Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024

Ιστορική ήττα του Ισραήλ στη Γάζα από την παλαιστινιακή αντίσταση



Της Αντωνίας Πάνου

‘Εχουν περάσει τρεις μήνες από την επίθεση της Χαμάς, στις 7 Οκτώβρη, και την έναρξη των ακατάπαυστων ισραηλινών αεροπορικών εναέριων επιδρομών στη Γάζα .΄Εχουν καταγραφεί ~22.700 νεκροί στο θύλακα με το 70% αυτών γυναίκες και παιδιά. Εχουν πληγεί όλες οι υποδομές , τα νοσοκομεία, τα σχολεία , οι εκκλησίες και τα τζαμιά, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία, συντριπτικό μέρος των κατοικιών έχουν μετατραπεί σε σωρό από μπάζα και ερείπια, ο πληθυσμός των περίπου δύο τριακοσίων εκατομμυρίων κατοίκων λιμοκτονεί και μαστίζεται από αρρώστιες .

Αλλά η Χαμάς παρόλες, τις περί αντιθέτου, διαβεβαιώσεις των ισραηλινών ιθυνόντων δεν φαίνεται να έχει αποδυναμωθεί.

Αντίθετα, όπως αρχίζουν να το διαβεβαιώνουν και κορυφαίοι εμπειρογνώμονες της Δύσης όπως ο Πώλ Ρότζερς[1], εφεδροι στρατιωτικοί του Ισραήλ και όλη η φιλοπαλαιστινιακή αντίσταση, το δόγμα της «μαζικής ισχύος του Ισραηλινού στρατού πέφτει».

Το Ισραήλ δεν μπορεί να νικήσει τη Χαμάς

Όπως λογικά υποστηρίζει ο καθηγητής: H Χαμάς πολεμά στο έδαφός της με χιλιάδες νέους μαχητές προετοιμασμένους και έτοιμους να πεθάνουν, καθιστώντας "εξαιρετικά δύσκολο", σε μια πιο συμβατικά οργανωμένη χώρα, να νικήσει τέτοιες ομάδες. Η Χαμάς είναι "σίγουρα πιο αποτελεσματική" σε ορισμένες από τις χρήσεις των όπλων της στις σημερινές συνθήκες. Το δίκτυο των τούνελ της, είναι ακόμη πιο εκτεταμένο και πιο οργανωμένο από ό,τι υπέθεταν οι Ισραηλινοί, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η Χαμάς έχει καταφέρει να κρύψει ομήρους παρά το πολύ υψηλό επίπεδο παρακολούθησης και πληροφοριών από την ισραηλινή πλευρά.

Οι Ισραηλινοί έχουν αναπτύξει την αεροπορική ισχύ σε πολύ εξελιγμένο επίπεδο, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι οποιοσδήποτε σύγχρονος στρατός διεξάγει αυτού του είδους τον ανταρτοπόλεμο, σε ένα αστικό περιβάλλον με πολλά ερείπια και πολλά εμπόδια γύρω του, «θα τα βρει πολύ δύσκολα», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό ισχύει τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ σε πρόσφατους πολέμους, και άλλους.

Ψευδή στατιστικά στοιχεία από το Ισραήλ.

Ο Ρότζερς έχει σημειώσει ότι υπάρχουν στην πραγματικότητα αντιφάσεις εντός του ίδιου του ισραηλινού στρατού, ως προς τα στατιστικά που ανακοινώνουν.

‘Ετσι για παράδειγμα, τα επίσημα ισραηλινά στοιχεία για τις απώλειες έδειξαν περισσότερους από 460 στρατιώτες νεκρούς στη Γάζα, το Ισραήλ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, και περίπου 1.900 τραυματίες. Ωστόσο, τα αντίστοιχα στοιχεία άλλων αξιόπιστων πηγών πρότειναν πολύ υψηλότερους αριθμούς.

Ακόμη και ένα τμήμα του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας που ασχολείται με την αποκατάσταση ανέφερε διαφορετικά στοιχεία στο υπουργείο, δίνοντας έναν αριθμό περίπου 5.000 τραυματιών, ενώ η επίσημη γραμμή ήταν πιο κοντά στους 2.500. Σύμφωνα με το τμήμα αποκατάστασης, πάνω από 2.000 στρατιωτικοί είχαν καταγραφεί ως ανάπηροι από τις 7 Οκτωβρίου - με το 58% όλων όσων είχε περιθάλψει να πάσχουν από σοβαρούς τραυματισμούς στα χέρια και τα πόδια τους, ποσοστό πολύ υψηλότερο από τον επίσημο αριθμό.

Υψηλόβαθμα στελέχη του ισραηλινού στρατού είχαν προειδοποιήσει από καιρό για την αδυναμία του ισραηλινού στρατού .

Ο Γιτζάκ Μπρικ, υποστράτηγος (έφεδρος) του ισραηλινού στρατού και πρώην διαμεσολαβητής των δυνάμεων κατοχής, σήμανε συναγερμό πριν από μήνες ότι «η Χαμάς θα μπορούσε να εξαπολύσει επίθεση στο Ισραήλ» και ότι «η χώρα έπρεπε να προετοιμαστεί για έναν πολυμέτωπο πόλεμο δεδομένης της κατάστασης στα σύνορα με τον Λίβανο». Ο Μπρικ είχε προειδοποιήσει ότι ο ισραηλινός στρατός έχει μετατραπεί σε έναν στρατό που βασίζεται κυρίως στην αεροπορία και δεν είναι σε θέση να κερδίσει έναν πόλεμο χερσαίων επιχειρήσεων. Τα πράγματα πάντως δεν φαίνονται τόσο καλά ούτε και για την ισραηλινή πολεμική αεροπορία. Ο πρώην αρχηγός της , υποστράτηγος Αμικάμ Νορκίν, προειδοποίησε πέρυσι ότι «η χώρα δεν απολαμβάνει πλέον απεριόριστη ελευθερία δράσης στον ουρανό του Λιβάνου». Οι Μπρικ και Νορκίν είχαν υποδείξει ουσιαστικά ότι το Ισραήλ δεν είναι σε θέση να κερδίσει μόνο του τον πόλεμο κατά της Χαμάς. Αλλά σύμφωνα με τον Ρότζερς, είναι απίθανο οι Ηνωμένες Πολιτείες να θελήσουν να εμπλακούν με χερσαίες δυνάμεις για να βοηθήσουν τον ισραηλινό στρατό. Οι ίδιες έχουν βιώσει πολλά προβλήματα, με αυτό το είδος πολέμου, όταν πολεμούσαν στη Μέση Ανατολή.

Υποστήριξη της Χαμάς

Αντίθετα η Χαμάς έχει στο πλευρό της όχι μόνο τους λαούς όλου του κόσμου, πολλές κυβερνήσεις χωρών της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας αλλά και τις αντάρτικες ομάδες του Λιβάνου (Χεζμπολάχ), τους Χούτι της Υεμένης ,τις Δυνάμεις Λαϊκής κινητοποίησης στο Ιράκ, τους Φρουρούς της επανάστασης του Ιράν.

Ακόμα, στις 11.01.2014, εκδικάζεται ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου, η προσφυγή της Δημοκρατίας της Νότιας Αφρικής εναντίον του κράτους του Ισραήλ για παραβίαση και καταπάτηση της “Διεθνούς Σύμβασης ενάντια στη Γενοκτονία” Παρόλο που οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου δεν είναι δεσμευτικές για το κράτος στο οποίο απευθύνονται, έχουν σαφώς διεθνή αντανάκλαση.

Η προσφυγή αυτή αφορά «πράξεις που απειλούνται, υιοθετούνται, γίνονται από την κυβέρνηση και τον στρατό του κράτους του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού, μιας διακριτής εθνικής, φυλετικής και εθνοτικής ομάδας, μετά τις επιθέσεις στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 [2]»…

Aποκαλυπτικός λόγος του ηγέτη της Χεζμπολάχ Σαγιέντ Χασάν Νασράλα για την κατάσταση της αντίστασης στη Μέση Ανατολή.

Η κατάσταση και οι επιχειρήσεις στο Νότιο Λίβανο.

Μιλώντας στην τελετή μνήμης για τον εκλιπόντα αξιωματούχο της Χεζμπολάχ, Χατζή Μοχάμαντ Γιάγκι (Αμπού Σαλίμ) στο Μπααλμπέκ την Παρασκευή 05.01.2024, ο Σαγίντ Νασράλα ανάφερε ότι η συνεχιζόμενη μάχη στο νότο αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για την πλήρη απελευθέρωση του Λιβάνου.(Περιοχές του Νότιου Λιβάνου είναι ακόμη υπό την κατοχή των Ισραηλινών από το 2006)

Ακόμα αποκάλυψε ότι:

“Σχετικά με το μέτωπο της ισλαμικής αντίστασης που αντιτίθεται στον σιωνιστικό εχθρό κατά μήκος των νότιων λιβανέζικων συνόρων ( έχουν ξεκινήσει επιχειρήσεις μία ημέρα μετά την έναρξη της επιχείρησης Al-Aqsa Flood,) είπε ότι σε πάνω από 100 χιλιόμετρα και από 90 ημέρες, η αντίσταση στοχεύει συστηματικά όλες τις θέσεις του εχθρού στα σύνορα και πολυάριθμες τοποθεσίες και οικισμούς στα μετόπισθεν, ως απάντηση στις σιωνιστικές επιθέσεις εναντίον αμάχων. Η αντίσταση έχει ήδη εκτελέσει πάνω από 670 επιχειρήσεις[3] τους τελευταίους μήνες, όπου σε ορισμένες ημέρες έχουν πραγματοποιηθεί έως και 23 επιχειρήσεις», δήλωσε ο Σαγίντ Νασράλα. «Κάθε εχθρική τοποθεσία τέθηκε συστηματικά στο στόχαστρο, εστιάζοντας στον τεχνικό εξοπλισμό και τον εξοπλισμό πληροφοριών. Κανένας συνοριακός σταθμός δεν έμεινε ανέγγιχτος. Ο τεχνικός εξοπλισμός που στοχοποιήθηκε από την αντίσταση εκτιμάται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια[4]»

Στην ομιλία του ο Sayyed Nasrallah επεσήμανε ότι ένα αποτέλεσμα των μαχών στο νότιο μέτωπο του Λιβάνου ήταν ο εκτοπισμός των ισραηλινών -βασικά εποίκων- από τους βόρειους οικισμούς, αντιστρέφοντας την ιστορική τάση όπου οι Λιβανέζοι ήταν αυτοί που εκτοπίζονταν κατά τη διάρκεια των πολέμων. "Αυτός ο εκτοπισμός αναμένεται να ασκήσει ψυχολογική, πολιτική και πίεση ανασφάλειας στην κυβέρνηση του εχθρού, μαζί με την αύξηση της ανησυχίας στο βόρειο μέτωπο".

Απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με τη σκοπιμότητα του ανοίγματος του βόρειου μετώπου στο Ισραήλ , ο Σαγίντ Νασράλλα επιβεβαίωσε ότι οι πρωταρχικοί στόχοι ήταν και είναι να πιεστεί η κυβέρνηση του εχθρού, να εξαντληθεί ο εχθρός για να σταματήσει την επίθεση στη Γάζα και να ανακουφιστεί η αντίσταση από την πίεση που ασκείται στο πεδίο των μαχών. Διαβεβαίωσε ότι αυτοί οι στόχοι επιτεύχθηκαν μέσω του λιβανικού μετώπου, αναγκάζοντας τον εχθρό να αναπτύξει σημαντικό αριθμό στρατιωτών και να αποκρύψει πληροφορίες απόσυρσης ολόκληρων μεραρχιών και ταξιαρχιών από τη Γάζα λόγω του φόβου των εξελίξεων στο μέτωπο.

Απευθυνόμενος στους εποίκους που αναζητούν "λύση" με τη Χεζμπολάχ, ο Νασράλα προειδοποίησε ότι μια τέτοια επιλογή είναι λανθασμένη και θα είναι οι πρώτοι που θα πληρώσουν το τίμημα. Τους προέτρεψε να στραφούν στην κυβέρνησή τους για να σταματήσει η επιθετικότητα κατά της Γάζας, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα οδηγούσε μόνο σε περισσότερες μετακινήσεις και υψηλότερο κόστος για τους εποίκους στο βορρά.

Απαντώντας στα σχόλια του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για τις διασυνοριακές αψιμαχίες , ο Σαγίντ Νασράλα τον προκάλεσε να αναγνωρίσει την καταστροφή όλων των ισραηλινών εγκαταστάσεων στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ. Ο Sayyed Nasrallah υπογράμμισε ότι αυτό που συμβαίνει στα νότια σύνορα του Λιβάνου είναι ένας πραγματικός πόλεμος, πολύ πέρα από κάποιες αψιμαχίες. "Η εποχή των αψιμαχιών για την οποία υπερηφανεύεται ο Νετανιάχου ανήκει πλέον στο παρελθόν, καθώς βρισκόμαστε σήμερα σε μια απτή και ουσιαστική μάχη".

Είναι μια ευκαιρία για τον Λίβανο να απελευθερώσει το υπόλοιπο της γης του μετά την παύση της επίθεσης κατά της Γάζας, που εκτείνεται από την περιοχή Β1 μέχρι τα αγροκτήματα Shebaa. Τόνισε ακόμα ότι ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις δεν θα αποφέρουν αποτελέσματα αν δεν σταματήσει η επίθεση κατά της Γάζας.

Στην ομιλία του την Τετάρτη, ο Σαγίντ Νασράλα προειδοποίησε τον ισραηλινό εχθρό να μην εξαπολύσει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο κατά του Λιβάνου, διότι η Ισλαμική Αντίσταση θα πολεμήσει τότε χωρίς κανένα όριο.

Για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Σάλεχ Αλ Αρούρι

Την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ δήλωσε ότι η απάντηση στο χτύπημα που σκότωσε τον νούμερο δύο της Χαμάς στη Βηρυτό είναι "αναπόφευκτη".-Το χτύπημα, που αποδίδεται στο Ισραήλ, είχε στόχο το διαμέρισμα του Σάλεχ Αλ Αρούρι στα νότια προάστια της λιβανέζικης πρωτεύουσας στις 2 Ιανουαρίου, και σκότωσε τον ηγέτη και άλλα έξι στελέχη της Χαμάς. «Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί σε μια τόσο σοβαρή παραβίαση, διότι αυτό θα σήμαινε ότι ολόκληρος ο Λίβανος θα εκτεθεί» στο μέλλον, τόνισε ο Χασάν Νασράλα. «Οι μαχητές μας σε όλες τις παραμεθόριες περιοχές (...) θα απαντήσουν σε αυτή την επικίνδυνη παραβίαση»

Περί του λόγου το αληθές , το Σάββατο 6. 01.24, εκτοξεύθηκαν δεκάδες ρουκέτες κατά του Ισραήλ από τη Hezbollah στο νότιο Λίβανο ως «αρχική απάντηση» στην δολοφονία του αρχηγού της Hamas, Saleh al-Arouri. Η Hezbollah ανακοίνωσε ότι στόχευσε μια ισραηλινή στρατιωτική εγκατάσταση στην περιοχή Mount Meron στο βόρειο Ισραήλ, με 62 «διάφορους τύπους πυραύλων».
Τέθηκαν σε συναγερμό 90 κοινότητες σε όλο το βόρειο Ισραήλ, αλλά ο Ισραηλινός Στρατός ανακοίνωσε ότι στόχος ήταν μόνο η περιοχή Mount Meron.
Μία ώρα αργότερα, σειρήνες ακούστηκαν και πάλι σε 40 κοινότητες στο βόρειο Ισραήλ, καθώς αρκετά ακόμη βλήματα εκτοξεύτηκαν από τη Hezbollah στις περιοχές Metula και Margaliot στα σύνορα.
Σύμφωνα με το Al Jazeera ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε πλήγματα βαθιά στα σύνορα του Λιβάνου, βομβάρδισε σπίτι σχεδόν 40 χιλιόμετρα από τα σύνορα.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant δήλωσε την ίδια μέρα ότι το Ισραήλ "προτιμά τη διπλωματική οδό από τη στρατιωτική" για την αποκατάσταση της ηρεμίας στα βόρεια σύνορα.. Σύμφωνα με δυτικές διπλωματικές πηγές, δυτικοί απεσταλμένοι που εργάζονται για να αποτρέψουν μια πυρκαγιά στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών πρότειναν μια διευθέτηση των συνοριακών διαφορών μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ για να επέλθει παύση των εχθροπραξιών,

Ιρακινό μέτωπο

Μιλώντας για την κατάσταση στο Ιράκ, ο Σαγίντ Νασράλα τόνισε ότι είναι μια ιστορική ευκαιρία για τη χώρα να απαλλαγεί από την αμερικανική κατοχή, ιδίως δεδομένης της τρέχουσας στρατηγικής ήττας που αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

Επισήμανε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν βάλει στο στόχαστρο μέλη των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης στο Ιράκ, τονίζοντας την ευκαιρία του Ιράκ να απελευθερωθεί από την εξαπάτηση και τα ψέματα της αμερικανικής κατοχής.

Ζήτησε δε την εκδίωξη των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ, υποστηρίζοντας ότι το Ιράκ δεν χρειάζεται τους Αμερικανούς για την καταπολέμηση του ISIL. Τόνισε ως εθνική ευλογία την αλληλεγγύη με τη Γάζα που είναι το ουσιαστικό μέρος της ευκαιρίας για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ.

«Υπάρχουν ενδείξεις, είπε, ότι ορισμένα στοιχεία που συνδέονται με το ISIL στη Συρία έχουν αναζητήσει καταφύγιο ή υποστήριξη από τις αμερικανικές δυνάμεις», δήλωσε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ.

Μέτωπο της Υεμένης

Ο ανώτατος διοικητής της Χεζμπολάχ επαίνεσε την Ανσαρουλά [5], τον Αμπντούλ Μαλίκ Αλ Χούθι και την κυβέρνηση στη Σαναά για τη σταθερότητά τους.«Ένα σημαντικό εθνικό επίτευγμα είναι ότι η κυβέρνηση της Σαναά έχει εξελιχθεί από εσωτερική παράταξη σε κομβικό στοιχείο της διεθνούς εξίσωσης, αναγκάζοντας τον κόσμο να την υπολογίζει παρά τις προσπάθειες περιθωριοποίησής της», δήλωσε.

Απευθυνόμενος δε στις πρόσφατες διαδηλώσεις του λαού της Υεμένης, ο Σαγίντ Νασράλα τόνισε ότι «το μήνυμα της Υεμένης προς την Αμερική είναι ότι δεν αντιμετωπίζει απλώς μια κυβέρνηση, ένα κράτος ή έναν στρατό με το όνομα Ανσαρουλά. Αντιθέτως, αντιμετωπίζει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους της Υεμένης με μια ιστορία επιβολής ηττών στους κατακτητές.»

Κατέληξε δηλώνοντας ότι η Υεμένη κερδίζει όλο και περισσότερη υπερηφάνεια στον αραβικό και ισλαμικό κόσμο, καθώς και στα μάτια φίλων και εχθρών. ΄Εχει πλέον εδραιωθεί σταθερά στις περιφερειακές και διεθνείς ισορροπίες, και ο κόσμος το έχει προσέξει.

Προς την Ισλαμική Αντίσταση.

Απευθυνόμενος στις οικογένειες των μαρτύρων της Ισλαμικής Αντίστασης, ο Σαγίντ Νασράλα εξέφρασε ολόψυχα την πρόθεσή του να λάβει μέρος στα συλλυπητήρια

Ανανέωσε τα συλλυπητήριά του στους μάρτυρες του Ιράν που έπεσαν στο ιερό του Χατζί Κασέμ Σολεϊμάνι στο Kerman. Εξέφρασε συλλυπητήρια στο Ιράκ, τον Σαγίντ Αλή Σιστανί[6] , τις Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης και το Κίνημα Nujaba για το μαρτύριο του Hajj Abu Taqwa al-Saidi.

Ακόμα διέθεσε σημαντικό μέρος της ομιλίας του για να μιλήσει για τον Χατζή Αμπού Σαλίμ Γιάγκι του οποίου η τελετή μνήμης πραγματοποιήθηκε στο ιερό Sayyeda Khawla στο Μπααλμπέκ . “Ο Χατζή Αμπού Σαλίμ αναδείχθηκε ως επαναστατική δύναμη και αφοσιωμένος ακτιβιστής στην περιοχή του Μπααλμπέκ, αφήνοντας ανεξίτηλο σημάδι στο περιβάλλον του”.

Ειδήσεις από το πεδίο των επιχειρήσεων στη Γάζα.

Ο λόγος του Σαγίντ Νασράλα και οι δηλώσεις των ειδικών ερευνητών και ισραηλινών εφέδρων στρατιωτικών είναι συμβατοί με τις τελευταίες ειδήσεις από το πεδίο των επιχειρήσεων .

Αποχώρησε ο ισραηλινός στρατός από το Βόρειο Τμήμα της Γάζας – Τακτική νίκη της Hamas
Σύμφωνα με τηλεοπτικό δίκτυο Al Mayadeen στις 6 Δεκεμβρίου:
Αποδίδει ο πόλεμος χαρακωμάτων στην πόλη της Γάζας από τη Hamas καθώς οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) αποσύρθηκαν σχεδόν πλήρως από το βόρειο τμήμα της.


Στην κεντρική Γάζα λαμβάνουν χώρα μάχες που συμπίπτουν με έντονα χτυπήματα από τον IDF. Οι μαχητές της αντίστασης παρενοχλούν συνεχώς τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής στους άξονες του βορρά και της Γάζας, κάτι που εμπόδισε τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής να δημιουργήσουν ασφαλείς Εξόδους διαφυγής.

Κοντά στο διαχωριστικό τείχος με τα ισραηλινά εδάφη στα ανατολικά του Khan Younis, οι IDF δεν μπόρεσαν να επιτύχουν καμία πρόοδο λόγω των «επιχειρήσεων της Αντίστασης», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Επιδρομές στη Δυτική Όχθη

Παράλληλα, Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν τις επιδρομές στη Δυτική Όχθη, με καταστροφές υποδομών και συλλήψεις Παλαιστινίων.
Οι σφοδρότερες συγκρούσεις έγιναν στην κατεχόμενη πόλη Nablus όπου ο ισραηλινός στρατός μπήκε στον προσφυγικό καταυλισμό Balata της πόλης, εισέβαλε σε σπίτια και έστησε ελεύθερους σκοπευτές στις στέγες.
Επίσης συγκρούσεις σημειώθηκαν στον προσφυγικό καταυλισμό Suat κοντά στην Ανατολική Ιερουσαλήμ Τουλάχιστον 325 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 3.800 έχουν τραυματιστεί σε σχεδόν καθημερινές επιδρομές των ισραηλινών δυνάμεων σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου.

Οι Ισραηλινοί έποικοι κλέβουν γη, στη Δυτική Όχθη, όσο βομβαρδίζεται η Γάζα
Από τις 7 Οκτωβρίου, οι Ισραηλινοί έποικοι, συχνά θωρακισμένοι πίσω από τις επιδρομές των ισραηλινών στρατωτικών δυνάμεων, έχουν εντείνει τις επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων αρπάζοντας τη γη τους και προσαρτώντας όλο και περισσότερες περιοχές σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Σύμφωνα με τη ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Peace Now, το αποτέλεσμα είναι μια μια «άνευ προηγουμένου αύξηση των εποικιστικών δραστηριοτήτων», με τη δημιουργία εννέα νέων φυλακίων για την ανέγερση Ισραηλινών οικισμών στη Δυτική Όχθη.

Το πολιτικό μέλλον του Νετανιάχου εν αμφιβόλω.

Ο κ. Netanyahu, ο οποίος αναμένεται να δικαστεί για τρεις υποθέσεις διαφθοράς εδώ και χρόνια, δεν θέλει να διενεργηθεί τέτοια έρευνα παρά μετά το τέλος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.
Επικριτές του δεξιού πρωθυπουργού θεωρούν πως πρόθεσή του είναι ο πόλεμος να τραβήξει σε μάκρος, ώστε να παραμείνει στην εξουσία. Οι συνεχείς αποτυχίες και αδυναμία διάσωσης των ομήρων έχουν “κολλήσει “ στον τοίχο την κυβέρνηση του Νετανιάχου που το πολιτικό μέλλον του τίθεται και πάλι εν αμφιβόλω.

Μόνο το 15% των Ισραηλινών επιθυμεί την παραμονή του στο αξίωμα μετά το τέλος του πολέμου στη Γάζα, σύμφωνα με νέα έρευνα κοινής γνώμης του Ινστιτούτου Δημοκρατίας του Ισραήλ.

Το Μέτωπο στο Ιράν.

Τέλος, ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης στο Ιράν, ο Χοσεΐν Σαλαμί, δεσμεύθηκε σήμερα να πλήξει τους εχθρούς της χώρας όπου κι αν βρίσκονται, καθώς η ένταση οξύνεται σε βασικές θαλάσσιες οδούς στις οποίες οι Υεμενίτες Χούτι δεν επιτρέπουν τη διέλευση πλοίων ισραηλινών συμφερόντων. «Σήμερα βρισκόμαστε σε ανοικτή μάχη με τον εχθρό», δήλωσε ο Σαλαμί στη διάρκεια τελετής στην παράκτια πόλη Μπαντάρ Αμπάς στο νότιο Ιράν, όπου το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας παρουσίασε ένα νέο πλοίο, το Αμπού Μάχντι[7] και 100 εκτοξευτήρες ρουκετών.

[1] Ομότιμος καθηγητής ειρηνευτικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ και σύμβουλος παγκόσμιας ασφάλειας στην Oxford Research Group (ORG).

[2]... Μόνο μέχρι τις 29 Οκτωβρίου 2023, υπολογίζεται ότι 6.000 βόμβες την εβδομάδα έπεφταν στον μικροσκοπικό θύλακα. Μέσα σε μόλις δύο μήνες, οι στρατιωτικές επιθέσεις του Ισραήλ "προκάλεσαν μεγαλύτερη καταστροφή από την ισοπέδωση του Χαλεπίου της Συρίας μεταξύ 2012 και 2016, της Μαριούπολης της Ουκρανίας, ή, αναλογικά, από τους βομβαρδισμούς των Συμμάχων στη Γερμανία κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο Η καταστροφή που προκάλεσε το Ισραήλ είναι τόσο ακραία που “η Γάζα έχει πλέον ένα διαφορετικό χρώμα και μια διαφορετική υφή. …Η κατάσταση επιδεινώνεται γρήγορα σε μια καταστροφή με δυνητικά μη αναστρέψιμες συνέπειες για το σύνολο των Παλαιστινίων και για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Μια τέτοια έκβαση πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος”…

[3] Οι στοχοθετημένες τοποθεσίες περιλάμβαναν 48 συνοριακές τοποθεσίες και 11 οπίσθιες θέσεις. Επιπλέον, 50 συνοριακά σημεία, όπου οι στρατιώτες του εχθρού αναζητούσαν καταφύγιο, αποτέλεσαν επανειλημμένα στόχους, καθώς και 17 οικισμοί. Οι διασυνοριακές συγκρούσεις έχουν προκαλέσει τον θάνατο 175 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 129 ήταν μαχητές της Hezbollah και περισσότεροι από 20 ήταν άμαχοι ανάμεσά τους τρεις δημοσιογράφοι.
Στο βόρειο Ισραήλ έχουν σκοτωθεί εννέα στρατιώτες και πέντε άμαχοι, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές αρχές.

[4] Περιλαμβάνεται η καταστροφή αρμάτων μάχης και οχημάτων. Ο Σαγίντ Νασράλα επικαλέστηκε εχθρικές πηγές από το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας, δηλώνοντας ότι ο αριθμός των ανάπηρων στρατιωτών μπορεί να έχει φτάσει τις 12 χιλιάδες από τις 7 Οκτωβρίου. οι ειδικοί εντός της εχθρικής οντότητας εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι τρεις φορές υψηλότερος από αυτόν που αποκαλύπτει ο στρατός κατοχής. Σύμφωνα με πηγές του ισραηλινού υπουργείου Υγείας, υπάρχουν πάνω από 2.000 θύματα στο βόρειο μέτωπο.

[5] Ανσαρουλά: Η οργάνωση Αντίστασης των Χούτι

[6] Ο Αγιατολάχ Σιστανί ιρανός αλλά με έδρα στο Ιράκ τάσσεται υπέρ της επιβεβαίωσης ενός κοσμικού κράτους σε αυτό : γνωρίζει ότι μετά τη νίκη κατά του Ισλαμικού Κράτους, οι σιίτες θα πρέπει να συνεργαστούν με τους σουνίτες και τους Κούρδους για να οικοδομήσουν το νέο Ιράκ, το οποίο έχει προκύψει από πολλές συγκρούσεις μετά το 1981. Είναι υπέρ ενός κράτους όπου η θρησκεία δεν θα παίζει πλέον πολιτικό ρόλο και όπου οι πεποιθήσεις όλων θα γίνονται σεβαστές. Θεωρείται σοφός με μεγάλο κύρος στην Ισλαμική κοινότητα.

[7] Το πλοίο πήρε το όνομά του από τον Αμπού Μάχντι αλ Μουχάντις, τον διοικητή των ιρακινών Χασντ αλ Σάαμπι (Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης) που σκοτώθηκε μαζί με τον Ιρανό στρατηγό Κασέμ Σολεϊμανί επικεφαλής της Δύναμης Κοντς του επίλεκτου σώματος των Φρουρών της Επανάστασης, σε αμερικανικό πλήγμα στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης το 2020.

Πηγή: kommon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου