Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024

Νέα δίκη για να φιμώσουν την Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων – Εκδηλώσεις σε Νέα Σμύρνη 17/2 και κεντρική στην Αθήνα 20/2

Κυριάκος Νασόπουλος
▸Για «συκοφαντική δυσφήμηση» και κατηγορούμενο τον Νίκο Χαραλαμπόπουλο στις 7 Μάρτη στη Χίο
Την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να στείλει μία φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα και να αναβαθμίσει την εμπλοκή της στον πόλεμο μέσω στρατηγείου Λάρισας, η βιομηχανία διώξεων κατά του Δικτύου Ελευθέρων Φαντάρων «Σπάρτακος» και της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων (ΕΑΣ) γνωρίζει «νέες δόξες». Μια νέα δίκη έχει στηθεί για όσους αγωνίζονται να δίνουν φωνή στους στρατευμένους για τα προβλήματά τους και να αντιπαλεύουν την πολεμική προετοιμασία και εμπλοκή του ελληνικού κράτους προς όφελος του κεφαλαίου, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Η δίωξη έχει ασκηθεί με την κατηγορία της «συκοφαντικής δυσφήμησης», ύστερα από μήνυση αξιωματικού που υπηρετούσε στη Χίο, λόγω της δημοσίευσης στο blog της Επιτροπής και του Δικτύου καταγγελίας στρατευμένων για όσα συνέβαιναν στις μονάδες τους. Η δίκη θα πραγματοποιηθεί στο τριμελές πλημμελειοδικείο Χίου στις 7 Μαρτίου. Η δίωξη στράφηκε ξανά κατά των διαχειριστών του blog της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων και γι’ αυτό κατηγορείται ο αγωνιστής Νίκος Χαραλαμπόπουλος, στο όνομα του οποίου ήταν καταχωρημένο τυπικά το τηλέφωνο όπου γίνονται ορισμένες από τις καταγγελίες των στρατευμένων και των οικογενειών τους. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η διαχείριση του blog δεν έχει ατομικούς υπευθύνους αλλά μόνη υπεύθυνη για τη διαχείρισή του είναι η συνέλευση της Επιτροπής και οι συλλογικές της αποφάσεις.
Η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων είναι μια συλλογικότητα του αντιπολεμικού κινήματος και του κινήματος μέσα κι έξω από τον στρατό, με πολύχρονη δράση και εκατοντάδες αγωνιστές και αγωνίστριες, που φέρουν στο σύνολό τους την ιστορική ευθύνη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του Φαντάρου-Πολίτη με Στολή. Αυτό που θέλουν διακαώς το κράτος και ο στρατός είναι η φίμωση της δράσης του αντιπολεμικού κινήματος, μέσα από την πρακτική της ατομικής εξόντωσης όσων μελών της μπορούν. Γι’ αυτό κι από το 2010 ο Ελληνικός Στρατός έχει ξεκινήσει μια βιομηχανία διώξεων κατά του Δικτύου Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος» και της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων. Αρχικά ήταν η δίωξη του Νίκου Αργυρίου και συνεχίστηκε με διαρκείς νομικές οχλήσεις, άτυπες απειλές και εκβιαστικές διώξεις, που έπεσαν όλες στο κενό. Τον Μάιο του 2021, σε μια αντίστοιχη δίκη στην Αλεξανδρούπολη, η κατάληξη ήταν η πανηγυρική αθώωση του Ν. Χαραλαμπόπουλου και η μεγάλη ήττα της προσπάθειας φίμωσης του αντιπολεμικού κινήματος από τα επιτελεία του στρατού.

Το αντιπολεμικό κίνημα ήδη κινητοποιείται για να μην περάσει η ποινικοποίηση της δράσης του. Δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία εργαζομένων και συνδικάτα, συλλογικότητες γειτονιάς και κινήσεις πόλεις, εργατικές κινήσεις βγάζουν ψηφίσματα αλληλεγγύης στο Δίκτυο «Σπάρτακος» και την ΕΑΣ, απαιτώντας την αθώωση του Ν. Χαραλαμπόπουλου. Το θέμα παίρνει και πολιτικές διαστάσεις, με πολιτικές οργανώσεις της Αριστεράς να εκδίδουν ανακοινώσεις αλληλεγγύης.
Η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων και το Δίκτυο «Σπάρτακος» διοργανώνουν κεντρική εκδήλωση για την επιχείρηση ποινικοποίησης στις 20 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων «Αντώνης Τρίτσης» (δίπλα στη Νομική, είσοδος από Σόλωνος).
Στις 17/2, στις 7 μ.μ. αντίστοιχη εκδήλωση θα γίνει στην Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης, ενώ θα ακολουθήσει και bar οικονομικής ενίσχυσης.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (10.02.24)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου