Ο Γιάννης Μπασκάκης καταθέτει στη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων | EUROKINISSI
Εβαλε τους ναζί στη θέση τους
Καταπέλτης ο συντάκτης της «Εφ.Συν.» Γιάννης Μπασκάκης στη δεύτερη ημέρα κατάθεσής του για τη δράση της Χρυσής Αυγής ● Στο κενό οι προσπάθειες των συνηγόρων της εγκληματικής οργάνωσης να αμφισβητήσουν την αξιοπιστία του.
Οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις του συντάκτη της «Εφ.Συν.», Γιάννη Μπασκάκη, για την εγκληματική δράση της ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή βρέθηκαν στο επίκεντρο για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Ο μάρτυρας κατέθεσε για δεύτερη μέρα στη δευτεροβάθμια δίκη της Χ.Α., αφού οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων στην προηγούμενη συνεδρίαση δήλωσαν ανέτοιμοι να εξετάσουν τον δημοσιογράφο.
Οι απαντήσεις του μάρτυρα για όλα όσα γνωρίζει σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας και τη δράση της οργάνωσης μέσα από την πολύχρονη έρευνά του ήταν για ακόμη μία φορά τόσο εμπεριστατωμένες, που έριξαν στο κενό τις προσπάθειες της υπεράσπισης να αφήσει υπονοούμενα για την αξιοπιστία του.
Η υπεράσπιση έφτασε στο σημείο να ζητήσει να ακυρωθεί η κατάθεσή του ως αναξιόπιστη κι επέμεινε να υποβαθμίζει τη μαρτυρία του Γ. Μπασκάκη, ισχυριζόμενη πως η κατάθεσή του βρίθει κρίσεων και όχι πραγματικών περιστατικών. Μάλιστα, οι συνήγοροι της Χ.Α. έψεξαν την πρόεδρο της έδρας, Σοφία Πανουτσακοπούλου, επειδή «αφήνει τον μάρτυρα» να καταθέτει για την εγκληματική δράση της οργάνωσης και τα χαρακτηριστικά της με βάση τα στοιχεία της δημοσιογραφικής του έρευνας, προκαλώντας την αντίδραση της έδρας: «Μα, εσείς ρωτάτε τις κρίσεις του μάρτυρα, απλά δεν σας αρέσουν οι απαντήσεις του».
«Καθήκον η αλήθεια»
«Είναι καθήκον του δημοσιογράφου να λέει την αλήθεια. Το δικαστήριο θα κρίνει, αλλά μέσα από τη δουλειά μου εγώ μπορώ να πω αν είναι εγκληματική η δράση της», σημείωσε ο μάρτυρας. Ο Γ. Μπασκάκης στην κατάθεσή του παρέθεσε πλήθος ντοκουμέντων για την κάθετη ιεραρχική δομή, την εγκληματική δράση και τη ναζιστική ιδεολογία της Χρυσής Αυγής, καθώς επίσης και για τον μανδύα του «πολιτικού κόμματος» που η ναζιστική οργάνωση φόρεσε, ενώ περιέγραψε βίαια περιστατικά ταγμάτων εφόδου, για τα οποία, στο πλαίσιο του δημοσιογραφικού ρεπορτάζ, μίλησε προσωπικά με τα θύματα.
Ενδεικτικά, αναφέρθηκε σε αποκλειστικό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» («Η πολυκατοικία του τρόμου», 7.10.13) για επίθεση σε σπίτι μεταναστών από τρία άτομα μέλη της Χρυσής Αυγής, στην οδό Βερανζέρου, δίπλα στην πλατεία Ομονοίας. Ηταν δέκα ημέρες πριν από τη δολοφονία του Π. Φύσσα και το θύμα της επίθεσης, Αμπντούλ Τζαλίλι, κατήγγειλε πως την ώρα που έμπαινε στο διαμέρισμά του δέχτηκε επίθεση από δύο «φουσκωτούς», που παρουσιάστηκαν ως αστυνομικοί και του ζήτησαν ταυτότητα. Στη συνέχεια, μπήκε στο σπίτι και μία γυναίκα, η οποία δρούσε ως επικεφαλής της ομάδας, καθώς οι δύο άνδρες τού είπαν ότι «αυτή η γυναίκα είναι το αφεντικό της πολυκατοικίας και θα κάνεις ό,τι σου λέει». Ηταν η Γεωργία Δημοπούλου, υποψήφια το 2012 με τη Χρυσή Αυγή, που διέμενε στην ίδια πολυκατοικία.
«Λευκός Τρόμος»
Μάταια η υπεράσπιση επιχείρησε να συσχετίσει το σύμβολο του «Λευκού Τρόμου» και της υπεροχής της λευκής φυλής με τον... ιρλανδικό κέλτικο σταυρό, τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό (IRA), ακόμη και με τον απεργό πείνας Μπόμπι Σαντς. «O κέλτικος σταυρός είναι απαγορευμένος στη Γερμανία, γιατί είναι ναζιστικό σύμβολο», απάντησε ο μάρτυρας.
Κατά την πάγια τακτική τους, οι συνήγοροι υπεράσπισης επιδόθηκαν σε ανοίκειους χαρακτηρισμούς και θέλησαν να δημιουργήσουν κλίμα «σκευωρίας», ρωτώντας επανειλημμένα γιατί ο μάρτυρας δεν φανερώνει τις δημοσιογραφικές του πηγές: τα ονόματά τους, τι του είπαν, πόσες φορές, πού και πότε, «για να κριθεί η αξιοπιστία του».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου