Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Kinzhal: Τι σηματοδοτεί η αναχαίτιση των ρωσικών πυραύλων από τα ουκρανικά Patriot

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες η Ουκρανία φέρεται να αναχαίτισε επτά ρωσικούς υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal, χρησιμοποιώντας το αμερικανικό σύστημα πυραυλικής άμυνας Patriot.

Μέχρι τώρα, δεν θεωρούνταν εφικτό ένα σύστημα όπως το Patriot να αναχαιτίσει υπερηχητικά όπλα. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός δεν είναι απόυτα σωστός.

Το Kinzhal είναι ένας βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύεται από τον αέρα και κάνει ελιγμούς καθώς πλησιάζει τον στόχο του. Ονομάζεται «υπερηχητικό» αφού η τελική του ταχύτητα είναι περίπου 10 Mach. Αυτό το σύστημα, ωστόσο, δεν είναι αυτό που συνήθως εννοούν οι αμυντικοί αναλυτές με τον όρο «υπερηχητικό όπλο».

Τα 10 Mach είναι περίπου η μέγιστη ταχύτητα του Kinzhal και η ταχύτητά του πέφτει απότομα καθώς πλησιάζει τον στόχο στο έδαφος. Το Patriot έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει πυραύλους σε χαμηλά υψόμετρα και φαίνεται να είναι ικανό να καταρρίπτει τον ρωσικό πύραυλο όταν πλησιάζει το έδαφος.

Τα μεσαίου βεληνεκούς υπερηχητικά όπλα ολίσθησης, όπως αυτά που αναπτύσσουν επί του παρόντος οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Κίνα, ενδέχεται να μην είναι τόσο αποτελεσματικά στην εκτέλεση βασικών αποστολών όπως υποστηρίζεται.

Τα υπερηχητικά όπλα που έχουν αναπτύξει οι ΗΠΑ, όπως το ARRW, το LRHW και το CPS, μπορεί επίσης να είναι «ευάλωτα» σε αναχαίτιση από παρόμοιες πυραυλικές άμυνες.

Τα ρωσικά και κινεζικά υπερηχητικά όπλα παρόμοια με αυτά τα συστήματα των ΗΠΑ (όπως το ρωσικό Zircon και το κινεζικό DF-ZF) είναι επίσης πιθανό να μπορούν να αναχαιτιστούν από συμβατικά συστήματα αεράμυνας, όπως το Patriot.

Το ουκρανικό παράδειγμα με τον πύραυλο Kinzhal μπορεί να είναι ένα «καμπανάκι αφύπνισης» για τη Ρωσία, αλλά και για τις ΗΠΑ. Το Κογκρέσο και ο στρατός των ΗΠΑ πρέπει να σκεφτούν ξεκάθαρα τις αποστολές που μπορούν να επιτύχουν ρεαλιστικά αυτά τα όπλα και εάν δικαιολογούν την υψηλή προτεραιότητα και το μερίδιο του προϋπολογισμού που λαμβάνουν.

Πηγή: Defense News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου