Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

Μαφία και διαφθορά γκρεμίζουν το αφήγημα «νόμος και τάξη»

Γεράσιμος Λιβιτσάνος
▸ Διεφθαρμένοι αυτοί που διώκουν την κινηματική δράση

Οι μηχανισμοί της αστυνομίας, που διώκουν, τραυματίζουν, παρακολουθούν και συλλαμβάνουν ως «έκνομους» όσους αντιδρούν στις αντιλαϊκές πολιτικές ή διεκδικούν δικαιώματα, έχουν διαχρονικές σχέσεις με τη λαθρεμπορία καυσίμων, τους «νονούς» της νύχτας και τα παρεμφερή κυκλώματα. Αυτή η εικόνα εκτεταμένης διαφθοράς αναδεικνύεται τις τελευταίες ημέρες, πιθανότατα ως απότοκο εσωτερικών συγκρούσεων στο εσωτερικό της αστυνομίας, ίσως ακόμη και της κυβέρνησης. Η απαρχή αυτής της υπόθεσης έγινε από ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα, που είχε ως αποτέλεσμα την άμεση ενεργοποίηση μιας εισαγγελικής έρευνας. Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για συνομιλίες σε κινητά τηλέφωνα, ανάμεσα σε ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ και ηγετικά πρόσωπα του λεγόμενου «οργανωμένου εγκλήματος».

Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα που διαμορφώνεται καταδεικνύει την ύπαρξη ενός κατασταλτικού μηχανισμού που επί χρόνια απολαμβάνει μίας ιδιότυπης ασυλίας, ώστε να διαμορφώνει σχέσεις με κυκλώματα που αποκομίζουν κέρδος από δραστηριότητες «εκτός νόμου» όχι όμως κατ’ ανάγκη ασύμβατες με τους «νόμους της αγοράς». Aυτό αποδείχθηκε περίτρανα και στην πρόσφατη αθώωση –λόγω εξαφάνισης στοιχείων– όλων των κατηγορούμενων αστυνομικών στην υπόθεση της Greek Mafia. Η «ασυλία» αυτή προφανώς σχετίζεται με την «κορυφαία» υπηρεσία που οι κατασταλτικοί μηχανισμοί προσφέρουν στο σύστημα: Την περιφρούρηση από τη λαϊκή αντίδραση και την καταστολή κάθε απειλής που προέρχεται από τον εργατικό-λαϊκό παράγοντα.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος, βρίσκεται στο επίκεντρο των αιφνίδιων αποκαλύψεων, τόσο για τις υποθέσεις διαφθοράς όσο και για την καταγγελία για κυβερνητική παρέμβαση ώστε να καταστραφεί ποσότητα ναρκωτικών που βρέθηκε σε έλεγχο σε παρέα νεαρών, μεταξύ των οποίων και ο γιος του υπουργού, και να μην σχηματιστεί δικογραφία. Οι αποκαλύψεις είναι τόσο αιφνίδιες που δίνουν την αίσθηση ότι έχουν να κάνουν με εσωτερικό «ξεκαθάρισμα λογαριασμών», τόσο στον χώρο της αστυνομίας όσο και της κυβέρνησης. Από την άλλη, ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη καρφώνει τους προκατόχους του. Είναι ενδεικτικό ότι στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ο Τάκης Θεοδωρικάκος έσπευσε να διορίσει νέο διοικητή στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ. Αναφερόμενος στην έως τώρα αποτελεσματικότητα της υπηρεσίας, που έχει οριστεί από το 2018, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τα αποτελέσματα της δουλειάς αυτής της υπηρεσίας, σε σχέση με το πρόβλημα, όπως αντιλαμβάνομαι ή πιστεύω ότι είναι, αναφέρομαι στο πρόβλημα της διαφθοράς, είναι πενιχρά». Εν ολίγοις, ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός ομολόγησε πως δεν υφίσταται ουσιαστικά κανένας έλεγχος για ζητήματα διαφθοράς ή χρηματισμού στο εσωτερικό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αξίζει να σημειωθεί η σπουδή που έδειξαν οι εισαγγελικές αρχές για τη διαλεύκανση της υπόθεσης λαθρεμπορίας καυσίμων. Πρόκειται για τους ίδιους εισαγγελείς που επιδεικνύουν πλήρη αδιαφορία απέναντι στα δεκάδες δημοσιεύματα για αστυνομική βία και αγριότητα που προκύπτουν καθημερινά. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η διερεύνηση της υπόθεσης αναμένεται να χρειαστεί χρόνο, τόσο ώστε να μείνουν οι εντυπώσεις και να εξυπηρετηθούν οι όποιοι σχεδιασμοί, δίχως να υπάρξει καμία επί της ουσίας αλλαγή.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (4.2.23)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου