Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023

Άλλος ένας διαδηλωτής καταδικάστηκε σε θάνατο στο Ιράν


φωτογραφία αρχείουAP Photo/Middle East Images, File
Άλλος ένας διαδηλωτής καταδικάστηκε σε θάνατο στο Ιράν
efsyn.gr
Η ιρανική δικαιοσύνη επιβεβαίωσε σήμερα τη θανατική ποινή που επιβλήθηκε σε έναν άνδρα για τη συμμετοχή του στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με αφορμή τον θάνατο της Μάχσα Αμινί, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στα χέρια της αστυνομίας που τη συνέλαβε επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντήλα.

Σύμφωνα με το Mizan Online, το πρακτορείο των δικαστικών αρχών, το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε την θανατική καταδίκη του Μοχαμάντ Μπορογανί στις 6 Δεκεμβρίου.

Ο Μπορογανί διωκόταν ως «μοχαρεμπέχ» (σ.σ. «εχθρός του Θεού στα περσικά) και η δίκη του ξεκίνησε στις 29 Οκτωβρίου. Το Mizan ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος «τραυμάτισε με μαχαίρι έναν φύλακα ασφαλείας με σκοπό να τον σκοτώσει», «έσπειρε τον τρόμο στους πολίτες» και «πυρπόλησε την έδρα του κυβερνείου της πόλης Πακντάστ», στα νοτιοανατολικά της Τεχεράνης.

Στις 24 Δεκεμβρίου επικυρώθηκε η θανατική καταδίκη ενός άλλου κατηγορουμένου, του Μοχαμάντ Γομπαντλού. Οι δύο θανατοποινίτες δεν έχουν πλέον κανένα άλλο ένδικο μέσο και μπορεί να εκτελεστούν ανά πάσα στιγμή.

Μέχρι στιγμής 11 άνθρωποι έχουν καταδικαστεί σε θάνατο για τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις. Ακτιβιστές υποστηρίζουν όμως ότι ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος. Οι δύο από τους καταδικασθέντες απαγχονίστηκαν, αφού κρίθηκαν ένοχοι για φόνο ή τραυματισμό αστυνομικών ή παραστρατιωτικών. Άλλοι τρεις, μεταξύ των οποίων και ένας Κούρδος ράπερ, θα ξαναδικαστούν, κατόπιν απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Τέσσερις καταδικασθέντες είχαν ασκήσει έφεση αλλά δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη ποια ήταν η απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου