζουν τις πολιτικές εξελίξεις, με οδυνηρές συνέπειες για τον λαό μας, θεωρήθηκε από κάποιους ότι υπήρχε μια ιδιαίτερη σχέση μεταξύ του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ και του συγκεκριμένου Σώματος Στρατού.

Ακροδεξιοί κύκλοι, εν ενεργεία και απόστρατοι αξιωματικοί, τόνισαν ότι ο εκλιπών Κωνσταντίνος Γκλύξμπουργκ πρέπει να τιμηθεί γιατί ο βασιλιάς Κωνσταντίνος απελευθέρωσε τη Θεσσαλονίκη και το Γ΄ Σώμα Στρατού άνηκε στον Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ τιμής ένεκεν ως πρίγκηπα. Να θυμίσουμε ότι ο Κωνσταντίνος Γκλύξμπουργκ στράφηκε εναντίον του λαού μας προετοιμάζοντας το λεγόμενο «Πραξικόπημα των Στρατηγών», την εκδήλωση του οποίου «πρόλαβε» η Χούντα των Συνταγματαρχών. Ο τότε βασιλιάς αναγνώρισε τη Χούντα και όταν αργότερα κινήθηκε εναντίον της στρατιωτικά βασίστηκε στο Γ΄ Σώμα Στρατού.

Για όλες αυτές τις ολοκληρωτικού χαρακτήρα στρατιωτικές επιλογές κάποιοι θεώρησαν ότι υπάρχει ανάγκη να τιμηθεί ο Κωνσταντίνος Γκλύξμπουργκ. Τέθηκε το ζήτημα να αναρτήσουν μεσίστια τις σημαίες των μονάδων που ανήκουν στο Σώμα. Άλλοι όμως υπολόγισαν την γενικευμένη καταδίκη αυτής της επιλογής και καθώς έρχονται οι κρίσεις των ανωτάτων αξιωματικών δεν προέκριναν τελικά αυτή την επιλογή. Σκέφτηκαν λοιπόν κάτι μεσοβέζικο. Να βάλουν μεσίστια τις σημαίες, αλλά με έναν άλλο τρόπο. Στις μονάδες λοιπόν του Γ΄ Σώματος Στρατού έκαναν ανάρτηση της σημαίας όσο πιο αργοπορημένα γινόταν και τελικά η σημαία δεν έφτασε στην άκρη του ιστού. Ώστε και οι ακροδεξιοί να ικανοποιηθούν και να μπορέσουν να απαντήσουν στην κριτική που ενδεχομένως θα ασκηθεί ότι «δεν έγινε τίποτε»!

Επιβεβαιώνει το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) αυτές τις καταγγελίες; Ήταν το ΓΕΣ και το υπουργείο Άμυνας ενήμερα; Τι απαντά το Γ΄ Σώμα Στρατού; Ο διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού αντιστράτηγος Σωτήρης Κωστάκογλου τι έχει να πει; Εμείς απαιτούμε τη διερεύνηση των καταγγελιών και την απόδοση ευθυνών όσο ψηλά και αν βρίσκονται αυτοί που έλαβαν την συγκεκριμένη απόφαση. Φαίνεται όμως ότι το σύγχρονο κράτος άμυνας/ασφάλειας έχει πάρει την σκυτάλη από το ακροδεξιό, βασιλικό και δικτατορικό παρελθόν. Και αισθάνεται την ανάγκη να το τιμήσει…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (14.1.23)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου