Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Το σχέδιο του Ισραήλ για τη Ράφα: Εκκένωση και σφυροκόπημα για 6 εβδομάδες


Επιχείρηση διάσωσης σε βομβαρδισμένο κτίριο στη Ράφα | AP Photo/Ismael Abu Dayyah
Το σχέδιο του Ισραήλ για τη Ράφα: Εκκένωση και σφυροκόπημα για 6 εβδομάδες UPD
ΕΦΣΥΝ
Δημιουργείται καταυλισμός υποδοχής εκτοπισμένων στη Χαν Γιούνις, υπό την εποπτεία της Αιγύπτου • Ενήμερη για το σχέδιο η Αίγυπτος - Διαφωνούν οι ΗΠΑ, το Ισραήλ δεν υποχωρεί

Έτοιμες να εκκινήσουν την επιχείρηση στη Ράφα είναι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, όπως έχει προιδεάσει ο Νετανιάχου.. Σύμφωνα με την αμερικανική Wall Street Journal, που επικαλείται Ισραηλινούς και Αιγύπτιους αξιωματούχος υπάρχει σχέδιο δράσης, το οποίο θυμίζει αυτά που έγιναν και στις υπόλοιπες πόλεις της Λωρίδας της Γάζας από την έναρξη του πολέμου: απομάκρυνση του άμαχου πληθυσμού και στη συνέχεια -ή και παράλληλα- σφυροκόπημα από αέρος και χερσαίες επιχειρήσεις ενάντια στη Χαμάς.

Η αποκάλυψη αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από αεροφωτογραφίες, που δείχνουν την κατασκευή καταυλισμού με σκηνές έξω από τη Χαν Γιούνις. Επίσης, το ραδιόφωνο του στρατού στο Ισρταήλ μετέδωσε τη Δευτέρα ότι το Τελ Αβίβ επεκτείνει τώρα μια καθορισμένη «ανθρωπιστική ζώνη» που θα «φιλοξενήσει περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους» και ότι έχουν δημιουργηθεί υπαίθρια νοσοκομεία στην περιοχή.

Η Ράφα ήταν το τελευταίο καταφύγιο μέσα στη Λωρίδα της Γάζας για τους εκτοπισμένους αμάχους των άλλων πόλεων και εκεί βρίσκονται περίπου 1,5 εκατ. άμαχοι Παλαιστίνιοι που δεν έχουν πού αλλού να πάνε, καθώς οι πόλεις και οι κατοικίες τους έχουν ισοπεδωθεί.
Το ισραηλινό σχέδιο

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Wall Street Journal, το σχέδιο προβλέπει ότι τις δύο ή τρεις πρώτες εβδομάδες της επιχείρησης οι ισραηλινές ένοπλες ομάδες θα απομακρύνουν του αμάχους από την πόλη της Ράφας, σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και άλλες αραβικές χώρες. Προβλέπεται ότι μέρος αυτού του εξαθλιωμένου και λιμοκτονούντος πληθυσμού θα μεταφερθεί στη Χαν Γιούνις, η οποία πάντως είναι κατεστραμμένη στο μεγαλύτερο μέρος της, και σε άλλες πόλεις της Γάζας -όλες σχεδόν ισοπεδωμένες από τους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιχειρήσεις-, και θα τους εγκαταστήσουν σε καταυλισμούς, όπου θα τους παρέχονται τρόφιμα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Στη συνέχεια, ο στρατός θα προχωρήσει σε «εκκαθάριση» της Ράφας από τις δυνάμεις της Χαμάς.

Ράφα, επιχείρηση εντοπισμού εγκλωβισμένων | AP Photo/Ismael Abu Dayyah

Σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους στη Ράφα κρύβονται τέσσερα τάγματα της Χαμάς, που δεν έχουν υποστεί απώλειες στις πολεμικές επιχειρήσεις. Επίσης πιστεύουν ότι στη Ράφα κρατούνται οι υπόλοιποι 129 όμηροι που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου.

Από την πλευρά τους, Αιγύπτιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι μάχες στη Ράφα αναμένεται να διαρκέσουν τουλάχιστον έξι εβδομάδες, ωστόσο εξήγησαν ότι ο χρόνος της επιχείρησης παραμένει αβέβαιος.

Οι πληροφορίες αυτές ήρθαν ενώ οι ΗΠΑ, μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Μάθιου Μίλερ, επισήμανε ότι η Ουάσιγκτον «δεν θέλει να δει απομάκρυνση των Παλαιστινίων από τη Ράφα, εκτός εάν πρόκειται να επιστρέψουν στα σπίτια τους». Και τόνισε ότι «δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος εκκένωσης 1,4 εκατομμυρίων Παλαιστινίων. Δεν υπάρχει τρόπος να διεξαχθεί μια επιχείρηση στη Ράφα που δεν θα οδηγήσει σε υπερβολικές απώλειες αμάχων και δεν θα παρεμπόδιζε σοβαρά την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας». Θέσεις που έχουν αναλυθεί και το προηγούμενο διάστημα, χωρίς ωστόσο να έχουν ασκηθεί πιέσεις στην κυβέρνηση Νετανιάχου να μην προχωρήσει στα σχέδιά της.
Δορυφορική εικόνα του φερόμενου κατασκευαζόμενου καταυλισμού στη Χαν Γιούνις | Planet Labs PBC via AP

Στην τελευταία επικοινωνία που είχαν για το θέμα Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι, για την επικείμενη ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα, οι ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι το Ισραήλ προτίθεται να προχωρήσει στα σχέδιά της.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να νικήσει τη Χαμάς χωρίς να ξεκινήσει μια μεγάλη επίθεση στη Ράφα για να διαλύσει τα τάγματα της τρομοκρατικής ομάδας που έχουν απομείνει εκεί. Λέει ότι θα ξεκινήσει την εισβολή μόνο αφού εκκενώσει τους αμάχους στην πόλη, διασφαλίζει ότι θα μπορούν να συνεχίσουν να λαμβάνουν ανθρωπιστική βοήθεια κατά τη μετεγκατάσταση και συντονίζεται με την Αίγυπτο, η οποία συνορεύει με τη Ράφα και έχει εκφράσει σημαντική ανησυχία για πιθανή επιχείρηση.

Την περασμένη εβδομάδα, Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι πραγματοποίησαν μια δεύτερη εικονική συνάντηση σχετικά με την πιθανή επιχείρηση των IDF στη Ράφα, η οποία έληξε με την κυβέρνηση να παραμένει πεπεισμένη για τα σχέδια του Ισραήλ να εκκενώσει Παλαιστίνιους και να διασφαλίσει ότι λαμβάνουν ανθρωπιστική βοήθεια.
Τι ξέρει η Αίγυπτος

Από τα αραβικά ΜΜΕ προκύπτει ότι η Αίγυπτος έχει ενημερωθεί πλήρως για τις λεπτομέρειες του σχεδίου. Το δίκτυο Al-Araby Al-Jadeed ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι οι αιγυπτιακές δυνάμεις και υπηρεσίες είναι «σε πλήρη ετοιμότητα» στο βόρειο Σινά και κατά μήκος των αιγυπτιακών συνόρων με τη Γάζα, έπειτα από «επαφές από την ισραηλινή πλευρά» σχετικά με τις προετοιμασίες για την επιχείρηση στη νότια πόλη. Επίσης, αναφέρει ότι η αιγυπτιακή Ερυθρά Ημισέληνος προετοιμάζει καταυλισμό στο Χαν Γιούνις για να προετοιμαστεί για τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Ράφα.

Επίσης, τον Φεβρουάριο αναφέρθηκε ότι η Αίγυπτος έφτιαξε ζώνη ασφαλείας στο Σινά κοντά στα σύνορα με τη Ράφα. Τότε είχε υποτεθεί ότι η ζώνη ασφαλείας θα βοηθούσε τα ισραηλινά σχέδια να ωθήσουν τον πληθυσμό της Ράφα στην έρημο του Σινά, με την Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών της Αιγύπτου να δηλώνει ότι η ζώνη θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά βοήθειας στη Γάζα.
Μια πόλη από σκηνές

Στο μεταξύ, το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press ανέλυσε δορυφορικές φωτογραφίες, που φαίνεται να δείχνουν έναν υπό κατασκευή καταυλισμό με αντίσκηνα κοντά στη Χαν Γιούνις. Οι εικόνες προέρχονται από το Planet Labs PBC και αποδεικνύουν ότι η κατασκευή του προσφυγικού αυτού καταυλισμού ξεκίνησε στις 16 Απριλίου και ότι ο καταυλισμός μεγαλώνει μέρα με την ημέρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz, τον καταυλισμό κατασκευάζει η Αίγυπτος, εν όψει της ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα.
Ο αντίκτυπος 200 ημερών πολέμου

Οι επιθέσεις στη Γάζα συνεχίζονται στο μεταξύ προκαλώντας τεράστιες απώλειες σε ανθρώπους (οι νεκροί έχουν φτάσει τους 34.200), αλλά και υλικές καταστροφές. Σύμφωνα με στοιχεία από το δίκτυο Al Jazeera, ο ισραηλινός στρατός έριξε 75.000 τόνους εκρηκτικών στη Λωρίδα της Γάζας μετατρέποντας μεγάλο μέρος της μη στρατιωτικής υποδομής του σε συντρίμμια.

Στις 200 ημέρες πολέμου, από τις ισραηλινές επιθέσεις έχουν καταστραφεί:380.000 οικιστικές μονάδες
412 σχολεία και πανεπιστήμια
556 τζαμιά
τρεις εκκλησίες
206 αρχαιολογικοί και πολιτιστικοί χώροι

Επιπλέον, έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας 32 νοσοκομεία και 53 κέντρα υγείας, ενώ στόχος βομβαρδισμών ήταν 126 ασθενοφόρα.

Σε χρήματα, όλη αυτή η καταστροφή μεταφράζεται σε τουλάχιστον 30 δισ. δολάρια.

"Κλιμάκωση σε όλα τα μέτωπα" ζητά ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Αλ Κάσαμ, της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς

Ένας εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, των Ταξιαρχών Αλ Κάσαμ, ο Άμπου Ουμπάιντα, ζήτησε σήμερα την κλιμάκωση σε όλα τα μέτωπα, σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 ημερών από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, στις 7 Οκτωβρίου.

Σε ένα βίντεο που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι Al Jazeera, ο Άμπου Ουμπάιντα έπλεξε το εγκώμιο της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ, στις 13 Απριλίου, λέγοντας ότι τα άμεσα πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους «έθεσαν νέους κανόνες και προκάλεσαν σύγχυση στον εχθρό και σε εκείνους που βρίσκονται πίσω του».

Ο εκπρόσωπος ζήτησε επίσης την κλιμάκωση στη Δυτική Όχθη και την Ιορδανία, χαρακτηρίζοντάς την «ένα από τα σημαντικότερα αραβικά μέτωπα».

Η Ιορδανία, που βρίσκεται ανάμεσα στο Ιράν και το Ισραήλ, αναχαίτισε και κατέρριψε δεκάδες ιρανικούς, ντρόουνς, καθώς έμπαιναν στον εναέριο χώρο της και κατευθύνονταν στο Ισραήλ, ανέφεραν δύο πηγές περιφερειακών υπηρεσιών ασφαλείας στις 13 Απριλίου.

«Καλούμε τον ιορδανικό λαό να εντείνει τις ενέργειές του και να υψώσει τη φωνή του», πρόσθεσε ο Άμπου Ουμπάιντα.

Στις συνεχιζόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες, η Χαμάς, εμμένει στα αιτήματά της, δηλαδή τον τερματισμό της στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ, την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα, την επιστροφή των εκτοπισμένων στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και την άρση του αποκλεισμού του θύλακα, συνέχισε ο εκπρόσωπος. «Η κυβέρνηση του κατακτητή καθυστερεί την επίτευξη συμφωνίας για την ανταλλαγή ομήρων και προσπαθεί να παρεμποδίσει τις προσπάθειες των μεσολαβητών για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός», υποστήριξε.

Το Κατάρ και η Αίγυπτος προσπαθούν να μεσολαβήσουν για την κατάπαυση του πυρός. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ είπε ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει «να επιδείξουν σοβαρότητα» ώστε να επιτύχουν αυτές οι προσπάθειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου