Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

Washington Post: Η CIA είχε πληροφορίες για ουκρανική επίθεση στον Nord Stream

Washington Post: Η CIA είχε πληροφορίες για ουκρανική επίθεση στον Nord Stream
Τον Ιούνιο του 2022 η CIA έλαβε πληροφορίες ότι εξαμελής ομάδα των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων σχεδίαζε να ανατινάξει τον αγωγό.
Oι ΗΠΑ διέθεταν πληροφορίες ουκρανικού σχεδίου επίθεσης στον αγωγό Nord Stream τρεις μήνες προτού ανατιναχτεί, μετέδωσε η Washington Post.

H εφημερίδα αναφέρει ότι η CIΑ έλαβε γνώση τον περασμένο Ιούνιο, μέσω ευρωπαϊκής υπηρεσίας πληροφοριών, ότι μια εξαμελής ομάδα δυτών των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων σκόπευε να ανατινάξει τον αγωγό.
Η έκθεση που έστειλε στη CIA η ευρωπαϊκή υπηρεσία αναρτήθηκε στην πλατφόρμα Discord, από τον 21χρονο Τζακ Τεϊσέιρα, το μέλος της εθνοφρουράς της Μασαχουσέτης που κατηγορείται για διαρροή απόρρητων εγγραφών. Η Washington Post την απέκτησε μέσω ενός διαδικτυακού φίλου του Τεϊσέιρα. Η έκθεση βασίστηκε σε πληροφορίες που ελήφθησαν από ένα άτομο στην Ουκρανία. Οι πληροφορίες της πηγής δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθούν άμεσα, αλλά η CIA μοιράστηκε την έκθεση με τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες τον περασμένο Ιούνιο, σύμφωνα με πηγές της Washington Post.

Αξιωματούχοι από διάφορες χώρες επιβεβαίσαν στη Washington Post ότι η έκθεση που αναρτήθηκε στο Discord περιγράφει με ακρίβεια τις πληροφορίες που μετέφερε η ευρωπαϊκή υπηρεσία στη CIA.

Ουκρανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο στην αμερικανική εφημερίδα, όπως και ο Λευκός Οίκος και η CIA.

Όπως αναφέρει η Washington Post, η ευρωπαϊκή υπηρεσία ξεκαθάρισε ότι όσοι εμπλέκονταν στο σχέδιο επίθεσης δεν δρούσαν αυτόνομα αλλά έδιναν αναφορά στον ανώτατο διοικητή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Βαλέρι Ζαλούζνι.

euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου