Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

Η Ρωσία στέλνει ενισχύσεις στην ανατολική Ουκρανία – Ετοιμάζει νέα επίθεση

Η Ρωσία στέλνει ενισχύσεις στην ανατολική Ουκρανία – Ετοιμάζει νέα επίθεση

Σε σημείο καμπής ο πόλεμος - Εν αναμονή των πυραύλων και αρμάτων μάχης από τη Δύση το Κίεβο
Η Ρωσία στέλνει ενισχύσεις στην ανατολική Ουκρανία ενόψει μιας νέας επίθεσης, η οποία ενδέχεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα κατά μήκος του μετώπου αυτού όπου μαίνονται επί μήνες σφοδρές μάχες, δήλωσε κυβερνήτης ουκρανικής επαρχίας.

Το Κίεβο αναμένει μια νέα, μεγάλη επίθεση από τη Ρωσία, η οποία ενδέχεται για λόγους “συμβολισμού” να ξεκινήσει γύρω στις 24 Φεβρουαρίου, πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής.

Από την πλευρά της η Ουκρανία σχεδιάζει μια ανοιξιάτικη επίθεση με στόχο να ανακτήσει χαμένα εδάφη, αλλά αναμένει την άφιξη των μεγάλου βεληνεκούς πυραύλων και των αρμάτων μάχης που της έχει υποσχεθεί η Δύση. Κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι η χώρα χρειάζεται μήνες για να προετοιμαστεί.

“Βλέπουμε ολοένα και περισσότερους Ρώσους εφέδρους να αναπτύσσονται στην περιοχή μας, βλέπουμε ολοένα και περισσότερο εξοπλισμό να φτάνει”, δήλωσε ο Σέρχιι Χαϊντάι κυβερνήτης της επαρχίας Λουχάνσκ, μεγάλο μέρος της οποίας έχει καταλάβει η Ρωσία, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

“Φέρνουν πυρομαχικά που χρησιμοποιούνται διαφορετικά σε σχέση με πριν. Πλέον οι βομβαρδισμοί δεν είναι συνεχείς. Σιγά σιγά έχουν αρχίσει να κάνουν οικονομίες, να προετοιμάζονται για μια πλήρη επίθεση”, εκτίμησε ο Χαϊντάι μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση.

“Το πιο πιθανό είναι να χρειαστούν 10 ημέρες για να συγκεντρώσουν εφέδρους. Μετά την 15η Φεβρουαρίου μπορούμε να αναμένουμε (αυτή την επίθεση) ανά πάσα στιγμή”, πρόσθεσε.

Ο πόλεμος φτάνει σε ένα σημείο καμπής καθώς πλησιάζει η πρώτη επέτειος από την έναρξή του, με την Ουκρανία να μην σημειώνει πλέον νίκες, όπως έκανε το δεύτερο μισό του 2022, και τη Ρωσία να στέλνει στο μέτωπο χιλιάδες εφέδρους.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι αλλαγές στο προσωπικό στα σύνορα και τη γραμμή του μετώπου θα ενισχύσουν τις στρατιωτικές προσπάθειες της χώρας, εν μέσω αβεβαιότητας για το μέλλον του υπουργού Άμυνας, την ώρα μάλιστα που η Ρωσία προελαύνει στα ανατολικά για πρώτη φορά εδώ και έξι μήνες.

Στο χθεσινοβραδινό του βίντεο ο Ζελένσκι δήλωσε ότι επιθυμεί οι τοπικές διοικήσεις και η κεντρική κυβέρνηση να συνδυάζουν στρατιωτική και κυβερνητική εμπειρία, αλλά δεν αναφέρθηκε στη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί γύρω από την τύχη του υπουργού Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ.

Την Κυριακή ο Νταβίντ Αραχαμία, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ζελένσκι, δήλωσε ότι ο Ρέζνικοφ θα μεταφερθεί σε άλλο υπουργείο. Όμως χθες, Δευτέρα, έγραψε ότι “δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο προσωπικό στον τομέα της άμυνας αυτή την εβδομάδα”.

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι πρέπει να δείξει ότι η Ουκρανία διαχειρίζεται σωστά τα δισεκατομμύρια δολάρια δυτικής στρατιωτικής και άλλης βοήθειας που λαμβάνει και έχει προχωρήσει στον μεγαλύτερο ανασχηματισμό του διοικητικού προσωπικού μετά την εισβολή της Ρωσίας.

“Σε κάποιες επαρχίες, κυρίως σε αυτές στα σύνορα και στη γραμμή του μετώπου, θέλουμε να διορίσουμε ηγέτες με στρατιωτική εμπειρία. Εκείνους που μπορούν να αποδείξουν ότι είναι πιο αποτελεσματικοί να μας υπερασπιστούν έναντι των υφιστάμενων απειλών”, τόνισε ο Ζελένσκι.
Νέα ρωσική επίθεση

Ο Ρέζνικοφ δήλωσε στην Ukrainska Pravda το Σαββατοκύριακο ότι νέα στοιχεία των υπηρεσιών Πληροφοριών δείχνουν ότι οποιαδήποτε ρωσική επίθεση θα προέλεθει από τα ανατολικά ή τα νότια.

“Το όνειρό τους είναι να επεκτείνουν τον χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία προκειμένου να εξακολουθήσουν να περνούν προμήθειες. Κατά συνέπεια οι βασικοί κίνδυνοι είναι: τα ανατολικά, τα νότια και μετά ο βορράς”.

Ο Ουκρανός αναλυτής Ολεξάντρ Κοβαλένκο δήλωσε ότι μια νέα ρωσική επίθεση ενδέχεται να προέλθει από μία από τέσσερις κατευθύνσεις: την ανατολική επαρχία Λουχάνσκ, την επαρχία Ντονέτσκ, την επαρχία Ζαπορίζια ή τη Μαριούπολη.

“Τα πράγματα είναι πιο σοβαρά στην επαρχία Ντονέτσκ, κυρίως γύρω από τη Μπάχμουτ και την Αβντίιβκα. Και οι Ρώσοι ενισχύουν τις δυνάμεις τους εκεί καθώς και τον εξοπλισμό και τους αλεξιπτωτιστές”, εξήγησε ο Κοβαλένκο του Information Resistance group μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό NV.

Επί μήνες ο βασικός στόχος των ρωσικών στρατευμάτων είναι η Μπάχμουτ, όπου, όπως έχουν μεταδώσει ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, η ρωσική μισθοφορική οργάνωση Wagner έχει καταφέρει να εδραιώσει την παρουσία της εκεί.

Ο Κοβαλένκο εκτίμησε εξάλλου ότι η Μαριούπολη, την οποία κατέλαβε η Ρωσία τον Μάιο, ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί από τον ρωσικό στρατό για τη μεταφορά στρατευμάτων και εξοπλισμού ενόψει της νέας επίθεσης.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η ουκρανική αντεπίθεση δεν θα συμβεί σύντομα και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα λάβουν αμυντικές θέσεις, κυρίως στο Ντονέτσκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου