Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

Η ανθρωπιστική καταστροφή σε Τουρκία και Συρία γιγαντώνεται.

Η ανθρωπιστική καταστροφή σε Τουρκία και Συρία γιγαντώνεται. Οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία πλέον πλησιάζουν τους 5.000 ενώ δεκάδες χιλιάδες είναι οι τραυματίες και οι άστεγοι.
Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά αξίζει να σκεφτούμε παράλληλα ότι σε μια τόσο σεισμογενή περιοχή, τα γειτονικά κράτη αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες με τεράστιο οικολογικό ρίσκο:
το τουρκικό πυρηνικό εργοστάσιο που φτιάχνεται στην περιοχή Μέρσιν βρίσκεται εντός της εμβέλειας των τωρινών μεγάλων σεισμών
τα σχέδια του ελληνικού, τουρκικού, κυπριακού, ισραηλινού, αιγυπτιακού κράτους για εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου με θαλάσσιες γεωτρήσεις στη ΝΑ Μεσόγειο
Πρόκειται για εξαιρετικά επικίνδυνες επιλογές. Αν και τα κράτη πάντοτε καθησυχάζουν ότι οι υποδομές τους αντέχουν, δεν πρέπει να ξεχνάμε το πρόσφατο παράδειγμα του ιαπωνικού πυρηνικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα και μια σειρά διαρροές πετρελαίου που οφείλονται σε σεισμούς. Μάλιστα, συμφωνα με πολλές επιστημονικές έρευνες, οι ίδιες οι θαλάσσιες γεωτρήσεις προκαλούν σεισμούς και ενεργοποιούν ρήγματα ακόμα και όταν σταματήσει η άντληση.
Θέλουμε εκτός από ανθρωπιστικές καταστροφές να έχουμε και οικολογικές;
Να σταματήσει τώρα η δημιουργία πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία, όπως ζητούν οι εκεί οικολογικές οργανώσεις!
Να σταματήσουν τα σχέδια για θαλάσσιες γεωτρήσεις στη ΝΑ Μεσόγειο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου