Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Προπαγάνδα «κονσέρβα» ενώ οι άμυνες πέφτουν

Τηλέμαχος

Η διάσωση του στρατιώτη Μητσοτάκη αντί για Πρωταγωνιστές θα μπορούσε να ονομαστεί η –ο θεός να την κάνει– συνέντευξη του πρωθυπουργού στον Σταύρο Θεοδωράκη την Τρίτη το βράδυ. Η υποτιθέμενη πιο κρίσιμη «ανάκριση» για ένα ταξικό έγκλημα που έχει ξεσηκώσει τον κόσμο ξεκίνησε με μια «διαπίστωση»-πάσα του τηλε-παρουσιαστή προς τον Κ. Μητσοτάκη: «Φοβάμαι ότι δεν ήταν η “κακιά στιγμή”, ήταν η στιγμή που η χώρα συγκρούστηκε με τις αμαρτίες της». Για να συνεχίσει ο πρωθυπουργός: «Ήταν η στιγμή που η χώρα ήρθε αντιμέτωπη, όπως σωστά λέτε, με διαχρονικές αμαρτίες». Από ‘κει και πέρα όλα κίνησαν απόλυτα προβλεπόμενα, με τον Κ. Μητσοτάκη να αναπτύσσει το αφήγημά του πως «όλοι φταίμε», μια παραλλαγή του «μαζί τα φάγαμε».
Το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου έχει τροποποιήσει αρκετές φορές την τακτική του στην προσπάθειά του να ξεθυμάνει η λαϊκή και νεολαιίστικη οργή για το έγκλημα στα Τέμπη· χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Αρχικά, από την επόμενη μέρα κιόλας, ο Μητσοτάκης τα φόρτωσε όλα σχεδόν αποκλειστικά στον σταθμάρχη, μιλώντας «κυρίως για ανθρώπινο λάθος». Όταν είδαν πως αυτό εξαγρίωσε τον κόσμο, υπήρξε πρωθυπουργική ανάρτηση στο facebook που ζητούσε «συγγνώμη» κι έκανε λόγο για ευθύνες — και των προκατόχων του βεβαίως. Μετά άρχισε μια προσπάθεια επιμερισμού των ευθυνών με τον ΣΥΡΙΖΑ, τι ποσοστό του έργου είχε παραδοθεί κ.λπ. Όταν είδαν πως αυτό οδηγούσε τον κόσμο στο –λογικό– πολιτικό συμπέρασμα για τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, χωρίς να ελαφρύνεται η θέση της ΝΔ, η γραμμή άλλαξε πάλι κι έγινε διπλά επιθετική. Αφενός η ατομική ευθύνη έγινε ομαδική, βάζοντας μέσα τους σταθμάρχες που έφυγαν, τον επόπτη, τους γιατρούς που έδωσαν αναρρωτική κ.λπ.

Αφετέρου, στοχοποιήθηκε το (δικό τους) «βαθύ κράτος», που δεν εκσυγχρονίζεται, δεν θέλει αξιολόγηση, έχει συντεχνίες κ.λπ., προβάλλοντας όλο το αντιδραστικό νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα της ΝΔ. Όπως ο διάολος το λιβάνι αποφεύγονται λέξεις όπως ιδιωτικοποίηση και ιδιώτες, Hellenic Train και ιταλικό μονοπώλιο της FSI, εταιρείες-εργολάβοι των χρυσοπληρωμένων και ουδέποτε τελειωμένων έργων στα τρένα κ.λπ. Για να φτάσουν τελικά στο κυνικό «όλοι φταίμε»! Το πρόβλημα γι’ αυτούς είναι πως ο κόσμος ακυρώνει όλες τις επικοινωνιακές γραμμές άμυνας που στήνουν…

Ειδήσεις πίσω από τις κάμερες

ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ προκαλεί στον «αγγελικό» κόσμο των καναλαρχών η είσοδος της πολυεθνικής United Media στην ελληνική αγορά, εταιρείας που ειδικεύεται στα συνδρομητικά δίκτυα. Η United Media προετοιμάζεται για απόκτηση μεριδίων στα δύο κανάλια συμφερόντων Βαρδινογιάννη, Alpha και Star, ενώ ήδη εξαγόρασε εταιρεία που ελέγχει το 50% της ιστοσελίδας Newpost και της αθλητικής Sportdog. Οι επόμενες κινήσεις αναμένονται μετά τις εκλογές.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ παρατηρούνται σε άλλα κανάλια, που θεωρούν πως χάνουν από την είσοδο της United Media, ύστερα από τη νομοθετική ρύθμιση, η οποία βεβαίως προσαρμόστηκε σε οδηγία της ΕΕ. Μεταξύ των αντιδρώντων φέρεται ο Θοδωρής Κυριακού του Ομίλου Αντέννα, δημιουργώντας ρήγμα στις καλές σχέσεις του με το Μαξίμου. Μάλιστα, παρατηρήθηκε και αντικυβερνητική στάση σε ενημερωτικές και ψυχαγωγικές εκπομπές του ΑΝΤ1 τις προηγούμενες μέρες.

ΚΑΙ ΣΤΟ MEGA ο Βαγγέλης Μαρινάκης εμφανίζεται δυσαρεστημένος με τις εξελίξεις, καθώς θεωρεί πως ο ίδιος δεν πήρε και τη Forthnet, όταν «ψώνιζε» τον ΔΟΛ. Ο μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού έχει εκφράσει την δυσαρέσκειά του και για την υπόθεση των υποκλοπών (στην πορεία κατέβηκε πολύ το θέμα στον όμιλο) και για τη… διαιτησία απέναντι στον «Θρύλο». Η πρόσφατη συνέντευξη Τσίπρα στο Mega, με υποτονική παρουσία του Γ. Πρετεντέρη, έδωσε λαβή για σχόλια…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (24.3.23)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου