Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024

Το σχέδιο 10 σημείων του Μπορέλ για το τέλος του πολέμου στη Γάζα

Το σχέδιο 10 σημείων του Μπορέλ για το τέλος του πολέμου στη Γάζα
efsyn.gr
Οι Βρυξέλλες, μέσω του Ζοζέπ Μπορέλ, επιχειρούν να παρέμβουν για να σταματήσει το αιματοκύλισμα στη Μέση Ανατολή. Προτάσεις για ίδρυση παλαιστινιακού κράτους και μια προπαρασκευαστική ειρηνευτική διάσκεψη.

Εδώ και αρκετό καιρό ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, έχει διαμηνύσει ότι προετοιμάζει έναν οδικό χάρτη δέκα σημείων προκειμένου να υπάρξει κατάπαυση πυρός και ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

Μέσα σε μια περίοδο όπου οι ισραηλινές σφαγές στη Γάζα κλιμακώνονται και η ευρύτερη περιοχή μυρίζει μπαρούτι, ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ε.Ε. προτείνει την δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, με κεντρικό σημείο μια προπαρασκευαστική ειρηνευτική διάσκεψη.
Το έγγραφο δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα, όμως το ενημερωτικό δίκτυο Euronews έλαβε γνώση του περιεχομένου και το παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα.
Ανάμεσα σε άλλα, η ειρηνευτική διάσκεψη προβλέπει, εκτός από την Παλαιστίνη και το Ισραήλ, την συμμετοχή «βασικών παραγόντων» όπως η Ε.Ε., οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία, ο Αραβικός Σύνδεσμος και τα Ηνωμένα Έθνη.

Το ζητούμενο, φυσικά, είναι πώς θα συμφωνήσει σε μια τέτοια ιδέα ο Μπένιαμιν Νετανιάχου, ο οποίος μόλις χθες επανέλαβε την ξεκάθαρη αντίθεσή του στην ιδέα των δύο κρατών στην περιοχή.

Ο οδικός χάρτης για την ειρήνη όπως τον δημοσιεύει το Euronews.
Η διαδικασία θα πρέπει να οδηγήσει σε ένα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό Κράτος που θα "ζει πλάι-πλάι" με το Ισραήλ και στην "πλήρη εξομάλυνση" των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και του αραβικού κόσμου.

Οι διεθνείς παράγοντες θα πρέπει να βοηθήσουν τα δύο μέρη να προετοιμάσουν τις βάσεις για την ειρήνη και να συμβάλουν στην οικοδόμηση μιας "αναζωογονημένης πολιτικής εναλλακτικής λύσης" στη Χαμάς.

Οι διεθνείς παράγοντες θα πρέπει "το συντομότερο δυνατό" να διοργανώσουν μια προπαρασκευαστική ειρηνευτική διάσκεψη για την αντιμετώπιση του συνεχιζόμενου πολέμου και, ιδίως, της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.

Η Διάσκεψη θα πρέπει να συγκεντρώσει τους υπουργούς Εξωτερικών και τους διευθυντές διεθνών οργανισμών για να συζητήσουν την ειρηνευτική διαδικασία, ενώ "σχεδόν ταυτόχρονα" θα πραγματοποιούν ξεχωριστές συναντήσεις με τα μέρη της σύγκρουσης.

Η Διάσκεψη θα πρέπει να συστήσει ομάδες εργασίας και να σχεδιάσει το "αρχικό πλαίσιο" για ένα ειρηνευτικό σχέδιο εντός ενός έτους.

Το σχέδιο θα πρέπει να αγγίξει "όσο το δυνατόν πιο πρακτικά" τα κεντρικά στοιχεία για μια συνολική ειρήνη, βασιζόμενο σε προηγούμενα ψηφίσματα του ΟΗΕ και προσπάθειες διαμεσολάβησης.

Το σχέδιο θα πρέπει να παρέχει "ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας" για το Ισραήλ και το μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος, "υπό την προϋπόθεση της πλήρους αμοιβαίας διπλωματικής αναγνώρισης και ενσωμάτωσης τόσο του Ισραήλ όσο και των Παλαιστινίων στην περιοχή".

Η Διάσκεψη θα πρέπει να διαβουλεύεται με τα μέρη της σύγκρουσης "σε κάθε βήμα και ανά πάσα στιγμή" κατά τη διάρκεια της εκπόνησης του ειρηνευτικού σχεδίου. Κρίσιμο είναι ότι, αν κάποια από τις δύο πλευρές αποφασίσει να αποσυρθεί, οι εργασίες θα πρέπει να συνεχιστούν παρ' όλα αυτά.

Μόλις είναι έτοιμο, το σχέδιο θα πρέπει να παρουσιαστεί στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους. "Θα είναι στο χέρι τους να διαπραγματευτούν το τελικό κείμενο", αναφέρει το έγγραφο.

Παράλληλα με τη διαδικασία, οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη θα πρέπει να προσπαθήσουν να μετριάσουν τη συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση, να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων, να αποτρέψουν την περιφερειακή κλιμάκωση, να ενισχύσουν τη δημοκρατική νομιμότητα της Παλαιστινιακής Αρχής και να υποστηρίξουν την ανοικοδόμηση της Γάζας, μεταξύ άλλων στόχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου