Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2023

Οι Χούθι, οι ΗΠΑ, το Ιράν και ο κίνδυνος για την Ελλάδα

Οι Χούθι, οι ΗΠΑ, το Ιράν και ο κίνδυνος για την Ελλάδα
Οι Χούθι, οι ΗΠΑ, το Ιράν και ο κίνδυνος για την Ελλάδα από την συμμετοχή της στην Επιχείρηση Prosperity Guardian

Στο πλαίσιο των πρόσφατων επιθέσεων με drones στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία καταβάλλουν προσπάθειες να συνδέσουν το Ιράν με τις ενέργειες των Χούθι ανταρτών. Ωστόσο, αυτές οι προσπάθειες δεν φαίνεται να λαμβάνουν ευρεία υποστήριξη από τις ευρωπαϊκές χώρες, με την Ελλάδα να αποτελεί εξαίρεση.

Πρόσφατα, ένα χημικό δεξαμενόπλοιο δέχθηκε επίθεση από drone κοντά στην Ινδία, η οποία φέρεται να έχει προέλθει από το Ιράν. Το δεξαμενόπλοιο με χημικά είχε δεχτεί επίθεση μέτρων ανοικτά των βορειοδυτικών ακτών της Ινδίας.

Προκλήθηκε φωτιά, η οποία κατασβέστηκε άμεσα και δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα. Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης, ωστόσο όλες οι υποψίες πέφτουν και πάλι πάνω στους Χούθι της Υεμένης.

Επιπλέον, έχουν σημειωθεί επιθέσεις σε πετρελαιοφόρα και ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό στην Ερυθρά Θάλασσα, γεγονός που πυροδοτεί την υποψία της αμερικανικής στρατιωτικής ηγεσίας για εμπλοκή των Χούθι.

Προχθές πάλι αμερικανικό αντιτορπιλικό κατέρριψε τέσσερα drones τα οποία πέταγαν προς την κατεύθυνση τους στα νότια της Ερυθράς Θάλασσας, τα οποία εκτοξεύθηκαν από περιοχές που ελέγχουν οι Χούθι.

Σύμφωνα με το CNN, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούν ότι το Ιράν βρίσκεται πίσω από όλα αυτά, δηλαδή ότι βοηθάει τους Χούθι, γιατί τους στηρίζει διότι δεν διαθέτουν την απαραίτητη στρατιωτική επάρκεια για τέτοιες επιθέσεις.

Ωστόσο, το Ιράν απέρριψε τις κατηγορίες των Ηνωμένων Πολιτειών ότι βοηθάει τους Χούθι ενώ ο θρησκευτικός αρχηγός του Ιράν ζήτησε από τις αραβικές χώρες να μη συμμετέχουν στον διεθνή συνασπισμό τον οποίο έχουν σχηματίσει οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η αντίσταση (σ.σ. οι ένοπλες οργανώσεις που μάχονται το Ισραήλ) διαθέτει τις δικές της δυνάμεις και ενεργεί με βάση τις δικές της αποφάσεις και δυνατότητες» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαγερί, μιλώντας στο πρακτορείο Mehr.

Αυτές οι επιθέσεις αποτελούν μέρος μιας μεγαλύτερης σειράς επιθέσεων στην περιοχή, με τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία να πιέζουν την Τεχεράνη να αποσύρει την υποστήριξή της προς τους Χούθι και να ελέγξει τις ενέργειές τους. Ωστόσο, το Ιράν φαίνεται να χρησιμοποιεί τους Χούθι ως μέσο για να επηρεάσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.
Το χρονικό των επιθέσεων

Τον Νοέμβριο ισραηλινό εμπορικό πλοίο υπέστη ζημιές στον Ινδικό Ωκεανό λόγω επίθεσης με drone, για την οποία η Ουάσινγκτον κατηγόρησε το Ιράν.

Παράλληλα χθες ένα πετρελαιοφόρο ιδιοκτησίας ναυτιλιακής εταιρείας της Γκαμπόν με σημαία Ινδίας, το MN Saibaba, εξέπεμψε σήμα κινδύνου όταν βρισκόταν στην Ερυθρά Θάλασσα, αφού επλήγη από drone που προήλθε από τις περιοχές της Υεμένης που ελέγχουν οι Χούθι, ανακοίνωσε το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM), διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχουν θύματα.

Άλλο πετρελαιοφόρο, το MV Blaamanen με σημαία Νορβηγίας, επίσης δέχθηκε επίθεση από drone που εκτόξευσαν οι Χούθι, χωρίς ωστόσο να πληγεί, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Αυτές ήταν η 14η και η 15η επίθεση εναντίον εμπορικών πλοίων που εξαπέλυσαν οι Υεμενίτες αντάρτες στην Ερυθρά Θάλασσα από τις 17 Οκτωβρίου, σημείωσε η CENTCOM.

Χθες αξιωματούχος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, ο Μοχαμάντ Ρεζά Νακντί, προειδοποίησε ότι και άλλες θαλάσσιες οδοί θα καταστούν επικίνδυνες, αν συνεχιστεί ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

“Με τη συνέχιση των εγκλημάτων, η Αμερική και οι σύμμαχοί της θα πρέπει να αναμένουν τη γέννηση νέων δυνάμεων αντίστασης και το κλείσιμο άλλων οδών ναυσιπλοΐας”, τόνισε. “Θα πρέπει να αναμένουν σύντομα το κλείσιμο της Μεσογείου, του Γιβραλτάρ και άλλων θαλάσσιων οδών”, πρόσθεσε, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Η Ερυθρά Θάλασσα συνδέει τη Μεσόγειο με τον Ινδικό Ωκεανό και κατά συνέπεια την Ευρώπη με την Ασία. Περίπου 2.000 πλοία διέρχονται κάθε χρόνο από τη διώρυγα του Σουέζ, αριθμός που αντιστοιχεί σχεδόν στο 40% του παγκόσμιου εμπορίου.
Επιχείρηση Prosperity Guardian

Στις 18 Δεκεμβρίου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον σχηματισμό συνασπισμού για την υπεράσπιση της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, στον οποίο συμμετέχουν περίπου 20 χώρες στο πλαίσιο της Operation Prosperity Guardian.

Στο μεταξύ ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον κατηγόρησε σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα σε βρετανική εφημερίδα το Ιράν ότι ασκεί “μια εντελώς κακόβουλη επιρροή στην περιοχή και τον κόσμο”.

“Το Ιράν ασκεί μια εντελώς κακόβουλη επιρροή στην περιοχή και τον κόσμο – αυτό είναι αναμφίβολο”, δήλωσε ο Κάμερον μιλώντας στην Sunday Telegraph.

“Υπάρχουν οι Χούθι, η Χεζμπολάχ, οι παραστρατιωτικές οργανώσεις που στηρίζει το Ιράν στο Ιράκ που επιτίθενται σε βρετανικές και αμερικανικές βάσεις. Και φυσικά η Χαμάς”, πρόσθεσε ο Βρετανός υπουργός. “Πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό το Ιράν να λάβει ένα απολύτως ξεκάθαρο μήνυμα: η κλιμάκωση αυτή δεν θα γίνει ανεκτή”.

Ωστόσο, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, με την εξαίρεση της Ελλάδας, αρνήθηκαν να στείλουν πλοία τους υπό αμερικανική διοίκηση και ζήτησαν η επιχείρηση να τεθεί υπό νατοϊκό ή ευρωπαϊκό μανδύα. Η άρνηση αυτή υπονομεύει την πολιτική διάσταση της επιχείρησης και αυξάνει το ρίσκο για εμπλεκόμενες χώρες, όπως η Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου