Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

Διεθνείς οργανώσεις καλούν σε δράσεις στις πρεσβείες της Ουκρανίας και της Ρωσίας για να διαμαρτυρηθούν κατά της αναγκαστικής κινητοποίησης και να υποστηρίξουν τους αντιρρησίες συνείδησης και τους λιποτάκτες

Κοινό δελτίο τύπου: Διεθνείς οργανώσεις καλούν σε δράσεις στις πρεσβείες της Ουκρανίας και της Ρωσίας για να διαμαρτυρηθούν κατά της αναγκαστικής κινητοποίησης και να υποστηρίξουν τους αντιρρησίες συνείδησης και τους λιποτάκτες

Στο πλαίσιο της εκστρατείας #ObjectWarCampaign (Ρωσία, Λευκορωσία, Ουκρανία: Protection and asylum for deserters and conscientious objectors to military service), η Διεθνής Κοινότητα Συμφιλίωσης (IFOR), η Διεθνής Οργάνωση Αντιστασιακών Πολέμου (WRI), το Ευρωπαϊκό Γραφείο Αντίρρησης Συνείδησης (EBCO) και η Connection e.V. (Γερμανία), καλούν σε δράσεις στις πρεσβείες της Ουκρανίας και της Ρωσίας από τις 23 έως τις 27 Φεβρουαρίου 2023 για να διαμαρτυρηθούν κατά της αναγκαστικής επιστράτευσης και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους Ουκρανούς και Ρώσους αντιρρησίες συνείδησης και λιποτάκτες.
Οι τέσσερις οργανώσεις καταγγέλλουν όλες τις περιπτώσεις αναγκαστικής ή και βίαιης στρατολόγησης στους στρατούς και των δύο πλευρών, καθώς και όλες τις περιπτώσεις διώξεων των αντιρρησιών συνείδησης και των λιποτακτών.
Οι οργανώσεις υπογραμμίζουν την περίπτωση του 46χρονου χριστιανού αντιρρησία συνείδησης Vitaly Alekseenko, ο οποίος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης ενός έτους από το Εφετείο Ivano-Frankivsk στις 16 Ιανουαρίου 2023 για άρνηση κατάταξης στο στρατό για λόγους συνείδησης. "Είπα στο δικαστήριο ότι συμφωνώ ότι έχω παραβιάσει τον νόμο της Ουκρανίας", δήλωσε ο Alekseenko στο Forum 18, "αλλά δεν είμαι ένοχος σύμφωνα με τον νόμο του θεού". Η αστυνομία του Ivano-Frankivsk του είπε "να είναι έτοιμος να οδηγηθεί στη φυλακή" στις 20 Φεβρουαρίου 2023.
Οι τέσσερις οργανώσεις θεωρούν ότι η καταδίκη του αντιρρησία συνείδησης Vitaly Alekseenko αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματός του στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας, που κατοχυρώνεται από το άρθρο 18 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, το οποίο δεν μπορεί να παραγραφεί σε περίοδο δημόσιας έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με το άρθρο 4.2 του ΔΣΑΠΔ.
Οι οργανώσεις εκφράζουν την πλήρη αλληλεγγύη τους στον Vitaly Alekseenko και καλούν τις ουκρανικές αρχές να αποσύρουν αμέσως όλες τις κατηγορίες εναντίον του. Οι οργανώσεις υπογραμμίζουν ότι η καταδίκη του συμβαίνει στο πλαίσιο ότι η Ουκρανία έχει αναστείλει το δικαίωμα της αντίρρησης συνείδησης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ζητούν την άμεση ανάκληση του σχετικού διατάγματος.
Οι οργανώσεις υπενθυμίζουν επίσης την έντονη καταδίκη τους για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και καλούν τους στρατιώτες να μην συμμετάσχουν σε εχθροπραξίες και όλους τους νεοσύλλεκτους να αρνηθούν τη στρατιωτική θητεία. Απαιτούν επίσης από τη Ρωσία να σταματήσει τη δίωξη και να απελευθερώσει όλους τους αντιπολεμικούς διαδηλωτές που αντιτίθενται μη βίαια στον επιθετικό πόλεμο της κυβέρνησής τους κατά της Ουκρανίας. Οι οργανώσεις καλούν επίσης την κυβέρνηση της Λευκορωσίας να απέχει από τη συμμετοχή και τη συνενοχή σε αυτόν τον πόλεμο.
Οι κυβερνήσεις της Ουκρανίας, της Ρωσίας και της Λευκορωσίας θα πρέπει να διασφαλίσουν το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης για στρατιωτική θητεία, ακόμη και σε καιρό πολέμου, συμμορφούμενες πλήρως με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα, μεταξύ άλλων με τα πρότυπα που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επιπλέον, η Ουκρανία είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και πρέπει να συνεχίσει να σέβεται την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Καθώς τώρα η Ουκρανία είναι υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως ορίζονται στη Συνθήκη της ΕΕ, και τη νομολογία του Δικαστηρίου της ΕΕ, στα οποία περιλαμβάνεται το δικαίωμα της άρνησης στράτευσης από συνείδηση.
Επιπλέον, οι οργανώσεις τονίζουν ότι χιλιάδες άνδρες και γυναίκες από όλες τις πλευρές προσπαθούν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους για να αποφύγουν τα εγκλήματα του πολέμου. Όλοι αυτοί αποτελούν την ελπίδα μας για την υπέρβαση της βίας. Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να παρέχει προστασία και άσυλο σε όλους τους λιποτάκτες και τους αντιρρησίες συνείδησης! Η Ένωση θα πρέπει να παροτρύνει την ουκρανική κυβέρνηση να σταματήσει τις διώξεις κατά των αντιρρησιών συνείδησης κατά της στρατιωτικής θητείας και να τους εγγυηθεί το πλήρες δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης! Και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ανοίξει τα σύνορα σε όσους αντιτίθενται στον πόλεμο με μεγάλο προσωπικό κίνδυνο στη χώρα τους!
Περισσότερες πληροφορίες στον Βιτάλι Αλκεσένκο: ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Στον αντιρρησία συνείδησης είπαν "να είσαι έτοιμος να οδηγηθείς στη φυλακή" - Forum 18, 15/02/2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου