Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

Άθλιο και επικίνδυνο στρατόπεδο για τους φαντάρους στη Λέρο

▸Το πανάρχαιο 588 Τάγμα Εθνοφυλακής καταρρέει απειλώντας τη σωματική ακεραιότητα των φαντάρων.

«Βροχή» έρχονται στην Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων οι επιστολές καταγγελίας από φαντάρους για τις συνθήκες που επικρατούν στο 588 Τάγμα Εθνοφυλακής στη Λέρο. Μόνο την τελευταία εβδομάδα, η επιτροπή έλαβε και δημοσίευσε τρία γράμματα συναδέλφων, στα οποία σημειώνουν ότι η κατάσταση έχει γίνει πλέον πολύ επικίνδυνη.

«Χθες, 18 Μαρτίου, έπεσαν τα ντουβάρια από το ταβάνι στις τουαλέτες. Ευτυχώς δεν υπήρξε κάποιος μέσα και καθαρά από θέμα τύχης δεν θρηνήσαμε θύματα», τονίζουν στην πρώτη επιστολή. «Θα γίνει θανατηφόρο ατύχημα και θα θρηνήσουμε θύματα. Απάνθρωπη αδιαφορία και κανείς αξιωματικός δεν κάνει τίποτε. Γίνονται και ξαναγίνονται επιθεωρήσεις αλλά τα κτίρια καταρρέουν! Έχει πέσει σίδερο και ντουβάρια στην είσοδο της κουζίνας που περνάνε καθημερινά πολλοί στρατιώτες. Την ημέρα που έπεσε, δίπλα ήταν ένας στρατιώτης που παραλίγο να του ανοίξει το κεφάλι», αναφέρουν στη δεύτερη.

«Έχουν ακουστεί παντού εδώ οι καταγγελίες. […] Αναμένεται να έχουμε έντονες αντιδράσεις. Ακούγεται ότι θέλουν να βρουν τα άτομα που έστειλαν τις καταγγελίες. Πρέπει κάτι να γίνει. Παίζουν με την ασφάλειά μας και μας “γράφουν”, όταν τους αναφέρουμε τέτοιου είδους προβλήματα. Περιμένουν να μας έρθει κάνα ντουβάρι στο κεφάλι για να αρχίσουν να περνούν μέτρα;», σημειώνουν στο τρίτο κατά σειρά γράμμα.

Από την πρώτη στιγμή, οι αρμόδιοι αξιωματικοί του 588 ΤΕ Λέρου είπαν ψέματα, επιχείρησαν να παραπλανήσουν και επιτέθηκαν στους φαντάρους, κατηγορώντας τους ότι σχηματίζουν εντυπώσεις μέσω των καταγγελιών, παρότι τις συνοδεύουν με φωτογραφίες. Όμως το πανάρχαιο στρατόπεδο καταρρέει, απειλώντας τη σωματική ακεραιότητα των φαντάρων. Περιστατικά όπου πέφτουν σίδερα και σοβάδες σε διαδρόμους, τουαλέτες και μαγειρεία είναι συνεχή. Πρέπει να γίνουν πολύ σοβαρά έργα και να φτιαχτούν νέα κτίρια. Όμως, το υπουργείο Άμυνας δίνει λεφτά μόνο για να αγοράσει όπλα και να προσλάβει μισθοφόρους στρατιώτες, για να στέλνει όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία. Οι φαντάροι πιστεύουν ότι ζουν κατά τύχη λόγω των άθλιων συνθηκών που αντιμετωπίζουν και των αντιλήψεων των αξιωματικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές ζημιές δεν μπορούν να αποκατασταθούν, «θέλει γκρέμισμα», διαπιστώνουν οι υπεύθυνοι.

Το Δίκτυο «Σπάρτακος» και η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων, επιχειρώντας να αναδείξουν το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα, προχώρησαν σε τηλεφωνική διαμαρτυρία στην 80 ΑΔΤΕ, την Ανώτατη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής, απαιτώντας να ληφθούν μέτρα τώρα και να γίνει καταλογισμός ευθυνών στους αξιωματικούς που εκθέτουν τους συνφάνταρους σε κίνδυνο. Απαιτούμε το ΓΕΣ και η ΑΣΔΕΝ να δώσουν άμεσα την αναγκαία χρηματοδότηση για να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους φαντάρους.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (24.3.23)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου