Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

«Θα νικήσουμε και στη δίκη και στον αγώνα μας!» – Εκδήλωση της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων και του Δικτύου «Σπάρτακος»

«Θα νικήσουμε και στη δίκη και στον αγώνα μας!» – Εκδήλωση της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων και του Δικτύου «Σπάρτακος»
Κατακραυγή για τη δίωξη κατά της ΕΑΣ, απαίτηση για αθώωση του Νίκου Χαραλαμπόπουλου στις 7 Μάρτη στη Χίο
▸Θα νικήσουμε και σε αυτή τη δίκη, αλλά και στον αγώνα μας συνολικά για τα δικαιώματα των φαντάρων! Γιατί κάθε δίωξη, κάθε επίθεση του κράτους εναντίον μας, τελικά μάς κάνει πιο δυνατούς! Αυτό ήταν το μήνυμα της εκδήλωσης, που διοργάνωσε η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων και το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος» την Τρίτη 20 Φλεβάρη στο Πνευματικό Κέντρο «Αντώνης Τρίτσης» του δήμου Αθηναίων, με το κέντρο της Αθήνας να έχει κατακλυστεί από τρακτέρ, αγωνιζόμενους αγρότες, εργαζόμενους/ες και νέους/ες.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ενόψει της δίκης που θα πραγματοποιηθεί στη Χίο στις 7 Μάρτη, με κατηγορούμενο τον Νίκο Χαραλαμπόπουλο και την κατηγορία της «συκοφαντικής δυσφήμησης» ύστερα από μήνυση αξιωματικού οδοντιάτρου αναφορικά με ανάρτηση στο blog της ΕΑΣ και του «Σπάρτακου» καταγγελίας στρατευμένων από το νησί. Η πλήρως αστήρικτη δίωξη στον Ν. Χαραλαμπόπουλο έγινε μόνο και μόνο γιατί ο συγκεκριμένος αγωνιστής είχε στο όνομά του το τηλέφωνο της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων, στο οποίο γίνονται ορισμένες από τις καταγγελίες που φτάνουν στην ΕΑΣ. Κι ενώ είναι γνωστό πως η ΕΑΣ λειτουργεί με συνέλευση και συλλογικές διαδικασίες.

Πρώτος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Σωκράτης Πάντος, μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων, ο οποίος αναφέρθηκε στις μάχες που δίνει η ΕΑΣ και στη σημασία που έχουν για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των φαντάρων. Ανέδειξε τη βιομηχανία διώξεων που αντιμετωπίζει η ΕΑΣ, ο «Σπάρτακος» και το κίνημα μέσα κι έξω από το στρατό και αντέκρουσε τη συγκεκριμένη μήνυση. Ο Σ. Πάντος έθεσε τον αγώνα για την αθώωση του Ν. Χαραλαμπόπουλου στο γενικότερο πλαίσιο της αντιπολεμικής πάλης, ειδικά σε μια περίοδο που πραγματοποιούνται δύο πόλεμοι στην ευρύτερη περιοχή μας (Μέση Ανατολή, Ουκρανία) και το ελληνικό κράτος συμμετέχει ενεργά μέσα από το μπλοκ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για να προωθήσει τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου. Τέλος, ο Σ. Πάντος κάλεσε εργατικά σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους, συλλογικότητες κλπ. να στηρίξουν με ψηφίσματα την προσπάθεια της ΕΑΣ για αθώωση του Ν. Χαραλαμπόπουλου.


Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο δημοσιογράφος Θοδωρής Χονδρόγιαννος, ο οποίος έχει αντιμετωπίσει και ο ίδιος διώξεις με στόχο την αποτροπή δημοσιεύσεων, τη φίμωση του λόγου υπέρ του δημόσιου συμφέροντος (SLAPPs). Ο Θ. Χονδρόγιαννος έκανε πρόσφατα τη θητεία του, πλευρές της οποίας αποτύπωσε και στο βιβλίο «Στη χώρα του Χωσέ», και είχε πρόσφατα παραδείγματα να φέρει για τη σημασία του «Σπάρτακου» μέσα στα στρατόπεδα. «Τον ‘’Σπάρτακο’’ τον ξέρουν όλοι, και αξιωματικοί και φαντάροι. Οι διοικητές φοβούνται μήπως βγει κάποια καταγγελία στο blog. Πολλά πράγματα βελτιώθηκαν επειδή έφτασαν καταγγελίες στην Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων», είπε χαρακτηριστικά. Ο Θ. Χονδρόγιαννος εξέφρασε τη συμπαράστασή του τόσο στον Ν. Χαραλαμπόπουλο, όσο και στην Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων και σημείωσε πόσο ψυχοφθόρο είναι να τρως μήνυση ή αγωγή, αλλά όπως βλέπει, είπε, η απάντηση σε όλα αυτά δυναμώνει τη συλλογικότητα που αντιστέκεται. «Για να σε κυνηγάνε κάτι καλό κάνεις», λέει ο κόσμος, σημείωσε.


Ο Νίκος Χαραλαμπόπουλος έκανε μια αναδρομή στην πορεία παρέμβασης του αντιπολεμικού κινήματος, της ΕΑΣ και του Δικτύου «Σπάρτακος», στην πολιτική λογική που ανέδειξαν και που ήταν ενοχλητική για το κράτος, το οποίο επιχείρησε να τους κτυπήσει με πολλά μέσα, καταλήγοντας από το 2010 και μετά σε έναν πόλεμο φθοράς, με αλλεπάλληλες μηνύσεις αξιωματικών για «συκοφαντική δυσφήμηση», οι οποίες όλες έπεφταν στο κενό, λόγω και της κινητοποίησης του κινήματος. Αναφέρθηκε στο έργο και την αντιπολεμική παρέμβαση του χώρου που εξέφρασε η ΕΑΣ και στο πως εκατοντάδες και χιλιάδες φαντάροι όλες τις προηγούμενες δεκαετίες με πράξεις αντίστασης και ανυπακοής συνέβαλαν στο να μπλοκαριστούν πλευρές της πολεμικής προετοιμασίας και συμμετοχής του ελληνικού κράτους σε επεμβάσεις και πολέμους. Ιδιαίτερα ανέδειξε τη συμβολή της ΕΑΣ και του «Σπάρτακου» για να φανεί ο ρόλος του στρατού κατά του κινήματος στο εσωτερικό της χώρας, από τις ασκήσεις και τα εγχειρίδια καταστολής πλήθους, έως τον Δεκέμβρη του ΄08 ή την περίοδο των μεγάλων κινητοποιήσεων του 2010-12.


Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις από τον Ηλία Κουράκο, εκ μέρους του ΝΑΡ και της νΚΑ, που εξέφρασε τη συμπαράστασή τους στην προσπάθεια της ΕΑΣ και του «Σπάρτακου» και στη μάχη για την αθώωση του Ν. Χαραλαμπόπουλου, ενώ έθεσε κι ένα ευρύτερο πλαίσιο για το πολιτικό περιεχόμενο ενός αντιπολεμικού κινήματος, με αντικαπιταλιστικά και διεθνιστικά χαρακτηριστικά, στη σημερινή εποχή, «ανεξάρτητο και ανατρεπτικό απέναντι σε όλα τα αστικά μπλοκ».

Η εκπαιδευτικός Ντίνα Ρέππα αναφέρθηκε στα πολλά ψηφίσματα εκπαιδευτικών σωματείων, που εκφράζουν την υποστήριξή τους στην ΕΑΣ και καλούν στην αθώωση του Ν. Χαραλαμπόπουλου, σημειώνοντας πως είναι σημαντική για τους εκπαιδευτικούς η πάλη για δικαιώματα στον στρατό, καθώς οι μαθητές τους θα περάσουν από εκεί. Με ανατρεπτική λογική πάμε και στη Χίο για να νικήσουμε, τόνισε.

Ο δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με την Ανατρεπτική Συμμαχία, δικηγόρος και μέλος της ΚΕΔΔΑ Κώστας Παπαδάκης εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην ΕΑΣ και τον Σπάρτακο, αναφέρθηκε στην πολύχρονη ιστορία αγώνων για τα δικαιώματα των φαντάρων κι εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως η έκβαση της δίκης θα είναι νικηφόρα για το κίνημα.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Σταύρος Τζιορτζιώτης, δημοτικός σύμβουλος Βύρωνα, ο Μιχάλης Μιλτσακάκης δημοτικός σύμβουλος Καισαριανής, εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων με ψηφίσματα αλληλεγγύης κλπ.

Πραγματοποιήθηκαν κι άλλες παρεμβάσεις και ερωτήσεις για το έργο της ΕΑΣ και του «Σπάρτακου» και η εκδήλωση έκλεισε με το κάλεσμα να ενταθούν οι προσπάθειες μέχρι τη δίκη της 7ης Μάρτη για ένα θετικό αποτέλεσμα για το αντιπολεμικό κίνημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου