Τρίτη 30 Μαΐου 2023

Χαρτογραφώντας τις «Τουρκίες» του Ερντογάν: Τι ψήφισαν οι Τούρκοι του εξωτερικού


Χαρτογραφώντας τις «Τουρκίες» του Ερντογάν: Τι ψήφισαν οι Τούρκοι του εξωτερικού
efsyn.grΟ χάρτης των αποτελεσμάτων με τους ψηφοφόρους εντός και εκτός της χώρας μπορεί να οδηγήσει σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα για την εικόνα που έχουν οι Τούρκοι για τον πρόεδρό τους σε διαφορετικές περιοχές του πλανήτη, αλλά και το πως οι γεωπολιτικές συνθήκες και η πολιτική του ίδιου του Ερντογάν επηρεάζουν με τρόπο… χαοτικό τις εκλογικές προτιμήσεις.

Ο νέος πρόεδρος της Τουρκίας είναι ο… προηγούμενος. Ο Ταγίπ Ερντογάν εγκαινιάζει την τρίτη θητεία του στο μέγαρο της Άγκυρας σε μια νίκη που αποδείχθηκε πιο εύκολη από τις προβλέψεις.

Ο χάρτης των αποτελεσμάτων, όμως, με τους ψηφοφόρους εκτός της χώρας μπορεί να οδηγήσει και σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα για την εικόνα που έχουν οι Τούρκοι για τον πρόεδρό τους σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, αλλά και το πώς οι γεωπολιτικές συνθήκες και η πολιτική του ίδιου του Ερντογάν επηρεάζουν με τρόπο… χαοτικό τις εκλογικές προτιμήσεις.

Στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες του εξωτερικού, άλλωστε, εκείνος που κέρδισε ήταν ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, αλλά τα φαινόμενα απατούν, καθώς στις χώρες που είναι συγκεντρωμένος ο μεγαλύτερος πληθυσμός Τούρκων, η επικράτηση του Ερντογάν ήταν σαρωτική.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα για τις μεγάλες αντιθέσεις είναι τόσο η Ελλάδα όσο και η Γερμανία. Στη χώρα μας, με την ιδιαίτερα φορτισμένη ιστορία ανάμεσα στις δύο χώρες, οι Τούρκοι ψηφοφόροι προτίμησαν σε συντριπτικό ποσοστό τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δίνοντάς του 81,55%, έναντι 18,45%. Στη Γερμανία, τη χώρα που συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο τουρκικό πληθυσμό εκτός Τουρκίας, όμως, το αποτέλεσμα έδειξε σαρωτικά Ερντογάν με 67,64% έναντι 32,41% του Κιλιτσντάρογλου.

Παρατηρείται, εξάλλου, σημαντική επικράτηση του προέδρου της χώρας στις μουσουλμανικές χώρες, αλλά και σε ευρωπαϊκά κράτη με έντονο μουσουλμανικό στοιχείο, όπως η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ολλανδία. Στη Γαλλία ο Ταγίπ Ερντογάν κατέγραψε 66,57%, με τον Κιλιτσντάρογλου να φθάνει στο 33,43%.

Στον αντίποδα, η επικράτηση του Κιλιτσντάρογλου στις ΗΠΑ είναι σαρωτική με 82,57%, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώνει 17,43%.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον αποτελεί η επικράτηση του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στα Κατεχόμενα της Κύπρου, όπου συγκέντρωσε 58.15%, με τον Ερντογάν να πιάνει 41.85%.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου