Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023

Η αλβανική αντιπολίτευση επιτίθεται στον Ράμα για την αντιπροσφυγική συμφωνία


(Roberto Monaldo/LaPresse via AP)
Η αλβανική αντιπολίτευση επιτίθεται στον Ράμα για την αντιπροσφυγική συμφωνία
efsyn.gr
Ηαντιπολίτευση στην Αλβανία επιτέθηκε την Τετάρτη στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά της επικύρωσης της επίμαχης συμφωνίας - αποθήκης ψυχών που υπέγραψε η κυβέρνηση Ράμα με την ακροδεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας, για την από κοινού επεξεργασία αιτήσεων ασύλου μεταναστών που φτάνουν στην Ιταλία δια θαλάσσης.

Τον περασμένο μήνα, ο Έντι Ράμα και Τζόρτζια Μελόνι ανακοίνωσαν μια πενταετή συμφωνία στην οποία η Αλβανία συμφώνησε να φιλοξενήσει προσωρινά έως και 3.000 μετανάστες το μήνα -έως 36.000 μετανάστες ετησίως- ενώ η Ρώμη επιταχύνει τα αιτήματά τους για άσυλο.

Ο Ράμα θεωρεί τη συμφωνία ως μια χειρονομία ανταπόδοσης προς την Ιταλία, η οποία το 1991 υποδέχτηκε χιλιάδες Αλβανούς που διέφυγαν από τη φτώχεια μετά την πτώση του κομμουνισμού.

Το σχέδιο νόμου της αλβανικής κυβέρνησης θα συζητηθεί στις 21 Δεκεμβρίου και θα ψηφιστεί στο κοινοβούλιο των 140 εδρών, όπου οι κυβερνώντες Σοσιαλιστές του Ράμα έχουν 74 έδρες.

Σε επιστολή προς το Συνταγματικό Δικαστήριο, η αντιπολίτευση είπε ότι θέλει το κοινοβούλιο να αναστείλει την επικύρωση, υποστηρίζοντας ότι αντίκειται στο σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο.

Η συμφωνία μεταξύ της Ιταλίας και της Αλβανίας για την αποβίβαση και εξέταση αιτήσεων ασύλου σε αλβανικό έδαφος «εγείρει πολλές ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και προσθέτει σε μια ανησυχητική ευρωπαϊκή τάση προς την εξωτερίκευση των ευθυνών ασύλου», τόνισε τον Νοέμβριο το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

Η απομόνωση των μεταναστών σε καταυλισμούς στην Αλβανία στερεί «κάθε δικαίωμα που έχει το αλβανικό Σύνταγμα», ανέφερε η επιστολή.

Η Αλβανία προσφέρει δύο εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου του λιμανιού Shengjin -ενός τουριστικού σημείου περίπου 75 χιλιόμετρα (46 μίλια) νότια της πρωτεύουσας, των Τιράνων. Όσοι απελαθούν θα σταλούν σε στρατόπεδο 17 στρεμμάτων στο Gjader κοντά στο λιμάνι Shengjin σε ένα πρώην στρατιωτικό αεροδρόμιο, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Niko Peleshi.

Η Ιταλία θα πληρώσει για την κατασκευή των δύο κέντρων, τα οποία θα ήταν υπό ιταλική δικαιοδοσία, ενώ η Αλβανία θα παρείχε την εξωτερική τους ασφάλεια.

Η Μελόνι είπε ότι αναμένει τα κέντρα να λειτουργήσουν την ερχόμενη άνοιξη. Ο υπουργός Εσωτερικών Ταουλάντ Μπάλα δήλωσε ότι η Αλβανία θα φιλοξενήσει προσωρινά έως και 3.000 μετανάστες ενώ η Ιταλία διεκπεραιώνει τα αιτήματά τους για άσυλο. Η συσσώρευση αιτήσεων ασύλου στην Ιταλία ανέρχεται σήμερα σε 82.000.

Η συμφωνία έχει επικριθεί από οργανώσεις για τα δικαιώματα και άλλες ομάδες, μαζί με τα κόμματα της ιταλικής αριστεράς αντιπολίτευσης.

Η Ιταλία έχει επιδιώξει περισσότερη αλληλεγγύη από άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να τη βοηθήσει να χειριστεί τον αυξανόμενο αριθμό αφίξεων. Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν στην Ιταλία με πλοίο είχε σχεδόν διπλασιαστεί σε 140.000 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου