Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Σοκάρουν τα νούμερα της «σύγχρονης δουλείας», αύξηση 37% των κερδών


Dreamstime
Σοκάρουν τα νούμερα της «σύγχρονης δουλείας», αύξηση 37% των κερδών
efsyn.gr
Τα κέρδη από καταναγκαστική εργασία ισοδυναμούν με την οικονομική παραγωγή της Κροατίας • Μορφές «σύγχρονης δουλείας» •Τεράστια κέρδη από τα δίκτυα trafficking.

Τα παράνομα κέρδη από καταναγκαστική εργασία παγκοσμίως έχουν αυξηθεί στο αδιανόητα ποσό των 236 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, ανέφερε η υπηρεσία εργασίας του ΟΗΕ την Τρίτη.

Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ΔΟΕ) είπε ότι ο απολογισμός για το 2021, το πιο πρόσφατο έτος που καλύπτεται από την επίπονη διεθνή μελέτη, σημείωσε αύξηση 37%, ή 64 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με την τελευταία του εκτίμηση που δημοσιεύθηκε πριν από μια δεκαετία. Αυτό είναι αποτέλεσμα τόσο της εκμετάλλευσης περισσότερων ανθρώπων όσο και της δημιουργίας περισσότερων κερδών από κάθε θύμα, ανέφερε η ΔΟΕ.

«236 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό είναι το επίπεδο ετήσιου κέρδους που δημιουργείται από την καταναγκαστική εργασία στον κόσμο σήμερα», ανέφερε η πρώτη γραμμή της εισαγωγής της έκθεσης. Αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει τα κέρδη που «κλάπηκαν ουσιαστικά από τις τσέπες των εργαζομένων» από εκείνους που τους εξαναγκάζουν να εργαστούν, καθώς και χρήματα που λαμβάνονται από εμβάσματα μεταναστών και χαμένα φορολογικά έσοδα για τις κυβερνήσεις.

Αξιωματούχοι του ΔΟΕ σημείωσαν ότι ένα τέτοιο ποσό ισοδυναμεί με την οικονομική παραγωγή της Κροατίας-μέλους της Ε.Ε. και υπερβαίνει τα ετήσια έσοδα τεχνολογικών κολοσσών όπως η Microsoft και η Samsung. Η καταναγκαστική εργασία ενθαρρύνει τη διαφθορά, ενισχύει τα εγκληματικά δίκτυα και δίνει κίνητρα για περαιτέρω εκμετάλλευση, ανέφερε ο ΔΟΕ.

Μορφές καταναγκαστικής εργασίας

«Τα άτομα σε καταναγκαστική εργασία υπόκεινται σε πολλαπλές μορφές εξαναγκασμού, η σκόπιμη και συστηματική παρακράτηση μισθών είναι από τις πιο συνηθισμένες», είπε σε δήλωσή του. «Η καταναγκαστική εργασία διαιωνίζει κύκλους φτώχειας και εκμετάλλευσης και πλήττει την καρδιά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. .»

Ο ΔΟΕ ορίζει την καταναγκαστική εργασία ως εργασία που επιβάλλεται ενάντια στη θέληση του εργαζομένου και επιβάλλεται με τιμωρία - ή την απειλή κυρώσεων. Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε φάση της απασχόλησης: κατά τη διάρκεια της πρόσληψης, σε συνθήκες διαβίωσης που συνδέονται με την εργασία ή αναγκάζοντας τους ανθρώπους να παραμείνουν σε μια δουλειά όταν θέλουν να την εγκαταλείψουν.

Κάθε μέρα του 2021, υπολογίζεται ότι 27,6 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονταν σε καταναγκαστική εργασία — αύξηση 10% σε σχέση με πέντε χρόνια νωρίτερα, ανέφερε ο ΔΟΕ. Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού φιλοξενούσε περισσότερους από τους μισούς από αυτούς, ενώ η Αφρική, η Αμερική και η Ευρώπη-Κεντρική Ασία αντιπροσώπευαν περίπου το 13% έως 14%.

Περίπου το 85% των ανθρώπων που επλήγησαν εργάζονταν σε «ιδιωτικά επιβεβλημένη καταναγκαστική εργασία», η οποία μπορεί να περιλαμβάνει δουλεία, δουλοπαροικία, δεσμευτική εργασία και δραστηριότητες όπως μορφές επαιτείας όπου τα μετρητά που εισπράττονται πηγαίνουν προς όφελος κάποιου άλλου, ανέφερε ο ΔΟΕ. Οι υπόλοιποι ήταν σε καταναγκαστική εργασία που επιβλήθηκε από τις κυβερνητικές αρχές - μια πρακτική που δεν καλύπτεται στη μελέτη,

Η «σύγχρονη δουλεία» συναντάται και σε μέρη όπως το σύστημα φυλακών στην πολιτεία της Αλαμπάμα των ΗΠΑ. «Ο ΔΟΕ σίγουρα καταδικάζει περιπτώσεις καταναγκαστικής εργασίας που επιβάλλεται από το κράτος όπου κι αν συμβαίνουν, είτε πρόκειται για συστήματα φυλακών είτε για κατάχρηση στράτευσης ή άλλες μορφές ή εκδηλώσεις κρατικής και μεταγενέστερης καταναγκαστικής εργασίας», δήλωσε ο Scott Lyon, ανώτερος αξιωματικός της ΔΟΕ.
Τεράστια κέρδη από τα δίκτυα trafficking

Ακόμα, η έκθεση αναφέρει ότι λίγο πάνω από το ένα τέταρτο των θυμάτων παγκοσμίως υπόκεινται σε σεξουαλική εκμετάλλευση με σχεδόν 173 δισεκατομμύρια δολάρια σε κέρδη, ή αλλιώς τα τρία τέταρτα των παγκόσμιων κερδών- ένδειξη που φανερώνει τα υψηλότερα περιθώρια παράνομου κέρδους που προκύπτουν στα κυκλώματα trafficking. Περίπου 6,3 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετώπισαν καταστάσεις αναγκαστικής εμπορικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης οποιαδήποτε μέρα πριν από τρία χρόνια - και σχεδόν τέσσερα στα πέντε από αυτά τα θύματα ήταν κορίτσια ή γυναίκες, ανέφερε ο ΔΟΕ. Τα παιδιά αντιπροσώπευαν περισσότερο από το ένα τέταρτο των συνολικών κρουσμάτων.

Η καταναγκαστική εργασία στη βιομηχανία έρχεται δεύτερη, στα 35 δισεκατομμύρια δολάρια, ακολουθούμενη από τις υπηρεσίες με σχεδόν 21 δισεκατομμύρια δολάρια, τη γεωργία με 5 δισεκατομμύρια δολάρια και την οικιακή εργασία στα 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε η υπηρεσία εργασίας με έδρα τη Γενεύη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου