Τρίτη 7 Μαρτίου 2023

Ένας στρατιώτης πνίγηκε και 5 αγνοούνται: τους κυνηγούσαν εξεγερμένοι διαδηλωτές ενάντια στο Πραξικόπημα της Ακροδεξιάς

Στρατιώτης πνίγηκε και άλλοι πέντε κηρύχθηκαν αγνοούμενοι χθες Κυριακή, αφού τους παρέσυραν νερά ποταμού καθώς προσπαθούσαν να διαφύγουν από αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που «τους απειλούσαν» στην περιοχή Πούνο (νότια), ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο χθες Κυριακή.

«Λόγω των δυσκολιών, της ροής του ποταμού και της επίθεσης με πέτρες και άλλα αντικείμενα από ομάδα διαδηλωτών, έξι μέλη περιπόλου παρασύρθηκαν από το ρεύμα, με αποτέλεσμα τον θάνατο από πνιγμό του δεκανέα Φρανς Κανάσας», ανέφερε το επιτελείο σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Άλλοι «πέντε στρατιώτες αγνοούνται», παρασύρθηκαν από τα νερά του ποταμού Γιάβε, πρόσθεσε.

Η περίπολος, που κατευθυνόταν στην πόλη Χούλι —όπου τραυματίστηκαν 16 άνθρωποι, δέκα πολίτες και έξι στρατιωτικοί, σε επεισόδια το Σάββατο— αναχαιτίστηκε από διαδηλωτές που πέταξαν εναντίον της πέτρες και άλλα αντικείμενα.
Αντιμέτωπη με αυτή την κατάσταση, «αποφάσισε να ακολουθήσει εναλλακτική διαδρομή, που περιλάμβανε το πέρασμα του ποταμού Γιάβε, για να αποφύγει τη σύγκρουση», εξήγησε το επιτελείο.

Το Περού παραμένει βυθισμένο στη σοβαρή πολιτική και κοινωνική κρίση που ξέσπασε την 7η Δεκεμβρίου, με την παύση, τη σύλληψη και την προφυλάκιση του αριστερού πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο, που αντικαταστάθηκε από την ως τότε αντιπρόεδρό του Ντίνα Μπολουάρτε, επικεφαλής Πραξικοπήματος της Δεξιάς.

Ο κ. Καστίγιο, 53 ετών παραμένει σε κέντρο κράτησης στη Λίμα, του επιβλήθηκε 18μηνη προφυλάκιση.

Η πτώση του έπειτα από δεκαεπτά μήνες στην εξουσία πυροδότησε διαδηλώσεις και βίαια επεισόδια με τουλάχιστον 48 νεκρούς και πάνω από 600 τραυματίες.

Οι διαδηλωτές απαιτούν να παραιτηθεί η κυρία Μπολουάρτε, να διαλυθεί το Κογκρέσο και να διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές μέσα στο 2023.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου