Τρίτη 30 Μαΐου 2023

Τραυματισμοί από πυροβολισμούς στο Κόσοβο: Εκρυθμη κατάσταση

Τραυματισμοί από πυροβολισμούς στο Κόσοβο: Εκρυθμη κατάσταση

Επεισόδια στην πόλη Ζβέτσαν μεταξύ Σέρβων διαδηλωτών και ανδρών ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ. Τραυματίστηκαν 25 στρατιώτες. Η ένταση παραμένει, η διεθνής ανησυχία οξύνεται.
Κλιμακώνεται η ένταση στο βόρειο Κόσοβο καθώς στην πόλη Ζβέτσαν σημειώθηκε συμπλοκή της μονάδας καταστολής διαδηλώσεων της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης KFOR με Σέρβους διαδηλωτές.

Οι άντρες της KFOR, που τελούν υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ, προσπάθησαν να απεγκλωβίσουν θωρακισμένο όχημα της αστυνομίας του Κοσόβου που βρέθηκε υπό τον κλοιό διαδηλωτών μπροστά από το δημαρχείο της πόλης και επήλθε η σύγκρουση. Η KFOR έκανε χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου. Οι διαδηλωτές απάντησαν πετώντας πέτρες και άλλα αντικείμενα, ενώ πυρπόλησαν και όχημα της αστυνομίας του Κοσόβου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της KFOR, περίπου 25 άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ τραυματίστηκαν.

Η σερβική δημόσια τηλεόραση (RTS) μετέδωσε ότι υπάρχουν τραυματίες και στις δύο πλευρές. Ο γ.γ. του υπουργείου Αμυνας της Σερβίας Νεμάνια Στάροβιτς δήλωσε ότι δύο διαδηλωτές φέρουν τραύματα από βλήματα πυροβόλου όπλου. Ο ένας τραυματίας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, ανέφερε.

Το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug ανακοίνωσε ότι ένας δημοσιογράφος του τραυματίστηκε όταν έπεσε στα πόδια του μια χειροβομβίδα κρότου.

Αργά το απόγευμα οι διαδηλωτές αποχώρησαν από το κέντρο της πόλης Ζβέτσαν και ηρέμησε η κατάσταση, ωστόσο, όπως μεταδίδουν τα σερβικά ΜΜΕ, η ένταση παραμένει και ο κόσμος ανησυχεί για τις εξελίξεις. Στις άλλες τρεις πόλεις του βορείου Κοσόβου, όπου σήμερα πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις δεν σημειώθηκαν επεισόδια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου