Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2023

Η Ισπανία δεν στέλνει φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα, «ραγίζει» το μέτωπο των ΗΠΑ


(AP Photo/Steve Helber)
Η Ισπανία δεν στέλνει φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα, «ραγίζει» το μέτωπο των ΗΠΑ
efsyn.gr
Ποιες χώρες παίρνουν αποστάσεις από τα σχέδια των ΗΠΑ για τον «Φύλακα της Ευημερίας» στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι ισπανικές ένοπλες δυνάμεις δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στον διεθνή συνασπισμό για την προστασία των εμπορικών πλοίων που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα από τις επιθέσεις των Σιιτών ανταρτών Χούθι της Υεμένης.
Η Μαδρίτη, ωστόσο, δεν θα εναντιωθεί στη συμμετοχή άλλων ευρωπαϊκών κρατών, στο πλαίσιο συγκεκριμένης αποστολής.

Η ισπανική κυβέρνηση διευκρίνισε, με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας που δημοσιοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ, πως αντιτίθεται στη διεύρυνση της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Αταλάντη», η οποία από το 2008 μάχεται κατά της πειρατείας στον Ινδικό Ωκεανό. «Η φύση και οι σκοποί της αποστολής (...) δεν έχουν καμιά σχέση με αυτό που φιλοδοξείται να επιτευχθεί στην Ερυθρά Θάλασσα», επισημαίνεται.

«Η Ισπανία δεν θα συμμετάσχει ποτέ σε επιχείρηση μονομερώς», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Πιλάρ Αλεγρία, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση των σοσιαλιστών στη Μαδρίτη δεν θα μετέχει στην πρωτοβουλία παρά μόνο «υπό την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του NATO».

Προηγήθηκε, την Παρασκευή, επικοινωνία του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον κυριακάτικο Τύπο της Ισπανίας, η άρνηση της Μαδρίτης οφείλεται σε ενδοκυβερνητικές πολιτικές ισορροπίες.
Το «ευχαριστώ» των Χούθι σε Ισπανία και οι απειλές

Οι αντάρτες της Υεμένης έχουν κάνει 15 επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων, σύμφωνα με την CENTCOM.

Ο αξιωματούχος των Φρουρών της Επανάστασης Μοχαμάντ Ρεζά Νακντί είπε ότι «με τη συνέχιση των εγκλημάτων, η Αμερική και οι σύμμαχοί της θα πρέπει να αναμένουν τη γέννηση νέων δυνάμεων αντίστασης και το κλείσιμο άλλων οδών ναυσιπλοΐας. Θα πρέπει να αναμένουν σύντομα το κλείσιμο της Μεσογείου, του Γιβραλτάρ και άλλων θαλάσσιων οδών».

«Χαίρει εκτίμησης η άρνηση της Ισπανίας να παρασυρθεί από τα αμερικανικά και τα βρετανικά ψέματα για το ζήτημα της ναυσιπλοΐας», ανέφερε στο X ο Χουσέιν αλ Έζι, υφυπουργός Εξωτερικών των Χούθι.

Υπό αμφισβήτηση ο... «Φύλακας της Ευημερίας»

Η ίδρυση του στρατιωτικού συνασπισμού στην Ερυθρά Θάλασσα, που βαφτίστηκε «Φύλακας της Ευημερίας» (Prosperity Guardian), ανακοινώθηκε από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, τον Λόιντ Όστιν, την περασμένη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον.

Ο Όστιν αρχικά ανέφερε πως θα συμμετείχαν στον συνασπισμό αυτόν δέκα χώρες (ΗΠΑ, Βρετανία, Μπαχρέιν, Καναδάς, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ισπανία και Σεϊχέλες).

Την Πέμπτη 21/12 ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε ότι είναι πρόθυμη να στείλει φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα, εντάσσοντας τη χώρα στους αμερικανικούς σχεδιασμούς.

Όμως, παρά τις φιλόδοξες ανακοινώσεις των ΗΠΑ, κι άλλες χώρες -πέρα από την Ισπανία- παίρνουν αποστάσεις από τον... «Φύλακα της Ευημερίας».

Το γαλλικό υπουργείο Άμυνας ξεκαθάρισε πως τα πλοία της θα παραμείνουν υπό γαλλική διοίκηση και δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα αναπτύξει περισσότερες ναυτικές δυνάμεις. Ήδη μία φρεγάτα βρίσκεται στην περιοχή.

Ακόμα, το υπουργείο Άμυνας της Ιταλίας δήλωσε ότι θα στείλει τη ναυτική φρεγάτα Virginio Fasan στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά σημείωσε πως αυτό αποτελεί μέρος των εν εξελίξει επιχειρήσεών και όχι του συνασπισμού «Prosperity Guardian».

Σε αντίθετο κλίμα, η Βρετανία που ξεκαθάρισε πως το αντιτορπιλικό HMS Diamond θα συμμετάσχει στην επιχείρηση Prosperity Guardian και στήριξε τον συνασπισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου