Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023

BAZZAR: Τόσο φθηνά όσο πουθενά η ζωή των εργαζομένων – Κινητοποίηση στις 14/9 κατά απόλυσης

Σε κινητοποίηση έξω από το κατάστημα σούπερ μάρκετ Bazaar στο Γκύζη (Γεωργ. Κεδρηνού 69) καλεί ο σύλλογος εμποροϋπαλλήλων, η Ταξική Κίνηση για την Εργατική Χειραφέτηση και άλλες συλλογικότητες ενάντια στην απόλυση εργαζόμενου επειδή διεκδίκησε τα αυτονόητα δικαιώματά του από την εργοδοσία.

Συγκεκριμένα την Πέμπτη 31 Αυγούστου απολύθηκε ο εργαζόμενος Ν. Α. από το σουπερμάρκετ Bazaar (υποκατάστημα Γκύζη), όπου δούλευε τους τελευταίους μήνες. Το κατάστημα στο οποίο εργαζόταν είναι 24ωρης λειτουργίας και όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Η πρόφαση για την απόλυση ήταν η «μείωση προσωπικού». Προηγουμένως η διεύθυνση είχε ζητήσει από τον εργαζόμενο να υπογράψει ότι «αποχωρεί εθελοντικά»(!), κάτι που φυσικά δεν έγινε αποδεκτό από την πλευρά του.

Όμως, πώς είναι δυνατό να κάνει μείωση προσωπικού μια αλυσίδα καταστημάτων με τόσες ελλείψεις στο εργατικό της δυναμικό, που αναζητά κόσμο για πρόσληψη;

Είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στην συγκεκριμένη αλυσίδα ότι ο εργαζόμενος απολύθηκε εκδικητικά, καθώς είχε διαμαρτυρηθεί για αρκετά ζητήματα, για τις δύσκολες εργασιακές συνθήκες και την εργοδοτική αυθαιρεσία. Όπως φαίνεται στα BAZAAR η υποταγή και η πειθάρχηση χρησιμοποιείται για να αυξηθούν τα κέρδη των αφεντικών.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Ταξική Κίνηση για την Εργατική Χειραφέτηση σημειώνει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα αποκαλυπτικά για τις συνθήκες εργασίας στην εν λόγω αλυσίδα σούπερ μάρκετ:

«Στα BAZZAR οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες δεν έχουν δικαίωμα να αντισταθούν, να παλέψουν για τα δικαιώματά τους, να υπερασπιστούν τη σύμβαση που υπέγραψαν και τους όρους της οποίας η επιχείρηση καταπατά διαρκώς.

Στην επιχείρηση κυριαρχεί η υπερ-εκμετάλλευση και η καταπίεση, ενώ έχει επιβληθεί ένα καθεστώς αυθαιρεσίας προκειμένου να αυξάνεται η κερδοφορία των αφεντικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εργαζόμενος απολύθηκε ελάχιστες μέρες πριν συμπληρώσει έναν χρόνο στη δουλειά, ώστε να μην του δοθεί αποζημίωση.

Στα BAZZAR οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες δεν μπορούν να κάνουν διάλειμμα. Κυριολεκτικά δεν κάθονται ούτε στιγμή! Αυτή η υπερ-εντατικοποίηση φέρνει μεγάλα κέρδη στα αφεντικά. Γι’ αυτό και η εργοδοσία απαιτεί να δουλεύουν περισσότερο, όπως έγινε στην απογραφή του Ιανουαρίου του 2023, και να πληρώνονται «μαύρα» χτυπώντας κάρτα στην ΕΡΓΑΝΗ με τη λήξη της βάρδιας, έτσι ώστε να μην πληρώνει τις ώρες υπερεργασίας και υπερωρίας!

Παράλληλα, μέχρι πρόσφατα δεν δίνονταν ούτε καν όλες οι μέρες κανονικής αδείας που δικαιούται κάθε εργαζόμενο ανά έτος.

Ακόμα και τα φιλοδωρήματα που δίνουν οι πελάτες στους ταμίες τα παίρνει η εργοδοσία, ενώ τις όποιες διαφορές υπάρξουν κατά το κλείσιμο των ταμείων τις χρεώνονται και πάλι οι κατάκοποι εργαζόμενοι. Ταμίες που εργάζονται παντού, σε όλα τα πόστα! Αλήθεια, ποιος νόμος και ποιος κανονισμός τα προβλέπει όλα αυτά;
Είναι κοινό μυστικό ότι όποιος προσλαμβάνεται για μια θέση εργασίας εντέλει κάνει τα πάντα! Δεν είναι κάτι που περιλαμβάνεται φυσικά στην ατομική του σύμβαση, αλλά γίνεται ξεκάθαρο από τον υπεύθυνο του καταστήματος από την πρώτη στιγμή. Ακόμη και σε θέσεις επιβαρυντικές για την υγεία των εργαζόμενων.

Στα BAZZAR οι εργαζόμενοι είναι αναλώσιμοι και συχνά όσοι έχουν προβλήματα υγείας ή είναι μεγαλύτερης ηλικίας θα αντικατασταθούν αργά ή γρήγορα από νεότερους συναδέλφους».

Αιτήματα της κινητοποίησης είναι:

• Να ανακληθεί η απόλυση!
• Όχι στην εξαντλητική δουλειά. Ανθρώπινοι ρυθμοί δουλειάς.
• Καμία εργοδοτική αυθαιρεσία.
• Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς.
• Κανένας μισθός κάτω από 1.000 ευρώ καθαρά για να ζούμε αξιοπρεπώς από μια δουλειά.
• Προσλήψεις με μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους/ες µε πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Όχι στις απολύσεις και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις εργασίας.
• Ριζική μείωση του χρόνου εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών. Όχι δουλειά την Κυριακή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου