Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023

«Ελέγχουμε το Σολεντάρ» ανακοίνωσαν οι Ρώσοι της Βάγκνερ-Βομβαρδίζεται το Χάρκοβο


Ο επικεφαλής της ρωσικής οργάνωσης μισθοφόρων Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν έσπευσε αργά το βράδυ της Τρίτης να ανακοινώσει πως οι δυνάμεις του έχουν τον έλεγχο της πόλης Σολεντάρ, στην ανατολική Ουκρανία, αλλά οι μάχες συνεχίζονται, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ρωσικές πηγές.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν υποστήριξε ότι το Σολεντάρ βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των δυνάμεών του, οι οποίες περικυκλώνουν τους ουκρανούς στρατιώτες που αντιστέκονται. «Ο αριθμός των αιχμαλώτων θα ανακοινωθεί αύριο», ανέφερε σε δήλωσή του που μετέδωσαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Οι ουκρανοί στρατιώτες κρατάνε ακόμη τις θέσεις τους στην πόλη Σολεντάρ, παρά τη σφοδρότατη επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι ρωσικές δυνάμεις, διαβεβαίωνε νωρίτερα χθες η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλιάρ.

Ο ιδρυτής της Wagner και σύμμαχος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τονίσει το Σάββατο ότι το Σολεντάρ είναι στρατηγικής σημασίας επειδή στην περιοχή υπάρχει ένα δίκτυο υπόγειων σηράγγων, λόγω των ορυχείων που βρίσκονται εκεί.

Βομβαρδίζεται το Χάρκοβο


Ρωσικοί βομβαρδισμοί έπληξαν το Χάρκοβο χθες Τρίτη το βράδυ, μερικές ώρες μετά την απρόσμενη επίσκεψη σε αυτή την πόλη της βορειοανατολικής Ουκρανίας που έκανε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ανναλένα Μπέρμποκ συνοδευόμενη από τον ουκρανό ομόλογό της Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος συνεχίζει να πιέζει το Βερολίνο να στείλει άμεσα στον ουκρανικό στρατό βαριά άρματα μάχης Leopard 2.

«Όσο περισσότερο καθυστερεί» η απόφαση αυτή, «τόσο περισσότερα θα είναι τα θύματα», «τόσο περισσότεροι θα είναι οι νεκροί μεταξύ των αμάχων», σφυροκόπησε ο ουκρανός ΥΠΕΞ Κουλέμπα.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου άκουσε σειρά εκρήξεων στο Χάρκοβο, το οποίο τελευταία γινόταν πιο σπάνια στόχος ρωσικών πληγμάτων.

«Μείνετε στα καταφύγια. Οι δυνάμεις κατοχής βομβαρδίζουν για ακόμα μια φορά», προειδοποίησε μέσω Telegram ο κυβερνήτης της ομώνυμης περιφέρειας, ο Ολέγκ Σινεγκούμποφ.

Δεν είναι γνωστό εάν υπήρξαν θύματα μέχρι στιγμής.

Νωρίτερα χθες Τρίτη η κυρία Μπέρμποκ πήγε στην πόλη, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, που υπέστη μεγάλες καταστροφές στον πόλεμο. Με τον ουκρανό ομόλογό της πλάι της διαβεβαίωσε ότι το Κίεβο μπορεί να υπολογίζει στην «αλληλεγγύη» και στην «υποστήριξη» της Γερμανίας. Πρόσθεσε πως έφερε «νέο πακέτο» βοήθειας, 20 εκατομμυρίων ευρώ για την άρση ναρκοπεδίων και την εξουδετέρωση εκρηκτικών και άλλων τόσων για την ανάπτυξη των υποδομών πρόσβασης στο διαδίκτυο μέσω Starlink. Ανακοίνωσε επίσης νέες παραδόσεις γεννητριών για τις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές, που από τα τέλη της περασμένης χρονιάς βομβαρδίζονται συστηματικά από τον ρωσικό στρατό.

Η Ουκρανία από την πλευρά της αξιώνει να της σταλούν άρματα κύριας μάχης δυτικής κατασκευής, με το Βερολίνο να μην έχει δώσει ακόμη πράσινο φως στην προμήθεια Λέοπαρντ.

Το Χάρκοβο υπέστη επανειλημμένα βομβαρδισμούς όταν ξέσπασε ο πόλεμος, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις μπόρεσαν να κρατήσουν την πόλη. Το μέτωπο των μαχών έχει πλέον απομακρυνθεί, βρίσκεται περίπου 130 χιλιόμετρα από τα όρια της. Για τον κ. Κουλέμπα, πρόκειται για «σύμβολο των επιτυχημένων ουκρανικών αντεπιθέσεων», που κατ’ αυτόν «αποδεικνύουν ότι η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει (τον πόλεμο) με επαρκή βοήθεια από τους εταίρους της».

Η κυρία Μπέρμποκ διαβεβαίωσε πως το Κίεβο μπορεί να λογαριάζει στην παράδοση όπλων που χρειάζεται για να «απελευθερώσει» τους πολίτες της Ουκρανίας «που υποφέρουν ακόμη από τον τρόμο της ρωσικής κατοχής».

Έπειτα από μήνες συζητήσεων, η Γερμανία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα στείλει στην Ουκρανία 40 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) τύπου Marder ως την άνοιξη.

Ωστόσο στον κυβερνητικό συνασπισμό του καγκελάριου Όλαφ Σολτς οι Πράσινοι —το κόμμα της κυρίας Μπέρμποκ— και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες τάσσονται ολοένα πιο μεγαλόφωνα υπέρ της προμήθειας στο Κίεβο αρμάτων μάχης Λέοπαρντ.

«Δεν αμφιβάλλω ότι η Ουκρανία θα λάβει γερμανικά άρματα μάχης Λέοπαρντ, καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση (της Γερμανίας) γνωρίζει καλά ότι αυτό είναι απαραίτητο», είπε χθες ο κ. Κουλέμπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου