Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024

Ισραήλ: 120.000 διαδηλωτές ζήτησαν την παραίτηση του πρωθυπουργού Νετανιάχου

Περίπου 120.000 Ισραηλινοί διαδήλωσαν χθες Σάββατο στο Tελ Αβίβ, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Κατηγορούσαν την κυβέρνησή του ότι δεν κάνει αρκετά για να διασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων που εξακολουθεί να κρατά η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες ισραηλινές πόλεις, την παραμονή της συμπλήρωσης 100 ημερών από την έναρξη του πολέμου, τον οποίο πυροδότησε η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, με την Ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου να απαντά με πολεμική επιχείρηση, που ξεπερνά κάθε προηγούμενο Εγκλημάτων Πολέμου,  την Γενοκτονία και την Εθνοκάθαρση στη Λωρίδα της Γάζας εις βάρος του λαού της Παλαιστίνης.
Από τους συνολικά 240 Ισραηλινούς Ομήρους, πολλοί έχουν χάσει την ζωή τους από τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού, ενώ κατά τη διάρκεια ολιγοήμερης εκεχειρίας τον Νοέμβριο, απελευθερώθηκαν 105 όμηροι σε αντάλλαγμα για 240 Παλαιστίνιους που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές. Έκτοτε, όμως, δεν έχουν προκύψει αχτίδες ελπίδας για τις οικογένειες των υπολοίπων ομήρων, οι οποίες αγωνιούν για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων.

Η δημοτικότητα του Νετανιάχου καταποντίστηκε καθώς μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης του καταλογίζει ότι απέτυχε να προετοιμάσει επαρκώς τις υπηρεσίες ασφαλείας. Ενώ στο αντιπολεμικό κίνημα επικρατεί η αντίληψη ότι βασική ευθύνη έχει το Ισραήλ με την κατακτητική του πολιτική, το Απαρντχάιντ εις βάρος των Παλαιστινίων και την ακραία δράση των δολοφόνων ακροδεξιών Εποίκων που καταλαμβάνουν εδάφη των Παλαιστινίων στην Δυτική Όχθη. 
Είχε προηγηθεί κύμα μαζικών διαδηλώσεων εναντίον της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος που προωθούσε η κυβέρνηση Νετανιάχου. Το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε προ ημερών νόμο-κλειδί της προωθούμενης δικαστικής μεταρρύθμισης, μέσω της οποίας η κυβέρνηση επεδίωξε να περιορίσει τις εξουσίες του.

Πηγές: dpa / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου