Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

Κίνα – Ρωσία: «Προτεραιότητα η ενίσχυση της συνεργασίας απέναντι στη Δύση»


Φώτο Αρχείου / Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Ουάνγκ Γι με τον γραμματέα του ρωσικού συμβουλίου εθνικής ασφαλείας Νικολάι Πατρουσέφ

Στη Μόσχα βρίσκεται από χθες ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας (υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του κυβερνώντος κόμματος), Γουάνγκ Γι, που ολοκληρώνει πολυήμερη περιοδεία στην Ευρώπη.

Χθες συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πατρούσεφ, ενώ σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Όπως αναμετέδωσε και το αμερικανικό πρακτορείο «Reuters», ο Πατρούσεφ έσπευσε να σημειώσει ότι η ενίσχυση της συνεργασίας με το Πεκίνο αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση Πούτιν και ότι οι δύο χώρες πρέπει να συνεργαστούν απέναντι στη Δύση. Πρόσθεσε -σύμφωνα με την ίδια πηγή- ότι στο πλαίσιο της επιχείρησης που άρχισε η Δύση ενάντια στη Ρωσία και την Κίνα αποκτά ιδιαίτερη σημασία η περαιτέρω εμβάθυνση του συντονισμού και της αλληλεπίδρασης Μόσχας – Πεκίνου. Υπογράμμισε ακόμα ότι «σε αυτό το πλαίσιο, θέλω να επαναλάβω την αδιαπραγμάτευτη στήριξή μας προς το Πεκίνο, για τα θέματα της Ταϊβάν, της Σιντζιάγκ, του Θιβέτ και του Χονγκ Κονγκ, που η Δύση χρησιμοποιεί για να δυσφημίσει την Κίνα», παραθέτοντας σειρά «μετώπων» τα οποία το Πεκίνο συνδέει επίμονα με την «ασφάλεια, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία» του.

Από τη μεριά του, ο Γουάνγκ Γι είπε -σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS- ότι «σήμερα έχουμε πολύ καλές πιθανότητες να συνεχίσουμε τον στενό στρατηγικό μας διάλογο και τις επαφές για την υπεράσπιση των κοινών μας στρατηγικών συμφερόντων». Εξέφρασε δε προσωπική εκτίμηση για τον Πατρούσεφ, ευχαριστώντας τον για «τη σοβαρή συνεισφορά στην ενίσχυση της αμοιβαίας πολιτικής εμπιστοσύνης και της στρατηγικής (μας) συνεργασίας», καταλήγοντας ότι «οι σινο-ρωσικές σχέσεις έχουν ώριμο χαρακτήρα και είναι σταθερές σαν πέτρα, θα αντέξουν στις δοκιμασίες της μεταβαλλόμενης διεθνούς κατάστασης».

Ο Γουάνγκ συναντήθηκε, χθες και με μέλη του Μηχανισμού Διαβούλευσης για τη Στρατηγική Ασφάλεια Κίνας – Ρωσίας, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής «Wall Street Journal», ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, θα μεταβεί στη Μόσχα μέσα στους επόμενους μήνες για να συναντήσει τον Ρώσο ομόλογό του. Η επίσκεψη παρουσιάζεται να συνδέεται και με την «ειρηνευτική» πρωτοβουλία που έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει για την Ουκρανία το Πεκίνο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», TASS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου