Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023

Ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα: Επίθεση σε αμερικανικό πολεμικό πλοίο και εμπορικά UPD


(Mass Communication Specialist 1st Class Ryan U. Kledzik/U.S. Navy via AP)
Ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα: Επίθεση σε αμερικανικό πολεμικό πλοίο και εμπορικά UPD
efsyn.gr
Μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτέθηκαν κατά αρκετών εμπορικών πλοίων, αλλά κι ενός αμερικανικού πολεμικού σε μια υπόθεση που αποτελεί σημαντική κλιμάκωση στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής.

Το Πεντάγωνο κρατά προς το παρόν χαμηλά τους τόνους, ενώ δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες για ζημιές στο πολεμικό πλοίο, ενώ, από την πλευρά τους, οι αντάρτες Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για επίθεση σε δύο πλοία, χωρίς να αναφέρουν ότι επιτέθηκαν και κατά πλοίου του αμερικανικού ναυτικού.

«Γνωρίζουμε τις αναφορές σχετικά με επιθέσεις στο USS Carney και εμπορικά σκάφη στην Ερυθρά Θάλασσα και να δώσουμε περισσότερες πληροφορίες μόλις αυτές γίνουν γνωστές» αναφέρει χαρακτηριστικά το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

Νωρίτερα ο βρετανικός στρατός είχε κάνει λόγο για φερόμενη επίθεση με drone και εκρηκτικά χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι Αμερικανοί, σε αυτή τη φάση, δεν έκαναν καμία αναφορά για τους δράστες της επίθεσης, ενώ εκπρόσωπος των Χούθι ανέλαβε την ευθύνη για επιθέσεις σε δύο εμπορικά πλοία τα οποία οι αντάρτες της Υεμένης τα συνδέουν με το Ισραήλ. Δεν είπε λέξη για αμερικανικό πολεμικό πλοίο.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης συνεχίζουν να αποτρέπουν τα ισραηλινά πλοία από το να διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν μέχρι να σταματήσει η ισραηλινή επιθετικότητα κατά των αδελφών μας στη Λωρίδα της Γάζας» αναφέρεται στην ανακοίνωση των Χούθι.

Αργά το βράδυ της Κυριακής ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι τα πλοία αυτά δεν έχουν καμία σχέση με το κράτος του Ισραήλ.

Παράλληλα, η διαχειρίστρια εταιρεία του Bernhard Schulte Shipmanagement ανακοίνωσε ότι δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς ή ρύπανση μετά το περιστατικό με πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων "Number 9". Το πλοίο με σημαία Παναμά επλήγη από βλήμα κατά τη διέλευσή του από το στενό Μπαμπ αλ-Μαντάμπ, αναφέρει η εταιρία σε ανακοίνωση που έστειλε στο Reuters.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου