Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023

Μαζική διαδήλωση στο Ισραήλ για τα σχέδια της κυβέρνησης ειδικά στη δικαιοσύνη


AP Photo/ Tsafrir Abayov
Μαζική διαδήλωση στο Ισραήλ για τα σχέδια της κυβέρνησης ειδικά στη δικαιοσύνη
efsyn.gr
Χιλιάδες Ισραηλινοί βγήκαν στους δρόμους το βράδυ του Σαββάτου για να διαμαρτυρηθούν για τα σχέδια της νέας κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, καταγγέλλοντας ότι απειλούν τη δημοκρατία και τις ελευθερίες.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πόλη του Τελ Αβίβ λίγες μέρες μετά την ορκωμοσία της πιο δεξιάς και θρησκευτικά συντηρητικής κυβέρνησης στην 74χρονη ιστορία της χώρας.

«Η κυβέρνηση των εποίκων είναι εναντίον μου», έγραφε ένα πλακάτ. Ένα άλλο πανό έγραφε «Στέγαση, Ζωή, Ελπίδα». Μερικοί διαδηλωτές έφεραν σημαίες με το ουράνιο τόξο της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.
Επικεφαλής της διαμαρτυρίας ήταν αριστεροί και Άραβες μέλη του ισραηλινού κοινοβουλίου, της Κνεσέτ. Υποστηρίζουν ότι τα προτεινόμενα σχέδια από το νέο υπουργικό συμβούλιο θα εμποδίσουν το δικαστικό σύστημα και θα διευρύνουν το κοινωνικό χάσμα.

Οι αριστεροί διαδηλωτές επέκριναν τον υπουργό Δικαιοσύνης Yariv Levin, ο οποίος την Τετάρτη αποκάλυψε την αναθεώρηση του δικαστικού συστήματος από την κυβέρνηση που στοχεύει να αποδυναμώσει το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Οι επικριτές κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι κήρυξε πόλεμο στο νομικό σύστημα, λέγοντας ότι το σχέδιο θα ανατρέψει το σύστημα ελέγχου και ισορροπιών του Ισραήλ και θα υπονομεύσει τους δημοκρατικούς θεσμούς του, δίνοντας απόλυτη εξουσία στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό.

«Πραγματικά φοβόμαστε ότι η χώρα μας θα χάσει τη δημοκρατία και θα πάμε σε μια δικτατορία μόνο και μόνο για λόγους ενός ατόμου που θέλει να απαλλαγεί από τη δίκη του», είπε ο Ντάνι Σάιμον, 77 ετών, ένας διαδηλωτής από το Γιαβνέ. Αναφερόταν στον Νετανιάχου, ο οποίος κατηγορήθηκε για διαφθορά το 2021, ισχυρισμούς που ο ίδιος έχει αρνηθεί.

Οι διαδηλωτές κάλεσαν επίσης για ειρήνη και συνύπαρξη μεταξύ Εβραίων και Αράβων κατοίκων της χώρας.

«Μπορούμε να δούμε αυτή τη στιγμή να υποστηρίζονται πολλοί νόμοι κατά των ΛΟΑΤΚΙ, κατά των Παλαιστινίων, κατά των μεγαλύτερων μειονοτήτων στο Ισραήλ», δήλωσε η Rula Daood του «Standing Together», ενός κινήματος Αράβων και Εβραίων.

«Είμαστε εδώ για να πούμε δυνατά και ξεκάθαρα ότι όλοι εμείς, Άραβες και Εβραίοι και διαφορετικές κοινότητες μέσα στο Ισραήλ, απαιτούμε ειρήνη, ισότητα και δικαιοσύνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου