Newsbomb
Ο μοναδικός υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής είναι μολυσμένος από λύματα, χημικά και θαλασσινό νερό - Σκάβουν δίπλα στη θάλασσα να βρουν νερό
Με τη Λωρίδα της Γάζας να βρίσκεται υπό αεροπορικό βομβαρδισμό από τις ισραηλινές δυνάμεις εν αναμονή της χερσαίας επίθεσης, η απελπισία και η απόγνωση των κατοίκων του θύλακα γίνεται ακόμα μεγαλύτερα, καθώς αποκλεισμένοι ξεμένουν από νερό, αναγκασμένοι να ζουν δίπλα σε βουνά σκουπιδιών και σε ισοπεδωμένα κτίρια.
Απελπισμένοι, χωρίς πόσιμο νερό, μερικοί άνθρωποι άρχισαν να σκάβουν πηγάδια σε περιοχές δίπλα στη θάλασσα, καθώς το νερό της βρύσης είναι αλμυρό αφού ο μοναδικός υδροφόρος ορίζοντας της Γάζας, είναι μολυσμένος με λύματα και θαλασσινό νερό.
Οι αεροπορικές επιδρομές της νύχτας της Κυριακής, ήταν από τις βαρύτερες στη διάρκεια της εν εξελίξει σύγκρουσης Ισραήλ - Χαμάς. Πολλά σπίτια ισοπεδώθηκαν. Οι αρχές της Γάζας δήλωσαν ότι τουλάχιστον 2.750 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι και μεταξύ αυτών περισσότερα από 700 παιδιά, σκοτώθηκαν και σχεδόν 10.000 τραυματίστηκαν. Άλλοι 1.000 άνθρωποι αγνοούνται και πιστεύεται ότι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια.
Την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη διπλωματικές προσπάθειες για να παρασχεθεί βοήθεια στον θύλακα, μέσω της Αιγύπτου.
"Η Γάζα τελειώνει από νερό και ρεύμα. Στην πραγματικότητα, η Γάζα στραγγαλίζεται και φαίνεται ότι ο κόσμος αυτή τη στιγμή έχει χάσει την ανθρωπιά του", δήλωσε ο Philippe Lazzarini, γενικός επίτροπος της παλαιστινιακής υπηρεσίας προσφύγων του ΟΗΕ UNRWA.
Η Χαμάς δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Ισραήλ δεν είχε ξαναρχίσει την παροχή νερού στη Γάζα παρά τη δέσμευσή του να το κάνει. Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι παρέχεται λίγο νερό σε μια περιοχή στα νότια του θύλακα.
Εν μέσω διεθνών εκκλήσεων για κατάπαυση του πυρός για να επιτραπεί η παροχή βοήθειας, ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Ισραήλ Κατς είπε ότι δεν θα σταματήσει η πολιορκία χωρίς την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε τη Δευτέρα ότι 199 άνθρωποι επιβεβαιώθηκαν ότι κρατούνται όμηροι στη Γάζα.
Φόβοι για υγειονομική κρίση
Η Γάζα είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα μέρη στη γη και προς το παρόν δεν υπάρχει διέξοδος. Η Αίγυπτος, η οποία έχει επίσης σύνορα με τον θύλακα, έχει μέχρι στιγμής αντισταθεί στις εκκλήσεις να ανοίξει στους κατοίκους που διαφεύγουν.
Ακόμη και πριν ξεσπάσει η τελευταία σύγκρουση και το Ισραήλ διακόψει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και γλυκού νερού στη Γάζα, το 90% του νερού ήταν μη πόσιμο, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή Υδάτων.
Ο μοναδικός υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής είναι μολυσμένος από λύματα, χημικά και θαλασσινό νερό. Οι εγκαταστάσεις αφαλάτωσης και οι δημόσιες βρύσες τους είναι σωτήριες για ορισμένους από τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας.
Ακόμη και το 10% του νερού του υδροφόρου ορίζοντα που θεωρείται ασφαλές για κατανάλωση συχνά αναμιγνύεται με νερό κακής ποιότητας κατά τη διανομή, καθιστώντας το κατάλληλο μόνο για πλύσιμο.
Πολλές οικογένειες που ζουν στη Γάζα έχουν επιλέξει να ανοίγουν ιδιωτικά πηγάδια που αντλούν νερό από βαθιά υπόγεια, και ένας μικρός αριθμός που έχει την οικονομική δυνατότητα τείνει να αγοράζει μεταλλικό νερό. Άλλοι αγοράζουν φθηνότερο φιλτραρισμένο επεξεργασμένο νερό από φορτηγά νερού που περιοδεύουν στους δρόμους.
Σκουπίδια συσσωρεύονται επίσης στους δρόμους και στα καταφύγια για τους εκτοπισμένους, αυξάνοντας τους φόβους για κρίση υγείας.
Οι γιατροί προσπαθούν να βοηθήσουν έναν αυξανόμενο αριθμό ασθενών, συμπεριλαμβανομένων παιδιών που τραυματίστηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές, σε υπερπλήρη νοσοκομεία που έχουν έλλειψη σε φάρμακα και καύσιμα λόγω του αποκλεισμού. Μόνο οι πιο οξείες περιπτώσεις χειρουργούνται επειδή δεν υπάρχουν αρκετοί πόροι, λένε οι γιατροί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου