Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024

Εγκλωβισμένοι ασθενείς στο νοσοκομείο Νάσερ μετά την ισραηλινή εισβολή


(AP Photo/Nasser Nasser)
Εγκλωβισμένοι ασθενείς στο νοσοκομείο Νάσερ μετά την ισραηλινή εισβολή
efsyn.gr
Ανησυχία για δεκάδες νεκρούς μετά την ισραηλινή επίθεση στο νοσοκομείο - Άμεση κατάπαυση ζητούν 22 αραβικές χώρες του ΟΗΕ.

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο μεγαλύτερο λειτουργικό νοσοκομείο στη Γάζα , όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι ίδιες, καθώς βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο δείχνει χάος, ενώ ακούγονται φωνές και κρότοι πυροβολισμών σε σκοτεινούς διαδρόμους γεμάτους με σκόνη και καπνό.

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι διαθέτει «αξιόπιστες πληροφορίες» πως η Χαμάς κρατούσε ομήρους στο νοσοκομείο Νάσερ και ότι «τα λείψανα των ομήρων» μπορεί να βρίσκονται ακόμα μέσα, αναφέρει το AP.

Ο εκπρόσωπος του IDF Adm Daniel Hagari είπε ότι οι δυνάμεις διεξάγουν μια «ακριβή και περιορισμένη» επιχείρηση εκεί και δεν θα εκκενώσουν βίαια γιατρούς ή ασθενείς. Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί νοσοκομεία και άλλες μη στρατιωτικές δομές για να θωρακίσει τους μαχητές της. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε λίγο αργότερα ότι συνέλαβε αριθμό υπόπτων στο νοσοκομείο και ότι οι επιχειρήσεις του εκεί συνεχίζονται.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας Ασράφ αλ-Κίντρα, δήλωσε ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε μια «μαζική εισβολή» με σφοδρούς πυροβολισμούς που τραυμάτισαν πολλούς από τους εκτοπισμένους που είχαν καταφύγει εκεί. Είπε ότι ο στρατός διέταξε τους γιατρούς να μεταφέρουν όλους τους ασθενείς σε ένα παλαιότερο κτίριο που δεν ήταν κατάλληλα εξοπλισμένο για τη θεραπεία τους.

«Πολλοί δεν μπορούν να εκκενώσουν, όπως εκείνοι με ακρωτηριασμούς κάτω άκρων, σοβαρά εγκαύματα ή οι ηλικιωμένοι», είπε σε συνέντευξή του στο δίκτυο Al Jazeera. Το υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι χαρακτήρισε "ψέματα" την ανακοίνωση του Ισραήλ στην οποία αυτό κατηγορεί το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα ότι κρύβει μαχητές ή κρατά ομήρους στο νοσοκομείο. Πρόσθεσε ότι "όλοι οι προηγούμενοι ισραηλινοί ισχυρισμοί εναντίον νοσοκομείων αποδείχθηκαν ψευδείς".

Οι 22 αραβικές χώρες του ΟΗΕ προτρέπουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να απαιτήσει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και ανεμπόδιστη ανθρωπιστική βοήθεια και να αποτρέψει οποιαδήποτε μεταφορά Παλαιστινίων έξω από το έδαφος, αναφέρει το AP.

Ο Ριάντ Μανσούρ, ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής του ΟΗΕ, δήλωσε την Τετάρτη ότι υπάρχει «μαζική υποστήριξη» για το ψήφισμα και οι Άραβες διπλωμάτες είχαν «πολύ ειλικρινείς συζητήσεις» με τον πρέσβη των ΗΠΑ, προσπαθώντας να λάβουν την υποστήριξη των ΗΠΑ.

«Πιστεύουμε ότι είναι πλέον καιρός το Συμβούλιο Ασφαλείας να αποφασίσει για μια ανθρωπιστική απόφαση κατάπαυσης του πυρός μετά από 131 ημέρες», είπε. «Ο χώρος στενεύει για όσους συνεχίζουν να ζητούν περισσότερο χρόνο».

Η από αέρος και ξηράς επίθεση του Ισραήλ έχει έκτοτε προκαλέσει καταστροφή στον μικρό, πολυπληθή παλαιστινιακό θύλακα, στοιχίζοντας τη ζωή σε πάνω από 28.500 ανθρώπους, επίσης στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, και αναγκάζοντας την μεγάλη πλειονότητα των κατοίκων της να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Το γραφείο ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ότι το Νοσοκομείο Νάσερ πολιορκείτο από ισραηλινές δυνάμεις και ότι υπάρχουν ισχυρισμοί για πυρά ελεύθερων σκοπευτών στις εγκαταστάσεις, που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές γιατρών, ασθενών και χιλιάδων εκτοπισμένων ανθρώπων.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσε ότι οι άνθρωποι που έλαβαν εντολή από το Ισραήλ να απομακρυνθούν από το νοσοκομείο αντιμετωπίζουν την επιλογή να παραμείνουν «και να γίνουν πιθανός στόχος» ή να φύγουν «σε ένα αποκαλυπτικό τοπίο» βομβαρδισμών.

Οι μάχες στο νοσοκομείο σημειώνονται καθώς το Ισραήλ αντιμετωπίζει αυξανόμενες διεθνείς πιέσεις να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στον πόλεμό του στη Γάζα, αφού ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει με την επίθεσή του στη Ράφα, το τελευταίο σχετικά ασφαλές μέρος για τους αμάχους στον θύλακα.

«Σχέδιο Μάρσαλ» για να ανακάμψει η Γάζα

Η Γάζα θα χρειαστεί ένα νέο «Σχέδιο Μάρσαλ» για να ανακάμψει από τη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD), προσθέτοντας ότι η ζημιά είναι ήδη σχεδόν τετραπλάσια σε σχέση με προηγούμενο πόλεμο.

«Αυτό θα χρειαστεί νέο Σχέδιο Μάρσαλ», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Κόζουλ-Ράιτ, διευθυντής της UNCTAD, σε συνεδρίαση στη Γενεύη, αναφερόμενος στο σχέδιο για την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δήλωσε ότι η ζημιά που έχει προκληθεί είναι ήδη τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την καταστροφή που προκλήθηκε στη Γάζα κατά τη διάρκεια του πολέμου των επτά εβδομάδων το 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου