Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

Ουκρανία: Η Ε.Ε. ενέκρινε επιπλέον μισό δισ. ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια – Πιέσεις στο Βερολίνο για τα Leopard

Ουκρανία: Η Ε.Ε. ενέκρινε επιπλέον μισό δισ. ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια – Πιέσεις στο Βερολίνο για τα Leopard
Η Ε.Ε. επικύρωσε ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία αξίας 500 εκατομμυρίων ευρώ. Το πακέτο εγκρίθηκε μαζί με άλλα 45 εκατομμύρια ευρώ για τη στρατιωτική εκπαιδευτική αποστολή της Ε.Ε..
REUTERS/Oleksandr Ratushniak

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν τη Δευτέρα να διαθέσουν άλλα 500 εκατομμύρια ευρώ για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, την ώρα που το Βερολίνο αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση από το Κίεβο για την προμήθεια αρμάτων μάχης Leopard.

Η συμφωνία για την έβδομη δόση βοήθειας ήρθε καθώς οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες, αφού οι δυτικές χώρες απέτυχαν την περασμένη εβδομάδα να συμφωνήσουν για την αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία – αλλά υποσχέθηκαν υποστήριξη αξίας δισεκατομμυρίων.

Οι υπουργοί Εξωτερικών ενέκριναν το πακέτο των 500 εκατομμυρίων ευρώ μαζί με άλλα 45 εκατομμύρια για «εξοπλισμό» που θα αφορά τη στρατιωτική εκπαιδευτική αποστολή της Ε.Ε. για την Ουκρανία, δήλωσαν Σουηδοί και Τσέχοι αξιωματούχοι.

«Παραμένουμε σταθεροί στην υποστήριξή μας προς τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις» έγραψε στο Twitter η κυβέρνηση της Σουηδίας, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε.

Εν τω μεταξύ, αρκετοί υπουργοί δήλωσαν ότι η Γερμανία πρέπει να επιτρέψει την αποστολή τανκς Leopard στην Ουκρανία. Τα συγκεκριμένα γερμανικά άρματα μάχης θεωρούνται ιδανικά για την Ουκρανία, αλλά το Βερολίνο δεν έχει εγκρίνει ακόμα την πώλησή τους.

Η Πολωνία γνωστοποίησε τη Δευτέρα πως θα ζητήσει από τη Γερμανία άδεια να στείλει άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία – και θα τα στείλει είτε το Βερολίνο συμφωνούσε είτε όχι, εφόσον το έκαναν και άλλες χώρες.

«Σε αυτό το σημείο δεν υπάρχουν σοβαρά επιχειρήματα γιατί δεν μπορούν να παρασχεθούν άρματα μάχης» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Εντγκαρς Ρίνκεβιτς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις, είπε ότι τα τανκς δεν πρέπει να παραμείνουν ακίνητα για άλλη μια μέρα, ενώ ο Εσθονός υπουργός Εξωτερικών Ούρμας Ρέινσαλου είπε ότι η Γερμανία, ως «μηχανή της Ευρώπης», έχει ιδιαίτερη ευθύνη να βοηθήσει την Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν δήλωσε ότι η Ρωσία μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο εάν οι Ευρωπαίοι «δεν βοηθήσουν την Ουκρανία με αυτό που χρειάζονται τώρα».

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με σχόλια που έκανε την Κυριακή, όταν είπε ότι το Βερολίνο δεν θα σταθεί εμπόδιο στην Πολωνία.

Τόνισε ότι είναι σημαντικό να «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπερασπιστούμε την Ουκρανία».

Το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του καγκελάριου, Ολαφ Σολτς, υποστηρίζει ότι η Δύση πρέπει να αποφύγει τις ξαφνικές κινήσεις που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν τον πόλεμο.

Κι ενώ η Ε.Ε. εργάζεται πάνω σε ένα 10ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η Ουγγαρία γνωστοποίησε την αντίθεσή της. «Ολες οι αποφάσεις που θα μπορούσαν να παρατείνουν τον πόλεμο ή να οδηγήσουν σε πιθανή κλιμάκωση είναι ενάντια στα συμφέροντά μας» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πέτερ Σιγιάρτο. «Εχει αποδειχθεί ότι οι κυρώσεις οδηγούν την Ευρώπη σε αδιέξοδο» πρόσθεσε.

Reuters
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου