Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

Οι αριθμοί της λεηλασίας και της κοροϊδίας

Με την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2024, η κυβέρνηση εξαπολύει μια ολομέτωπη προπαγανδιστική καμπάνια που κάνει το μαύρο-άσπρο. Μιλούν για μεγάλη αύξηση μισθών και συντάξεων, παρότι τους διαψεύδουν οι δικοί τους αριθμοί από το σχέδιο προϋπολογισμού.

Το συνολικό κονδύλι για μισθούς στο Δημόσιο θα ανέλθει το 2024 στα 14,834 δισ. από 14,145 δισ. ευρώ φέτος, αυξημένο κατά 4,87%. Λαμβάνοντας υπόψη τον πραγματικό τιμάριθμο και την ακρίβεια στα είδη διατροφής και καθημερινότητας, μιλάμε για πραγματική μείωση μισθών. Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο ασφυκτική για τους δημόσιους υπαλλήλους λαμβάνοντας υπόψη τις μεγάλες περικοπές των προηγούμενων ετών, που έφτασαν το διάστημα 2008-2020 στο 25,6% (μεικτός μέσος μισθός).
Η ονομαστική αύξηση στις συντάξεις θα είναι μόλις 3%, άρα κι εδώ θα υπάρξει μείωση. Μάλιστα, σχεδόν ένας στους τρεις συνταξιούχους (περίπου 750.000), που έχουν «προσωπική διαφορά» λόγω νόμου Κατρούγκαλου-Βρούτση, δεν θα πάρουν αύξηση, παρά μόνο ένα εφάπαξ επίδομα τις γιορτές από 100-250 ευρώ.

Υπάρχουν και οι κερδισμένοι. Το κέρδος των εργοδοτών, μόνο από τη μείωση τριών μονάδων των ασφαλιστικών εισφορών είναι 871 εκ. ευρώ. Υπερδιπλάσιο της αύξησης των συντάξεων, που υπολογίζεται σε 430 εκ. ευρώ συνολικά.

Τα οφέλη για το κεφάλαιο είναι πολλαπλά: μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2%, μείωση 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών, κατάργηση του φόρου τόκων ομολόγων σε κρατικά και επιχειρηματικά ομόλογα. Την ίδια ώρα, οι επιδοτήσεις προς τις μεγάλες επιχειρήσεις αυγαταίνουν: 8,5 δισ. ευρώ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και άλλα 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Πρέπει να παραδεχτούμε πως αυτή η κυβέρνηση έχει σαφή ταξικό προσανατολισμό.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (25.11.23)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου