Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023

Μπροστά στον κίνδυνο λιμού 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι

The Press Project
Μπροστά στον κίνδυνο λιμού 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι
Εν αναμονή ακόμη μιας ψηφοφορίας στα Ηνωμένα Έθνη με τις διαπραγματεύσεις για το ψήφισμα του ΟΗΕ να συνεχίζονται εδώ και μία εβδομάδα. Έπειτα από τέσσερις αναβολές σήμερα θα γίνει προσπάθεια να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία με τις διαβουλεύσεις στο προσκήνιο και το παρασκήνιο να είναι σε πλήρη εξέλιξη.
EFE/EPA/MOHAMMED SABER
Η τελευταία ενημέρωση αναφέρει ότι οι ΗΠΑ εμφανίζονται έτοιμες να στηρίξουν το ψήφισμα του ΟΗΕ, θέτοντας όμως ξεκάθαρους όρους, ανάμεσά τους η διαγραφή της πρότασης για «άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών».

Η Αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ, διεμήνυσε ότι η χώρα της είναι έτοιμη να στηρίξει ένα ψήφισμα με στόχο να αυξηθεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς την κατεστραμμένη Γάζα σημειώνοντας ότι «είναι ένα ψήφισμα που θα φέρει ανθρωπιστική βοήθεια προς εκείνους που την έχουν ανάγκη. Θα υπογραμμίζει την προτεραιότητα που έχει η Αίγυπτος προκειμένου να εξασφαλίσει την ύπαρξη μηχανισμού που θα στηρίξει αυτή τη βοήθεια». Όπως σημειώνει ο Guardian, πάντως, παραμένει άγνωστο εάν τη συγκεκριμένη εκδοχή θα τη στηρίξουν και τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει πληροφορίες που αναφέρουν ότι η νέα καθυστέρηση ήρθε από τη Ρωσία και άλλα μέλη του συμβουλίου, καθώς διαμαρτυρήθηκαν για τις υποχωρήσεις που έγιναν προς την Ουάσιγκτον «πίσω από κλειστές πόρτες».

Κατά τις χθεσινές διαπραγματεύσεις ένα από τα κομβικά σημεία διαφωνίας πάνω στην πρόταση των αραβικών κρατών ήταν η διατύπωση που αφορά στον λεγόμενο «μηχανισμό παρακολούθησης ή επίβλεψης» της ανθρωπιστικής βοήθειας που φτάνει στη Λωρίδα. Το ψήφισμα των αραβικών χωρών προβλέπει ότι ο ΟΗΕ θα επιβλέπει αποκλειστικά τη βοήθεια που θα μπαίνει στον παλαιστινιακό θύλακα και θα τη διανέμει. Οι ΗΠΑ διαφωνούσαν με αυτό και προσπαθούν να επιβάλουν μια άλλη διατύπωση όσον αφορά τον μηχανισμό επίβλεψης της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο εφιάλτης στη Γάζα είναι ολοκληρωτικός, με υπηρεσία του ΟΗΕ να δηλώνει ότι και τα 2,3 εκατομμύρια κάτοικοι της περιοχής αντιμετωπίζουν επικίνδυνα επίπεδα πείνας, με την απειλή του λιμού να κλιμακώνεται.

Μισό εκατομμύριο άνθρωποι, αντιμετωπίζουν ήδη λιμό και εάν δεν αλλάξει κάτι τις επόμενες έξι εβδομάδες το σύνολο του πληθυσμού θα έχει περιέλθει στην ίδια κατάσταση.

«Προειδοποιούσαμε εδώ κι εβδομάδες πως, με τέτοιες στερήσεις και καταστροφές, κάθε ημέρα που περνάει θα φέρνει μόνο περισσότερη πείνα, περισσότερες αρρώστιες και περισσότερη απελπισία στον λαό της Γάζας», υπογράμμισε μέσω X (του πρώην Twitter) ο Μάρτιν Γκρίφιθς, κορυφαίο στέλεχος του ΟΗΕ αρμόδιο για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις του. «Ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει», πρόσθεσε.

Στα πεδία της καταστροφής, πάντως, δεν διαφαίνεται καμία ένδειξη κατάπαυσης του πυρός, με τον ισραηλινό στρατό να βομβαρδίζει τη νότια Γάζα με σφοδρότητα σκορπίζοντας τον θάνατο και προχωρώντας σε πάνω από 200 πλήγματα μέσα στις τελευταίες 24 ώρες.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που έδωσαν οι παλαιστινιακές ανακοινώνοντας ότι τις τελευταίες δύο ημέρες έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 400 άνθρωποι, από τα 20.057 θύματα του ισραηλινού σφυροκοπήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου