Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023

Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι σκότωσε εκατοντάδες Ρώσους στρατιώτες σε πυραυλική επίθεση


φωτογραφία αρχείουAP Photo/Bernat Armangue
Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι σκότωσε εκατοντάδες Ρώσους στρατιώτες σε πυραυλική επίθεση
efsyn.gr

Σημαντικό πλήγμα κατά των ρωσικών κατοχικών δυνάμεων στην περιοχή του Ντονέτσκ υποστηρίζει ότι πέτυχε η Ουκρανία, που κάνει λόγο για περίπου 400 νεκρούς Ρώσους στρατιώτες από επίθεση με πυραύλους.

Σύμφωνα με το Κίεβο η επίθεση έπληξε ένα κτίριο στην πόλη Μακεγιέφκα, όπου πιστεύεται ότι βρίσκονταν ρωσικές δυνάμεις.

Οι φιλορωσικές αρχές αναγνώρισαν θύματα, αλλά δεν επιβεβαίωσαν τα στοιχεία που παρουσιάζει η ουκρανική πλευρά. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι 63 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν η Ουκρανία έπληξε «μια προσωρινή εγκατάσταση ανάπτυξης (σ.σ. στρατευμάτων)» με τέσσερις πυραύλους Himars που προμήθευσαν οι ΗΠΑ.

Χωρίς να αναλάβει ανοιχτά την ευθύνη για το χτύπημα, η στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας είπε ότι έως και 400 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στην πόλη.

Ο Daniil Bezsonov, ανώτερος αξιωματούχος που υποστηρίζεται από τη Ρωσία στα κατεχόμενα μέρη του Ντονέτσκ, είπε ότι ο πύραυλος έπληξε μια εμπορική σχολή στη Μακεγιέφκα όπου στεγάζονταν στρατιώτες, δύο λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Πρωτοχρονιάς.«Ένα τεράστιο πλήγμα σημειώθηκε στην εμπορική σχολή από το αμερικανικό MLRS Himars», είπε. «Υπήρχαν νεκροί και τραυματίες, ο ακριβής αριθμός είναι ακόμα άγνωστος», πρόσθεσε ο Bezsonov σε ανάρτησή του στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Φωτογραφίες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τα ερείπια του κτιρίου στη Μακεγιέφκα που χρησιμοποιούσε ο ρωσικός στρατός ως στρατώνες.

Ορισμένοι εξέχοντες Ρώσοι μπλόγκερ και σχολιαστές, που τάσσονται υπέρ του πολέμου στην Ουκρανία, αναγνώρισαν επίσης την επίθεση, αλλά άφησαν να εννοηθεί ότι ο αριθμός των θυμάτων ήταν υψηλότερος από τους αριθμούς που ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των θυμάτων, δεν υπάρχουν ακόμη οριστικά στοιχεία, καθώς πολλοί άνθρωποι αναφέρονται ως αγνοούμενοι (παρέμειναν κάτω από τα ερείπια). Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν πολλές εκατοντάδες νεκροί και τραυματίες», έγραψε στο Telegram ο Ιγκόρ Στρέλκοφ, Ρώσος υπερεθνικιστής σχολιαστής και πρώην αξιωματικός των υπηρεσιών πληροφοριών.

Το Rybar, ένα δημοφιλές κανάλι στο Telegram με διασυνδέσεις στον ρωσικό στρατό είπε, καθώς συνεχιζόταν η επιχείρηση στα συντρίμμια, ότι τουλάχιστον 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν.

Ωστόσο, Vladimir Solovyov, ένας Ρώσος παρουσιαστής, σχολίασε στο Telegram ότι «οι απώλειες ήταν σημαντικές... αλλά ούτε καν κοντά» στους 400.

Εάν επιβεβαιωθούν οι αριθμοί, το χτύπημα στη Μακεγιέφκα θα είναι ένα από τα πιο θανατηφόρα γνωστά περιστατικά που αφορούν στρατιώτες μετά την έναρξη της επιστράτευσης στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Στο μεταξύ στο Κίεβο αεροπορικές επιδρομές ακούστηκαν το βράδυ της Κυριακής, καθώς το τελευταίο κύμα επιδρομών από τη Ρωσία συνεχίστηκε. Εγκαταστάσεις ενεργειακής υποδομής υπέστησαν ζημιές στα ολονύχτια χτυπήματα, προκαλώντας διακοπές ρεύματος και θέρμανσης, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο.

Οι επιθέσεις της Κυριακής έγιναν λίγα λεπτά αφότου ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εκφώνησε την ομιλία του για το νέο έτος, λέγοντας ότι ήλπιζε ότι το 2023 θα έφερνε επιτυχή κατάληξη στις μάχες και ειρήνη στη χώρα.

Σήμερα η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι κατέρριψε και τα 39 μη επανδρωμένα ρωσικά αεροσκάφη που συμμετείχαν στην τρίτη συνεχόμενη νύχτα αεροπορικών επιδρομών εναντίον πολιτικών στόχων στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις.

Απ΄την άλλη πλευρά, το ρωσικό πρακτορείο TASS μεταδίδει πως η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που πλησίαζε τη ρωσική πόλη Βορονέζ, επικαλούμενο σημερινή ανακοίνωση της περιφερειακής κυβέρνησης.

«Χθες το βράδυ, η αεράμυνα εντόπισε και κατέρριψε ένα μικρό μη επανδρωμένο αεροσκάφος αναγνώρισης που πλησίαζε τη Βορονέζ, το οποίο είχε εκτοξευθεί από την Ουκρανία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η περιφερειακή κυβέρνηση πρόσθεσε ότι δεν υπήρξαν θύματα ή ζημιές και η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου