Κυριακή 28 Απριλίου 2024

«Νέο 1968» στα Πανεπιστήμια, με άρωμα αντικαπιταλιστικής ανατροπής

Παναγιώτης Ξοπλίδης

Τι κρύβει η εξέγερση για να σταματήσει η σφαγή των Παλαιστινίων

Το ένα μετά το άλλο, τα αμερικανικά «πανεπιστήμια της αριστείας» συγκλονίζονται από τις κινητοποιήσεις και τις καταλήψεις χιλιάδων φοιτητών και εκπαιδευτικών, που απαιτούν να διακοπεί κάθε στήριξη προς το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ, αλλά και να κοπούν οι οργανικοί δεσμοί των ιδρυμάτων με την πτέρυγα του κεφαλαίου που κερδοφορεί στο έδαφος της κατοχής και των πολέμων.

Η εξέγερση στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ γράφει ήδη ιστορία με το μέγεθος και τη διάρκειά της. Χιλιάδες φοιτητές αλλά και εκπαιδευτικοί, στα πιο γνωστά αμερικανικά ΑΕΙ, προχωρούν σε ιδιόμορφες καταλήψεις και πολύμορφες, μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις, απαιτώντας να σταματήσει η γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού και η πολιτική, οικονομική και στρατιωτική στήριξη που προσφέρει η κυβέρνηση Μπάιντεν στο κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ. Εμφανίζονται, μάλιστα, αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν, παρά τις αποβολές, τις εκατοντάδες συλλήψεις και την απειλή επέμβασης της εθνοφρουράς – στοιχεία που κάνουν ήδη αρκετά ΜΜΕ και αναλυτές να διαπιστώνουν ότι «επέστρεψε το φάντασμα του αντιπολεμικού κινήματος του 1968».

Η εξέγερση είναι όμως ιστορική για ένα ακόμη λόγο: Επειδή ανέδειξε την ευθύνη που έχουν για τη γενοκτονία όχι μόνο οι κυβερνήσεις ή τα σιωνιστικά λόμπι, αλλά ένα πολυπλόκαμο δίκτυο πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και επιχειρηματικών κολοσσών. Αυτό που τροφοδότησε το κύμα των διαμαρτυριών στα πλέον φημισμένα αμερικανικά ιδρύματα ήταν η αποκάλυψη του ρόλου τους ως «εργαστηρίων θανάτου», καθώς η «αριστεία» τους γίνεται γρανάζι μιας δολοφονικής μηχανής.

Το Χάρβαρντ, σε συνεργασία με την Alphabet (μητρική εταιρεία της Google) και την Amazon ήταν ο συνεκτικός κρίκος για την δημιουργία του «Nimbus Project». Πρόκειται για ένα σύστημα υπολογιστικού «νέφους» αξίας 1,2 δισ. δολαρίων στην υπηρεσία της ισραηλινής κυβέρνησης και στρατού. Χρησιμοποιείται για την ανίχνευση προσώπων, την αυτοματοποιημένη κατηγοριοποίηση εικόνων, την παρακολούθηση αντικειμένων και μέσω αυτού ο ισραηλινός στρατός έχει πολλαπλασιάσει τον αριθμό των νεκρών από τους βομβαρδισμούς στη Γάζα. Παράλληλα, αξιοποιείται για την παρακολούθηση και επιτήρηση των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη, για την εδραίωση ενός απαρτχάιντ με αλυσίδες τεχνητής νοημοσύνης.

Τα αμερικανικά πανεπιστήμια διατηρούν, επίσης, οικονομικούς δεσμούς με επιχειρήσεις που ωφελούνται από την ισραηλινή επέκταση στα κατεχόμενα. Ορισμένοι είναι άμεσοι, με τα κολέγια να επενδύουν σε εταιρείες που περιλαμβάνονται ακόμα και στον κατάλογο του ΟΗΕ για παράνομη δραστηριότητα σε οικισμούς εποίκων: προμήθεια εξοπλισμού για την κατασκευή και την επέκτασή τους, όπως και για την επιτήρησή τους, για το τείχος, για τα σημεία ελέγχου του στρατού, για την παροχή υπηρεσιών «ασφαλείας».

Η Columbia Investment Management Company, του πανεπιστημίου που βρέθηκε στο επίκεντρο της εξέγερσης, επενδύει στην εταιρεία ενοικίασης AirBnB, η οποία είναι μία από τις πέντε αμερικανικές επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του ΟΗΕ για παράνομη δράση στους εβραϊκούς οικισμούς. Παράλληλα, το Κολούμπια έχει ιστορικό επενδύσεων σε εταιρείες που είναι υπεύθυνες για τον εξοπλισμό παράνομων ισραηλινών σημείων ελέγχου στη Δυτική Όχθη, αλλά και τη στελέχωση ιδιωτικών φυλακών και τη λειτουργία απάνθρωπων εγκαταστάσεων κράτησης μεταναστών και εντός των ΗΠΑ.

Το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, την ίδια στιγμή, έχει επενδύσει σε επιχειρήσεις με δεσμούς σε εδάφη που έχουν προσαρτηθεί από το Ισραήλ – όπως η General Electric που πρωτοστατεί στο έργο Genesis Wind, τη μεγαλύτερη επένδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του Ισραήλ με ανεμογεννήτριες στα Υψώματα του Γκολάν, συριακό έδαφος που κατελήφθη στον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967. Το χαρτοφυλάκιο του πανεπιστημίου George Mason παρουσιάζει ανάλογες επενδύσεις με μετοχές στην Lockheed Martin, τη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευή οπλικών συστημάτων στον κόσμο. Μόλις πριν από τέσσερις μήνες, άλλωστε, το Ισραήλ κατέβαλε 3 δισ. δολάρια για 25 αεροσκάφη F-35, που είναι βασικός πυλώνας των βομβαρδισμών στην Γάζα.

Η «νιότη του κόσμου» εξεγείρεται σε Νέα Υόρκη, Μπουένος Άιρες και Αθήνα, για να ζήσει ειρηνικά και ελεύθερη

Όλα αυτά δε είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς οι ΗΠΑ φιλοξενούν χιλιάδες κολέγια, που δεν αποκαλύπτουν τις επενδύσεις τους. Όμως, οι φοιτητές και οι ερευνητές τους γνωρίζουν ότι γίνονται εξαρτήματα της πολεμικής βιομηχανίας. Έτσι, το κίνημα που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν είναι απλώς αντιπολεμικό, όπως εκείνο την εποχή του Βιετνάμ. Τότε η νεολαία είχε εξεγερθεί ενάντια στην προοπτική της υποχρεωτικής στράτευσης. Τώρα οι φοιτητές συμμετέχουν ήδη και γίνονται συνένοχοι, παρά τη θέληση τους, σε μια γενοκτονία. Γι’ αυτό και στην καρδιά της εξέγερσης βρίσκονται τα «πανεπιστήμια αριστείας» που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους στρατούς ΗΠΑ και Ισραήλ.

Η κατάληψη στο Κολούμπια (η πρώτη μετά το 1968) και η σύλληψη 108 φοιτητών μετά από εντολή της προέδρου του, πυροδότησε την ακόμα μεγαλύτερη εξάπλωση του κύματος διαμαρτυριών και καταλήψεων, με συνεχείς διαδηλώσεις μέσα και έξω από πανεπιστήμια όπως το Γιέιλ, το Μπέρκλεϊ, το MIT, το NYU, το πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και δεκάδες ακόμα. Μετά την αστυνομική επιχείρηση, το Κολούμπια απαγόρευσε την είσοδο στους χώρους του, τα μαθήματα γίνονται διαδικτυακά και το πανεπιστήμιο λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας. Οι συλληφθέντες φοιτητές απειλούνται με πειθαρχικά και αναστολές σπουδών, ωστόσο η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις αυξήθηκε με την στήριξη εκατοντάδων καθηγητών και ερευνητών που προχώρησαν σε αποχή από τα καθήκοντα τους.

Το βασικό σύνθημα δεν είναι μόνο η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και η απελευθέρωση του παλαιστινιακού λαού, αλλά η άμεση αποεπένδυση των πανεπιστημίων από εταιρείες που έχουν δεσμούς με το Ισραήλ και την πολεμική βιομηχανία. Αυτός είναι ο λόγος που η εξέγερση έχει προκαλέσει τρόμο στην κυβέρνηση, στις διοικήσεις των πανεπιστήμιων και στα ΜΜΕ που την χαρακτηρίζουν ως «αντισημιτική βία». Όμως αυτή προπαγάνδα, αν και εφαρμόζεται με όρους μακαρθισμού, δεν γίνεται πλέον αποδεκτή. Μεταξύ των φοιτητών των κορυφαίων πανεπιστημίων στον κόσμο βρίσκεται ένας μεγάλος αριθμός προοδευτικών Εβραίων, που πρωταγωνιστεί στο κύμα διαμαρτυριών στις ΗΠΑ.

Αυτή η εξέγερση δεν αφορά ζητήματα «ανθρωπισμού» και «δικαιωμάτων». Στοχεύει την καρδιά του κτήνους, είναι στην ουσία της αντικαπιταλιστική, καθώς στρέφεται ενάντια σε μια «ιερή αγελάδα» του ολοκληρωτικού καπιταλισμού: τη μετατροπή της παιδείας και της επιστημονικής έρευνας σε πεδίο κερδοφορίας για ένα σύστημα που σαπίζει μετατρέποντας τον πλανήτη σε σφαγείο. Το μόνο που μπορεί να το σταματήσει είναι η «νιότη του κόσμου» που εξεγείρεται στη Νέα Υόρκη, το Μπουένος Άιρες, την Αθήνα, διεκδικώντας όχι απλώς ένα «νέο 1968», αλλά την αντικαπιταλιστική ρήξη για να ζήσει ειρηνικά και ελεύθερη.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (27.4.24)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου