Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

Λεπτή κόκκινη γραμμή Πόλεμος… προπαγάνδας και πόλεμος επιβίωσης


© Ruletkka | Dreamstime.com
Λεπτή κόκκινη γραμμή
Πόλεμος… προπαγάνδας και πόλεμος επιβίωσης
Η αλήθεια και το ψέμα γίνονται ένα δυσδιάκριτο κουβάρι και στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς

Πόνος, καταστροφή αλλά και προπαγάνδα. Σε κάθε πόλεμο ένας διαρκής κόμπος στο στομάχι για όσα αντικρίζουμε με τα μάτια μας και όσα ακούμε με τα αυτιά μας.

Οι ειδήσεις φτάνουν με καταιγιστικό ρυθμό όπως πέφτουν και οι σφαίρες. Κανείς δεν είναι σε θέση σε πρώτο χρόνο να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες που μεταδίδονται ακόμα και αν αυτές προέρχονται από επίσημα χείλη.
Ισαάκ Χέρτζογκ | AP Photo/Petros Giannakouris

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ ισχυρίστηκε σε συνέντευξή του στο Sky News ότι εγχειρίδιο για την κατασκευή χημικών όπλων βρέθηκε σε νεκρό ένοπλο μέλος της Χαμάς.

Εχουμε να κάνουμε με τον ISIS, την Αλ Κάιντα και τη Χαμάς

Ενημέρωσε πως εντοπίστηκε σε συσκευή αποθήκευσης USB και ήταν «υλικό της Αλ Κάιντα» που περιλάμβανε πληροφορίες για το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί το κυάνιο –εξαιρετικά τοξική χημική ουσία– ως όπλο.

«Εχουμε να κάνουμε με τον ISIS (Ισλαμικό Κράτος), την Αλ Κάιντα και τη Χαμάς», δήλωσε ο Χέρτζογκ υπονοώντας ότι η Χαμάς σκόπευε να αναπτύξει χημικά όπλα.

Όμως, σύμφωνα με το Middle East Eye, είναι εύκολο κανείς κάνοντας μια αναζήτηση στο διαδίκτυο να καταλάβει πως το 30σέλιδο έγγραφο ΔΕΝ περιέχει οδηγίες για την κατασκευή χημικών όπλων αλλά κάνει αναφορά στη ζωή του γεννημένου στο Κουβέιτ Γιούσεφ που εργαζόταν για την Αλ Κάιντα και είχε συγκεκριμένο ρόλο στην πρώτη επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου (1993).
Το Middle East Eye είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που καλύπτει τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Το μέσο περιγράφει τον οργανισμό ως έναν «ανεξάρτητα χρηματοδοτούμενο (…) που ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2014.
Ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα

Και αν το ψέμα και η αλήθεια δοκιμάζονται καθημερινά αυτό που δεν χωρά καμία αμφισβήτηση είναι η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γαζά.
AP Photo/Fatima Shbair

Η Υπηρεσία Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) επιβεβαιώνει αυτό που μεταδίδουν οι ανταποκρίσεις και κυρίως οι εικόνες και τα βίντεο από τη Λωρίδα της Γάζας. Πρόκειται «πραγματική για μια ανθρωπιστική καταστροφή» αναφέρει η υπηρεσία του ΟΗΕ που υποδέχθηκε πολλά μηνύματα από Παλαιστίνιους στη Γάζα οι οποίοι δήλωσαν ότι τους τελείωσε το νερό και ότι δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα εδώ και 12 ημέρες.

Τα μηνύματα είναι απελπιστικά καθώς κάποιοι κάτοικοι χρησιμοποιούν ανεπεξέργαστο νερό που βράζουν για να το πιουν, ενώ φοβούνται ότι το αέριο για το μαγείρεμα θα τελειώσει σύντομα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου