Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024

Save the Children: Κάθε μέρα ακρωτηριάζονται τα πόδια 10 παιδιών στη Γάζα


(AP Photo/Mohammed Dahman)
Save the Children: Κάθε μέρα ακρωτηριάζονται τα πόδια 10 παιδιών στη Γάζα
efsyn.gr
Με τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς πια να έχει εισέλθει στον τέταρτο μήνα, κάθε μέρα βαραίνει ο «φόρος αίματος» που πληρώνουν τα παιδιά. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά της οργάνωσης για τα δικαιώματα του παιδιού Save the Children πως κάθε μέρα πάνω από δέκα παιδιά χάνουν το ένα ή και τα δυο τους πόδια από τότε που ξέσπασαν οι εχθροπραξίες.

«Έχω δει γιατρούς και νοσοκόμους να είναι εντελώς συγκλονισμένοι όταν τα παιδιά έρχονται με τραύματα από έκρηξη. Ο αντίκτυπος του να βλέπεις παιδιά να πονάνε τόσο πολύ και να μην έχουν τον εξοπλισμό, τα φάρμακα για τη θεραπεία τους ή την ανακούφιση του πόνου είναι υπερβολικός ακόμη και για έμπειρους επαγγελματίες. Ακόμα και σε εμπόλεμη ζώνη δεν μπορείς να συμφιλιωθείς με τις εικόνες και τους ήχους ενός μικρού παιδιού που ακρωτηριάζεται από βόμβες, πόσο μάλλον να κατανοηθούν εντός των ορίων της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Jason Lee, Διευθυντής της Save the Children για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Περισσότερα από 1.000 παιδιά έχουν ακρωτηριαστεί στο ένα ή και τα δύο πόδια από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τη UNICEF. Πολλές από αυτές τις επεμβάσεις έγιναν χωρίς αναισθησία, σημείωσε η Save the Children, «με το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα να είναι διαλυμένο από τη σύγκρουση και τις μεγάλες ελλείψεις γιατρών και νοσοκόμων και ιατρικών προμηθειών όπως αναισθησία και αντιβιοτικά, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ)».

Τα παιδιά «πεθαίνουν με κάθε πιθανό τρόπο» δήλωσε χθες χαρακτηριστικά στο Al Jazeera η Tanya Haj-Hassan, γιατρός της γνωστής οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα». Μάλιστα, εκτίμησε ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να έχουν σκοτωθεί περίπου δέκα χιλιάδες παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας, από τις 7 Οκτωβρίου του 2023.

Σημειώνεται ότι όσα παιδιά γλιτώνουν από τις βόμβες και τις επιχειρήσεις, κινδυνεύουν να πεθάνουν από πείνα ή επιδημίες

Δραματική έκκληση της UNRWA

“People are trying their best to live their lives and take care of their children”@ScottAnderGaza tells @CNN he doesn’t know how much more people in 📍#Gaza can bear in these dire conditions, without sufficient food, shelter, water and any basic amenities. pic.twitter.com/QMmfCacd2E— UNRWA (@UNRWA) January 7, 2024

Το άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι η πείνα. Ο αναπληρωτής διευθυντής της UNRWA στη Γάζα, Σκοτ Άντερσον, μίλησε στο CNN για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα.

«Τα επίπεδα πείνας είναι αρκετά σοβαρά στη Γάζα. Από τη Ράφα προς τα βόρεια, τα πράγματα χειροτερεύουν, όσο πιο βόρεια πηγαίνετε. Κάνουμε μια συντονισμένη προσπάθεια για να προσπαθήσουμε να εισαγάγουμε περισσότερα τρόφιμα στη Γάζα και να βεβαιωθούμε ότι πηγαίνουν σε άτομα που έχουν ανάγκη, συμπεριλαμβανομένων των 1,4 εκατομμυρίων ανθρώπων στην επαρχία της Ράφα.

Και δεύτερον, το δίκτυο των νοσοκομείων στη Γάζα έχει υποστεί σοβαρές ζημιές. Έχει σχεδόν καταρρεύσει. Η χωρητικότητα κρεβατιών είναι πολύ πάνω από 300% για κανονικά κρεβάτια και πολύ πάνω από 200% για ΜΕΘ. Και λόγω της κατάστασης ασφαλείας, οργανώσεις όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα… αναγκάστηκαν να εκκενώσουν νοσοκομεία όπου παρείχαν υποστήριξη».

«Η μεγαλύτερη ανησυχία που θα είχα είναι ότι η πίεση στους ανθρώπους είναι ασυνήθιστη και δεν ξέρω πόσα περισσότερα μπορούν να αντέξουν πριν εκραγεί κάτι στο νότιο τμήμα της Γάζας μέσα στον άμαχο πληθυσμό που θα επηρεάσει την ικανότητα ανταπόκρισης του ΟΗΕ και άλλων διεθνών ανθρωπιστικών οργανισμών».
Προειδοποιήσεις Μπάιντεν για εξάπλωση του πολέμου

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Κατάρ στο πλαίσιο μιας νέας περιοδείας του σε αραβικές χώρες και στο Ισραήλ, προειδοποίησε σήμερα ότι «είναι μια σύγκρουση που θα μπορούσε εύκολα να γίνει μεταστατική προκαλώντας ακόμη περισσότερη ανασφάλεια και περισσότερα δεινά».Οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται για να «αποτρέψουν την εξάπλωση της σύγκρουσης» στη Μέση Ανατολή, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Ντόχα.

Παράλληλα, επέκρινε τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ και του υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς σχετικά με τις μεταφορές πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας ως ανεύθυνες, τονίζοντας ότι πρέπει να επιτραπεί στους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους στη Γάζα να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να μην πιέζονται να φύγουν αφότου τελειώσει ο πόλεμος. Όπως ανέφερε θα πει στους Ισραηλινούς αξιωματούχους ότι είναι "επιτακτική ανάγκη" να κάνουν περισσότερα προκειμένου να προστατεύσουν τους αμάχους στη Γάζα, οι οποίοι πρέπει να μπορούν "να επιστρέψουν στο σπίτι τους".

"Οι Παλαιστίνιοι άμαχοι πρέπει να μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες", τόνισε από τη Ντόχα έχοντας δίπλα του τον πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν Αλ-Θάνι.

Νωρίτερα επισκέφθηκε σήμερα στο Αμμάν της Ιορδανίας την αποθήκη του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος που παρέχει βοήθεια σε Παλαιστίνιους πολίτες στη Γάζα.
Το Ισραήλ λέει ότι κατέστρεψε τις δομές της Χαμάς στη βόρεια Γάζα

Με τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς να συμπληρώνει τρεις μήνες, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες πως «ολοκλήρωσε την εξάρθρωση» της δομής διοίκησης της Χαμάς στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι είπε στους δημοσιογράφους ότι οι Παλαιστίνιοι μαχητές επιχειρούν τώρα στην περιοχή μόνο σποραδικά και «χωρίς διοικητές».

Είπε ακόμα ότι το Ισραήλ σκότωσε περίπου 8.000 μαχητές στη βόρεια Γάζα και ότι τώρα οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) επικεντρώνονται στην εξάρθρωση της Χαμάς στη νότια και κεντρική Γάζα.

Το Ισραήλ έχει σκοτώσει περισσότερους από 22.000 ανθρώπους από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Την Κυριακή, το υπουργείο Υγείας της περιοχής δήλωσε ότι είχε καταγράψει περισσότερους από 113 θανάτους τις τελευταίες 24 ώρες.

Η Γάζα έχει καταστραφεί κατά τη διάρκεια του πολέμου και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της περιοχής των 2,3 εκατομμυρίων έχει εκτοπιστεί.
Άλλες εξελίξειςΤο Ισραήλ παραδέχεται ότι το χτύπημα της Χεζμπολάχ προκάλεσε εκτεταμένη ζημιά στη στρατηγική αεροπορική βάση.


Ο αρχηγός του επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού Χερζλ Χαλέβι είπε ότι ο στρατός «θα πολεμά στη Γάζα όλο το χρόνο, αυτό είναι σίγουρο».


Ο Χάμζα Βάελ Νταχντούχ, ο γιος του επικεφαλής του γραφείου του Αλ Τζαζίρα στη Λωρίδα της Γάζας, του Βάελ αλ-Νταχντούχ, και ο Μούσταφα Θουράγια, ένας ανεξάρτητος εικονολήπτης που συνεργάζεται με το AFP, οι οποίοι σκοτώθηκαν σήμερα ενώ επέβαιναν σε αυτοκίνητο στη Ράφα. «Το Αλ Τζαζίρα καταδικάζει σθεναρά τη στοχοθέτηση από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής αυτοκινήτου παλαιστινίων δημοσιογράφων», ανέφερε το κανάλι σε ανακοίνωσή του κατηγορώντας το Ισραήλ για «παραβίαση των αρχών της ελευθερίας του Τύπου».
Το Ισραήλ επέλεξε τον πρώην πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Αχαρόν Μπάρακ ως εκπρόσωπό του στην επιτροπή του Διεθνούς Δικαστηρίου που αναμένεται αυτή την εβδομάδα να εξετάσει την προσφυγή για γενοκτονία, την οποία έχει καταθέσει η Νότια Αφρική εις βάρος της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα ισραηλινός αξιωματούχος.
Ένα παλαιστίνιο νήπιο πυροβολήθηκε από αστυνομικούς της Συνοριακής Αστυνομίας σε σημείο ελέγχου βόρεια της Ιερουσαλήμ, αφού άνοιξαν πυρ προς ένα όχημα, κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου εμβολισμού αυτοκινήτου την Κυριακή, ανέφερε η ισραηλινή αστυνομία. Η αναφορά πρόσθεσε ότι το 3χρονο κορίτσι δεν επέβαινε στο όχημα.
Το πλήρωμα Ιατρικής Βοήθειας για Παλαιστίνιους και της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης αναγκάστηκαν να αποσυρθούν από το νοσοκομείο al-Aqsa της Γάζας λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου