Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

Μητσοτάκης και Τσίπρας εντάσσονται στο πολεμικό άρμα των Αμερικανών

Το ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ με ειδική ανακοίνωση τοποθετήθηκε για το ζήτημα της επίσκεψης του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μπλίνκεν:

Κεντρική παράμετρος ο 4ος Στρατηγικός διάλογος μεταξύ Ελλάδας-ΗΠΑ, που σημαίνει τους όρους ένταξης του ελληνικού αστικού κράτους στους αμερικανικούς επιθετικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Σε αυτήν, ανά πεδίο διαβουλεύσεων, καταγράφονται:

— Περιφερειακά Ζητήματα: «Οι δύο κυβερνήσεις εξέφρασαν την ακλόνητη υποστήριξή τους προς την Ουκρανία», ενώ «οι ΗΠΑ εξήραν την ανθρωπιστική και αμυντική βοήθεια της Ελλάδας προς την Ουκρανία», όπως μεταφράζεται με αθρόα παραχώρηση πολεμικού υλικού. «Ελλάδα και ΗΠΑ συζήτησαν επίσης τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας τη σημασία του σεβασμού της κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, και της ειρηνικής επίλυσης των θαλάσσιων διαφορών και άλλων διαφωνιών μέσω της διπλωματικής οδού», δηλαδή την επιθετική επεκτατική πολιτική του ελληνικού κράτους σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. 
Παραπέρα, «τα δύο μέρη αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την προώθηση της περιφερειακής ολοκλήρωσης και της ασφάλειας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, όπου η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο», για την ενσωμάτωση σε ΕΕ-ΝΑΤΟ, οξύνοντας τον ανταγωνισμό με την Ρωσία, Επίσης, «εξήραν τη συνεχή συνεργασία και τις συνεδριάσεις των ομάδων εργασίας του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ)». Είναι ο γνωστός Άξονας του Πολέμου στην περιοχή της Μεσογείου, με παρανομαστή το ενεργειακό ζήτημα.

— Αμυνα και Ασφάλεια: «Οι δύο κυβερνήσεις χαιρέτισαν την επικύρωση το 2022 και την έναρξη ισχύος της δεύτερης τροποποίησης» της Συμφωνίας για τις Βάσεις, η οποία «αντικατοπτρίζει μια μακροπρόθεσμη εμβάθυνση και επέκταση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης». Οι ΗΠΑ «υπογράμμισαν τη γεωστρατηγική σημασία του λιμένος της Αλεξανδρούπολης, ο οποίος έχει μετατραπεί σε ζωτικό κόμβο εφοδιασμού για την αμυντική στάση του ΝΑΤΟ στην ανατολική του πτέρυγα και θα παρέχει κρίσιμη ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή», «υπογράμμισαν τον αυξανόμενο αριθμό αμερικανικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί προσωρινά στην Ελλάδα, διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις σε αυτήν ή διέρχονται από αυτήν, συνεργαζόμενες σε κλίμα αλληλεγγύης με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για την υποστήριξη της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ».

Εξάλλου, «τόνισαν τη σημασία της συνέχισης των κοινών ασκήσεων και της εμβάθυνσης της διαλειτουργικότητας για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας στην Ευρώπη, στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή».

Μάλιστα, οι ΗΠΑ εξέφρασαν «την ικανοποίησή τους για την προσήλωση της Ελλάδας να τηρεί υπέρ το δέον» τη ΝΑΤΟική νόρμα να ξοδεύει τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες. Πολεμικές δαπάνες που ικανοποιούν την εξυπηρέτηση των ελληνικών αστικών βλέψεων στο πλαίσιο του ελληνο-τουρκικού ανταγωνισμού και την στρατηγική αναβάθμιση του ελληνικού κράτους Άμυνας/Ασφάλειας στο πλαίσιο της νέας Αρχιτεκτονικής Πολέμου-Καταστολής που συγκροτούν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Δύσης από τα Βαλκάνια μέχρι τη Μεσόγειο, την Αφρική και Μέση Ανατολή.
Εδώ εγγράφονται και τα κολοσσιαία προγράμματα αγοράς όπλων και οι δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις Μισθοφόρων στρατιωτών. Η αναθέρμανση της συζήτησης για την ενίσχυση του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και την αγορά των F-35, είναι παράμετροι που θα ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία και τις δυνατότητες του ΝΑΤΟ (…) 
Εξέφρασαν επίσης την ικανοποίησή τους για την αρχική έγκριση ορισμένων έργων βελτίωσης των υποδομών», όπως ονομάζουν τη μετατροπή ολόκληρης της ελληνικής επικράτειας σε πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ.

— Ανθρωπιστικές προκλήσεις και Ετοιμότητα για την αντιμετώπιση Καταστροφών: Η ελληνική κυβέρνηση «διατύπωσε τον στόχο της να συνεχίσει να σημειώνει πρόοδο σε τομείς όπως η κοινή εκπαίδευση, η προμήθεια εξοπλισμού έκτακτης ανάγκης και ο εκσυγχρονισμός των πρωτοκόλλων πολιτικής προστασίας και εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόσθετη τεχνική βοήθεια από τις ΗΠΑ», ενώ οι ΗΠΑ «καλωσόρισαν μέλη του Ελληνικού Πυροσβεστικού Σώματος για να συμμετάσχουν σε αμερικανική εκπαιδευτική περιοδεία υπό τη διοργάνωση της Δασικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ και της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID)», με την Πολιτική Προστασία να προσαρμόζεται όλο και περισσότερο στα αμερικανοΝΑΤΟικά προτάγματα.

— Ενέργεια και Περιβάλλον: «Ελλάδα και ΗΠΑ υπογράμμισαν τον επείγοντα χαρακτήρα της συνέχισης της συνεργασίας για την ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση, ο οποίος ενισχύθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».
Μάλιστα, «οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο της Ελλάδας σε έργα που θα ενισχύσουν την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια, όπως η έναρξη λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας – Βουλγαρίας, ο τρέχων σχεδιασμός για τον διασυνδετήριο αγωγό Βόρειας Μακεδονίας – Ελλάδας και οι προσπάθειες της Ελλάδας να διασφαλίσει ότι η Μονάδα Επαναεριοποίησης Πλωτής Αποθήκευσης στην Αλεξανδρούπολη θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του έτους.
Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν επίσης τη δέσμευση της Ελλάδας να διερευνήσει ευκαιρίες συνεργασίας με την Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID) για την περαιτέρω ολοκλήρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας και των γειτόνων της».

Προς γεωστρατηγική αναβάθμιση της ντόπιας αστικής τάξης, η ελληνική κυβέρνηση «επεσήμανε τη σημασία των ανακαλύψεων φυσικού αερίου από το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο ως δυνητικά πολύτιμες πηγές για τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος της περιοχής και ανέδειξε τη σημασία των δικών της προγραμμάτων εξερεύνησης φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Κρήτης για την πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού της Ανατολικής Μεσογείου».

ΗΠΑ και Ελλάδα «υπογράμμισαν επίσης ότι η προώθηση έργων που θα μπορούσαν να γεφυρώσουν την Ευρώπη με την Αφρική και την Ασία, όπως διάφορες προτεινόμενες ηλεκτρικές διασυνδέσεις, θα παράσχουν περαιτέρω στην Ευρώπη την επιθυμητή καθαρότερη Ενέργεια», ενώ «η Ελλάδα επανέλαβε την υποστήριξή της σε πιο παραδοσιακά έργα ενεργειακής υποδομής στην Ανατολική Μεσόγειο». Ωστόσο «τα δύο μέρη διαπίστωσαν την ανάγκη να συνεχιστεί η ανάπτυξη υποδομών ΑΠΕ».

Παράλληλα, οι ΗΠΑ συνεχάρησαν την ελληνική κυβέρνηση «για την επιλογή της να φιλοξενήσει την 9η Διάσκεψη “Our Ocean Conference” το 2024 για την κλιμάκωση των υπεράκτιων ΑΠΕ και τη δημιουργία ενός ναυτιλιακού τομέα που θα ευθυγραμμίζεται με τον στόχο για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη». Άλλωστε, οι ΗΠΑ «εξέφρασαν την ικανοποίησή» τους για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην πρωτοβουλία «Green Shipping Challenge». 

— Επιβολή του Νόμου και Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας: «Τα δύο μέρη δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να στηρίζουν τα αιτήματα αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής και τις εκδόσεις». Επίσης, υπογράμμισαν «τη σημασία της συνεχούς, κοινής εκπαίδευσης στον τομέα επιβολής του νόμου για την καταπολέμηση των όλο και πιο σύνθετων προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένων του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, των σύνθετων οικονομικών εγκλημάτων, του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας», μεταξύ άλλων και «μέσω του Παγκόσμιου Συνασπισμού για την Καταπολέμηση του ISIS», ο οποίος διεξάγει βέβαια πολεμικές επιχειρήσεις.

— Εμπόριο και Επενδύσεις: «Επισημαίνοντας την ανάγκη προώθησης του εμπορίου και της ασφάλειας των αλυσίδων εφοδιασμού, η Ελλάδα ανακοίνωσε την υποστήριξή της στην Κοινή Δήλωση για τη Συνεργασία στις Παγκόσμιες Αλυσίδες Εφοδιασμού», προς απρόσκοπτη λειτουργία του ευρωατλαντικού εμπορίου, κόντρα σε ανταγωνιστές του. Παραπέρα, οι ΗΠΑ «επεσήμαναν την πρόοδο που έχει σημειωθεί από την 83η ΔΕΘ (σ.σ. επί ΣΥΡΙΖΑ), η οποία συνέβαλε στην ανάδειξη της Ελλάδας ως τεχνολογικού κόμβου και διευκόλυνε την αύξηση των αμερικανικών και διεθνών επενδύσεων στους τομείς της τεχνολογίας και των ΑΠΕ». Εξάλλου, οι δύο πλευρές «δεσμεύτηκαν εκ νέου για την προώθηση του τουρισμού, των επενδυτικών ευκαιριών, της τουριστικής εκπαίδευσης και των ανταλλαγών πληροφοριών». Παράλληλα, ΗΠΑ και Ελλάδα «υπογράμμισαν τις συνεχείς προσπάθειες της Ελλάδας να αναπτύξει έναν μηχανισμό ελέγχου για τις άμεσες ξένες επενδύσεις», ώστε να μπλοκάρονται αυτές αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, ενώ «τα δύο μέρη σκοπεύουν να συνεχίσουν τον συντονισμό σε βασικά έργα υποδομής που είναι επιλέξιμα για επενδύσεις των ΗΠΑ και χρηματοδοτική στήριξη από την αμερικανική DFC λόγω του ρόλου τους στην προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας, όπως η αναζωογόνηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας».

— Δεσμοί μεταξύ των δύο λαών: «Και οι δύο χώρες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις νέες ευκαιρίες διευκόλυνσης των ανταλλαγών, επισημαίνοντας τις συνεχείς προσπάθειες της Ελλάδας να διεθνοποιήσει τα πανεπιστήμιά της και να αυξήσει τις ευκαιρίες κινητικότητας των φοιτητών με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον εταίρο της επιλογής της Ελλάδας στην εκπαιδευτική συνεργασία», «δεσμεύτηκαν για τη συνέχιση της εφαρμογής της διμερούς συμφωνίας για τα πολιτιστικά αγαθά και υπέγραψαν δέσμευση να συνεργαστούν για την ενημέρωση του κοινού (βλ. προπαγάνδα) με στόχο (…) την επέκταση των ευκαιριών για ανταλλαγές μεταξύ μουσείων»…

Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μια συνέχεια μεταξύ των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ να εξυπηρετήσουν την ολοένα μεγαλύτερη προσέγγιση της ελληνικής άρχουσας τάξης με τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Μια προσέγγιση που ξεπερνά την στρατιωτική συνεργασία, η οποία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής σύγκλισης.
  Και αυτό έγινε σαφέστατο στην συνάντηση του Α.Τσίπρα, ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ με τον Αμερικανό Μπλίνκεν.
Με τον Αλ. Τσίπρα να εκφράζει εθνικιστικές θέσεις, να δηλώνει παρόν στους αμερικανικούς σχεδιασμούς και να καταθέτει εναλλακτικά σχέδια ελληνικής δράσης εναντίον της Ρωσίας! 
Άντονι Μπλίνκεν - Αλέξης Τσίπρας ABONETTI_2022
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε τη σημασία που έχει η ανάπτυξη της πολυεπίπεδης ελληνοαμερικανικής στρατηγικής συνεργασίας σε αμοιβαία επωφελή βάση, με τρόπο που θα ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας, αλλά και ενεργειακό και οικονομικό πυλώνα στην νέα αρχιτεκτονική της περιοχής.
Υπογράμμισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε σε μεγαλύτερη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με αύξηση της τουρκικής επιθετικότητας και του ανταγωνισμού στην νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Πρόσθεσε ότι ο ρόλος των ΗΠΑ δεν μπορεί να περιορίζεται στην πώληση όπλων στην Ελλάδα και στην έκδοση ανακοινώσεων στην συνέχεια των παραβιάσεων, ούτε στην αποστολή μηνυμάτων ανοχής στην τουρκική επιθετικότητα (αγωγός Εastmed, πώληση F-16).

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι το κλίμα αλληλεγγύης και συνεργασίας μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία, πρέπει να αξιοποιηθεί για να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις με την προώθηση ενός ουσιαστικού διαλόγου στη βάση του διεθνούς δικαίου με ορίζοντα την προσφυγή στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως οι ΗΠΑ έχουν κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσουν ασκώντας πιέσεις στην Τουρκία για να προχωρήσει αυτός ο διάλογος με δύο σαφείς κόκκινες γραμμές που συνάδουν με τις αρχές που αναδεικνύουν διεθνώς - την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και το δικαίωμά της να προασπίζει την εδαφική ακεραιότητα των νησιών της με στρατιωτική παρουσία.Συνάντηση Αλέξη Τσίπρα με Άντονι Μπλίνκεν ABONETTI_2022

Παράλληλα, επεσήμανε ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια μετά τις εκλογές για επανεκκίνηση των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα. Στο πλαίσιο αυτό ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε στις προτάσεις που έχει καταθέσει τόσο για τη διασύνδεση των ελληνοτουρκικών και ευρωτουρκικών σχέσεων, όσο και για την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και οριοθέτηση ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας με γειτονικές χώρες, με την Κύπρο στο τραπέζι.

Υπογράμμισε, παράλληλα, την ανάγκη να καταβληθεί κάθε προσπάθεια από την διεθνή κοινότητα για τερματισμό της παράνομης και αιματηρής ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και επιστροφή της Μόσχας στην διπλωματία. 

Το ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ προτείνει:

  • Με τον ξεσηκωμό των λαών να σταματήσουμε το σφαγείο των ιμπεριαλιστών
  • ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ρωσία έξω από την Ουκρανία.
  • Να παύσει κάθε συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο.
  • Έξω οι βάσεις, Έξω από το ΝΑΤΟ.
  • Μπλοκάρισμα-ακύρωση των επιθετικών συμφωνιών με ΗΠΑ και Γαλλία και του πολεμικού άξονα με Ισραήλ-Αίγυπτο-Κύπρο-αντιδραστικά αραβικά καθεστώτα.
  • Όχι στον αντιδραστικό ανταγωνισμό κυβερνήσεων και αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας. Στοπ στο κυνήγι των εξοπλισμών.
  • Κάτω η πολιτική της ακρίβειας και της φτώχειας, να πληρώσει το κεφάλαιο.
  • Αλληλεγγύη σε μετανάστες και πρόσφυγες, κάτω η ρατσιστική πολιτική ΕΕ - Ελλάδας – Τουρκίας.
  • Κοινοί αγώνες και αλληλεγγύη εργαζομένων, νεολαίας και μεταναστών/προσφύγων σε Ελλάδα, Τουρκία και σε όλη την περιοχή για την ειρήνη και τη φιλία των λαών.
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437
diktiospartakos.blogspot.com

ΠΗΓΕΣ ALT.GR, news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου