ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,3% η ακρίβεια στα τρόφιμα – Άνοδος κατά 67,4% στο ελαιόλαδο
Αύξηση 3,1% κατέγραψε τον Ιανουάριο ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, συγκριτικά με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ).
Dimitris Kapantais / SOOC
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 3,1% από 3,5% τον Δεκέμβριο. Ωστόσο οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν στο 8,3%, λόγω της αύξησης κυρίως των τιμών σε ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, ελαιόλαδο, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρη- σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν μεμονωμένες κατηγορίες προϊόντων, αλματώδη άνοδο κατέγραψαν οι τιμές του ελαιόλαδου κατά 67,4%, ενώ μεγάλες αυξήσεις καταγράφηκαν επίσης στα λαχανικά κατά 14,4% και τα φρούτα με 14,2%.
Οι άλλες μεγάλες ανατιμήσεις σε μεμονωμένες κατηγορίες προϊόντων είναι:11,7% σε Μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων
7,7% στα Ψάρια
6% στα Κρέατα
6% σε Ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά
6% στα Αλκοολούχα ποτά
5,8% στα Λοιπά τρόφιμα
5% σε Καφέ-κακάο-τσάι
Επιπλέον, καταγράφονται αυξήσεις κατά:2,6% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός
3,5% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση
1,9% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες
5,7% στην ομάδα Υγεία,
0,2% στην ομάδα Μεταφορές
2,6% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες
3,5% στην ομάδα Εκπαίδευση
6,4% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια
1,7% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου