Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

«Υπάρχει πιθανότητα» για άμεση σύγκρουση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και Ρωσίας


Αλεξιπτωτιστές της 82ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας των ΗΠΑ στο αεροδρόμιο του Ρεζόφ, στην Πολωνία

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ – CIA, FBI, Υπηρεσία Πληροφοριών Αμυνας, Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας κ.ά. – πιστεύουν ότι η Ρωσία «πιθανώς δεν επιθυμεί μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αλλά υπάρχει πιθανότητα να συμβεί αυτό».

«Η ρωσική ηγεσία μέχρι στιγμής έχει αποφύγει να προβεί σε ενέργειες που θα διεύρυναν τη σύγκρουση στην Ουκρανία πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας, αλλά ο κίνδυνος για κλιμάκωση παραμένει σημαντικός», ανέφερε η έκθεση.

Η Αβρίλ Χέινς, διευθύντρια των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών (κυβερνητική θέση στις ΗΠΑ, υπουργικού επιπέδου), είπε στο Κογκρέσο ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει μετατραπεί σε «έναν τρομερό πόλεμο φθοράς, στον οποίο καμία πλευρά δεν έχει οριστικό στρατιωτικό πλεονέκτημα», αλλά «ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, είναι πιθανό να συνεχίσει, ενδεχομένως για χρόνια».

«Δεν προβλέπουμε ότι ο ρωσικός στρατός θα ανακάμψει αρκετά φέτος για να κάνει μεγάλα εδαφικά κέρδη, αλλά ο Πούτιν πιθανότατα υπολογίζει ότι ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του και ότι η παράταση του πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής παύσης των μαχών, μπορεί να είναι η καλύτερη εναπομείνασα πορεία του για να εξασφαλίσει τελικά τα στρατηγικά συμφέροντα της Ρωσίας στην Ουκρανία, ακόμα κι αν χρειαστούν χρόνια», εκτίμησε.

Η Χέινς πρόσθεσε ότι η Ρωσία πιθανότατα «δεν θα είναι σε θέση να διατηρήσει ακόμη και το μέτριο επί του παρόντος επίπεδο επιθετικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία» χωρίς πρόσθετη υποχρεωτική επιστράτευση και προμήθεια πυρομαχικών από άλλα κράτη.

«Ενδεχομένως να στραφούν πλήρως στον έλεγχο και την υπεράσπιση των εδαφών που τώρα κατέχουν», είπε.

Ταυτόχρονα, η Χέινς προειδοποίησε ότι η εαρινή επίθεση που σχεδιάζει η Ουκρανία ενδέχεται να είναι περιορισμένη «στον βαθμό που οι ουκρανικές δυνάμεις πρέπει να αποσύρουν τις εφεδρείες και τον εξοπλισμό τους, καθώς και στον βαθμό που θα υποστούν περαιτέρω απώλειες», αποκρούοντας τις τρέχουσες ρωσικές επιχειρήσεις.

Αλλά και ο αρχηγός της Υπηρεσίας Στρατιωτικών Πληροφοριών της Λιθουανίας δήλωσε ότι η Ρωσία έχει αρκετούς πόρους σήμερα – στρατηγικό απόθεμα, πυρομαχικά, εξοπλισμούς – «για να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία με την παρούσα ένταση για δύο χρόνια»
alt.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου