Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

Έγκλημα στα Τέμπη: Προκλητικά ψεύδη Καραμανλή

Έγκλημα στα Τέμπη: Προκλητικά ψεύδη Καραμανλή
Επιχείρηση συγκάλυψης των διαχρονικών πολιτικών ευθυνών στην εξεταστική επιτροπή

Θεοπίστη Καπέτα

▸Συνεχίζεται η φαρσοκωμωδία της αποποίησης ευθυνών από κάθε πολιτικό (κυβερνητικό ή μη) στέλεχος, το οποίο έχει άμεση ανάμειξη στο σιδηροδρομικό έγκλημα των Τεμπών.

Ο Κώστας (Αχιλλέα) Καραμανλής, ο οποίος ήταν υπουργός και Μεταφορών από τον Ιούλιο του 2019 έως και την 1η Μαρτίου 2023, όταν και παραιτήθηκε μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα, δεν κατέθεσε στην εξεταστική επιτροπή μόνο ψεύδη και ανακρίβειες αλλά εκτόξευσε και προκλητικότατες κατηγορίες. Σύμφωνα με την κατάθεσή του, η ατομική ευθύνη και το ανθρώπινο λάθος ήταν οι μόνοι παράγοντες που οδήγησαν στους 57 νεκρούς και ο ίδιος δεν φέρει καμία ευθύνη. Το γενικό συμπέρασμα από τα λεγόμενά του είναι ότι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι αναρμόδιο να ελέγχει τι γίνεται συνολικά με τη συντήρηση των τρένων και την ασφάλεια των σιδηροδρομικών μεταφορών.

Σε ερώτηση που τέθηκε αναφορικά με τον έλεγχο που πραγματοποιείται ή θα έπρεπε να πραγματοποιείται στα τρένα για τη μεταφορά επικίνδυνων υλικών, ο Κ. Καραμανλής, επικαλούμενος άγνοια, αποκάλεσε τη σχετική διαδικασία μια «μικρή λεπτομέρεια» (!), την οποία δεν γνωρίζει. Αυτοί βέβαια που γνωρίζουν και φρόντισαν να ενημερώσουν επανηλλειμένα για τους κινδύνους στη σιδηροδρομική συγκοινωνία της χώρας ήταν οι συνδικαλιστές εργαζόμενοι, οι οποίοι όμως, σύμφωνα με τον Κ. Καραμανλή, έχουν «μια πάγια τακτική» να εγείρουν «πάντα ζητήματα ασφαλείας».

Λόγω της συγκεκριμένης αντίληψης εξηγείται και το γεγονός ότι, παρά τις συνεχείς επιστολές και τις αποκαλύψεις των σιδηροδρομικών, τόσο η κυβέρνηση όσο και οι διοικήσεις του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν έδωσαν καμία απολύτως σημασία στις υποδείξεις τους και τους αγνόησαν πλήρως. Άλλο λίγο και ο Κ. Καραμανλής θα έλεγε ότι οι συνδικαλιστές, με τον τρόπο δράσης και παρέμβασής τους, είναι εκείνοι που φταίνε για το πολύνεκρο έγκλημα.

Την ίδια προκλητική συνταγή υπεράσπισής του εαυτού του ακολούθησε και στο θέμα της μη λειτουργίας της τηλεδιοίκησης. Κατά την άποψή του δεν ήταν απαραίτητη η λειτουργία της και γενικά η αναβάθμιση των συστημάτων ασφαλείας για τον εξής λόγο: Από τη στιγμή που υπεύθυνοι για τη διαχείρισή τους είναι άνθρωποι, μπορεί να προκύψουν και έτσι λάθη. Παράλληλα, φρόντισε να… ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει καμία ευθύνη του υπουργείου σε ό,τι αφορά την επιλογή εκπαιδευμένων και κατάλληλων ατόμων στους οργανισμούς των ελληνικών σιδηροδρόμων, λες και είναι θέμα τύχης ποιος θα βρεθεί στη θέση του σταθμάρχη ή του υπεύθυνου τηλεδιοίκησης.

Μια ημέρα μετά την προκλητική του κατάθεση στη Βουλή, νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, τον εξέθεσαν για πολλοστή φορά. Ενώ στην κατάθεσή του ο Κώστας Καραμανλής υποστήριξε ότι δεν κράτησε –γιατί δεν έφτασε στα χέρια του– ποτέ κανένα επίσημο έγγραφο που να του γνωστοποιεί τα προβλήματα στον σιδηρόδρομο, η εφημερίδα Δημοκρατία δημοσίευσε εμπιστευτικό έγγραφο, το οποίο αποδεικνύει ότι από το 2021 ο τότε διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Φίλιππος Τσαλίδης, είχε εκφράσει με δραματικούς τόνους την προειδοποίησή του προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών του εγκλήματος των Τεμπών για τον «ορατό κίνδυνο να συμβεί ένα συμβάν μεγίστης σοβαρότητας».

Να σημειωθεί πως ο Φ. Τσαλίδης δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των ατόμων που έχουν προσκληθεί να καταθέσουν ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, καθώς η πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας απέρριψε τη σχετική πρόταση που είχαν υποβάλει κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στο ίδιο πλαίσιο αποποίησης των ευθυνών, σιγή ιχθύος και από τον πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, ο οποίος, επικαλούμενος το δικαίωμα στη σιωπή, αρνήθηκε καν να καταθέσει. Φρόντισε όμως να αποποιηθεί την οποιαδήποτε ευθύνη της Περιφέρειας όσον αφορά το μπάζωμα στον τόπο του εγκλήματος.

Δεν εκπλήσσεται και κανένας για τα όσα συμβαίνουν στην εξεταστική επιτροπή όπου τον απόλυτο έλεγχο έχει η κυβερνώσα παράταξη. Κροκοδείλια δάκρια και προσπάθεια απόκρυψης οποιασδήποτε διαχρονικής πολιτικής ευθύνης και συνενοχής στο πολύνεκρο έγκλημα των Τεμπών, από πολιτικά στελέχη και στελέχη που είχαν ανά διαστήματα διευθυντικές θέσεις σε Hellenic Train και ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς και αοριστολογίες από εμπειρογνώμονες. Εδώ, για κάποιους, η συγκεκριμένη εξεταστική επιτροπή είναι και «κάπως γουρλίδικη», όπως δήλωσε ο πρόεδρός της Δημήτρης Μαρκόπουλος, αναφερόμενος στις πρόσφατες υπουργοποιήσεις δύο μελών. Ωστόσο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά απευθυνόμενη στον Κώστα Καραμανλή και η Μαρία Καρυστιανού, μητέρα μιας αδικοχαμένης 17χρονης κοπέλας και πρόεδρος του συλλόγου «Τέμπη 2023»: «Πλέον είστε μια μειοψηφία, εσείς και οι υποστηρικτές σας. Η κοινωνία οραματίζεται τη δικαιοσύνη και την ταφή όσων εκπροσωπείτε».

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (17.02.24)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου