Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

Όψεις του κινήματος: Νίσυρος, Ακρόπολη, Μαλαματίνα

▸Η δύναμη αλλά και η αυθεντικότητα αυτού του κινήματος αποτυπώνονται σε δύο τάσεις: Η πρώτη είναι η πανελλαδική του έκφραση, κυριολεκτικά απ’ άκρη σε άκρη. η δεύτερη είναι η συμμετοχή των πιο νεαρών ηλικιών, με ιδιαίτερο ρόλο των μαθητών. Αυτό που έγινε την Κυριακή στη Νίσυρο, κατά την επίσκεψη της προέδρου της δημοκρατίας (στην επέτειο της ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα), συνδυάζει και τα δύο. Στο μικρό ακριτικό νησί οι μαθητές και οι μαθήτριες δεν έκαναν παρέλαση, αλλά φορώντας τις στολές τους σήκωσαν πανό που έγραφαν «Κέρδη βουτηγμένα στων φοιτητών το αίμα» και χειροποίητες πικέτες με συνθήματα και αντί για παρέλαση έκαναν… πορεία, μπροστά στην αμήχανη Κ. Σακελλαροπούλου. Είναι κατανοητό πόσο σημαντικό είναι αυτό που έκαναν τα υπέροχα παιδιά της Νισύρου, αυτήν την ημέρα, μπροστά στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το γεγονός ότι την Πέμπτη έγιναν απεργιακές συγκεντρώσεις σε 70 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, όπως κατέγραψε το δίκτυο των «Μένουμε Ενεργοί», αποτυπώνει την έκταση του κινήματος. Η δημιουργικότητά του και ο παλμός του εκφράστηκε στην κίνηση αγωνιστών/στριών από τις καλλιτεχνικές καταλήψεις να ανέβουν στην Ακρόπολη και να κρεμάσουν γιγαντοπανό με το σύνθημα «Οι ζωές μας μετράνε»!

Όσο για το ταξικό του βάθος, αυτό εκφράστηκε ακόμα μια φορά στις πύλες της Μαλαματίνας, όταν ειδικά την Πέμπτη 16 Μάρτη, διμοιρίες των ΜΑΤ έσπευσαν –ακολουθώντας τις εντολές της εργοδοσίας– να διαφυλάξουν την είσοδο των λίγων απεργοσπαστών στο εργοστάσιο, την οποία απέτρεπε η ισχυρή παρουσία απεργιακής φρουράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου