Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να στείλουν στην Ουκρανία ATACMS μεγάλου βεληνεκούς

Το αμερικανικό NBC News μετέδωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν είναι έτοιμη να στείλει τακτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία αμέσως μόλις το Κογκρέσο εγκρίνει το νέο πακέτο.

Σύμφωνα με τo ρεπορτάζ, οι ΗΠΑ έστειλαν μια εκδοχή των ATACMS τον Οκτώβριο του 2023, αλλά με περιορισμένη εμβέλεια.

Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να στείλει τώρα ένα νέο μοντέλο ATACMS με μέγιστο βεληνεκές σχεδόν 300 χλμ, συνήθως μεταφέροντας βόμβες διασποράς, επιτρέποντας στις ουκρανικές δυνάμεις να χτυπήσουν τη χερσόνησο της Κριμαίας. Η Κριμαία ενσωματώθηκε στη Ρωσία το 2014 αλλά αναγνωρίζεται διεθνώς ως ουκρανικό έδαφος.

Οι ΗΠΑ έχουν περιορισμένο απόθεμα ATACMS, που σημαίνει ότι δεν είναι πιθανό να τα στείλουν στην Ουκρανία, εκτός εάν υπάρχουν χρήματα για αναπλήρωση των αποθεμάτων, δηλαδή να εγκριθεί το πακέτο από τους Ρεπουμπλικάνους.

Επίσης δεν αποκλείεται οι ΗΠΑ να ζητήσουν από τους ΝΑΤΟικούς «συμμάχους» να παράσχουν τους πυραύλους στην Ουκρανία και στη συνέχεια να συμπληρώσουν τα αποθέματά τους με ATACMS.

Το ζήτημα συζητήθηκε και στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου μεταξύ του Αμερικανού και του Ουκρανού ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν και Ντμ. Κουλέμπα, ενώ ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας, Ρ. Ουμέροφ, σχολίασε την πτώση της Αντβιίβκα λέγονττας ότι απαιτούνται «όπλα μεγάλου βεληνεκούς για την καταστροφή εχθρικών σχηματισμών».

«Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να καταστραφούν οι ρωσικές δυνατότητες στην Ουκρανία: Να χτυπηθούν βαθιά στα κατεχόμενα εδάφη, παρακάμπτοντας τον ρωσικό ραδιοηλεκτρονικό πόλεμο και τους αναχαιτιστές», τόνισε ο Κουλέμπα, συμπληρώνοντας πως ο ουκρανικός στρατός πρέπει να χτυπήσει πίσω, να διαταράξει την ρωσική επιμελητεία και τις προμήθειες, να καταστρέψει αποθήκες πυρομαχικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου