Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Rafale: «Η συνεργασία με τα F-35 στο πεδίο μάχης είναι αδύνατη», λέει η Dassault

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ-ΝΔ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΞΟΔΕΥΟΝΤΑΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΔΙΣ ΕΥΡΩ;
Rafale: «Η συνεργασία με τα F-35 στο πεδίο μάχης είναι αδύνατη», λέει η DassaultΤο κλειστό σύστημα επικοινωνίας του μαχητικού αεροσκάφους 5Ης γενιάς F-35 δημιουργεί προβλήματα στις συνεργατικές αποστολές μάχης με το μελλοντικό ευρωπαϊκό μαχητικό FCAS, αλλά και με το Rafale, υποστηρίζει ο CEO της γαλλικής εταιρείας Dassault Aviation, Έρικ Τραπιέ.

Ο Τραπιέ εξήγησε ότι η «συλλογική μάχη» δημιουργεί έναν «σύνδεσμο συνεργασίας» μεταξύ των μαχητικών αεροσκαφών, επιτρέποντας στον υπολογιστή ενός τζετ να χειρίζεται όπλα σε ένα άλλο κατά τη διάρκεια μιας αποστολής. Ωστόσο, «προς το παρόν αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο ανάμεσα σε Rafale. Η συλλογική μάχη μεταξύ Rafale και F-16 ή F-35 δεν είναι προς το παρόν δυνατή», δήλωσε ο ίδιος, ενώ αμφιβάλλει ότι θα είναι εφικτό στο μέλλον.

Ενώ υπάρχει «διαλειτουργικότητα» με τα μαχητικά F-16 και F-35, μέσω του συστήματος ανταλλαγής δεδομένων Link 16, το οποίο είναι διαθέσιμο στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, ο CEO της Dassault επιμένει ότι η συμβατότητα με το F-35 είναι αδύνατη.

Η νέα έκδοση F-4 του Rafale θα έχει ενισχυμένες δυνατότητες ανταλλαγής δεδομένων κατά τη διάρκεια συλλογικής μάχης και αναμένεται αυτή η δυνατότητα να επεκταθεί και στην μελλοντική έκδοση F-5 του μαχητικού αεροσκάφους.

Η Dassault βλέπει το F-35 ως άμεσο ανταγωνιστή για τις εξαγωγικές πωλήσεις του Rafale, ειδικότερα στην Ευρώπη. Επίσης, είναι μία από τις εταιρείες που έχουν αναλάβει την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού μαχητικού νέας γενιάς (New Generation Fighter – NGF) στο πλαίσιο του προγράμματος FCAS.

Με πληροφορίες από: Aviacionline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου